5 pași pentru a vindeca o rană emoțională

Spre deosebire de rănile fizice, o rană emoțională provoacă durere la un nivel psihologic profund și este mult mai dăunătoare. O rană emoțională este grea, dar nu imposibil de vindecat!

Mintea umană, fără îndoială, este cel mai puternic instrument care a existat vreodată pe Pământ. La apogeul său, nu există comparație cu ceea ce poate gândi și realiza. Cu toate acestea, la valea sa, veți fi surprinși de cantitatea de întuneric pe care ați putea să o găsiți acolo. Aprinderea luminii acolo nu este chiar atât de ușoară pe cât a făcut-o Dumbledore să sune. Chiar și cu o baghetă cu drepturi depline.

Întunericul pe care îl simțim este mai mult decât adesea o manifestare a unui fel de durere emoțională – sau rană, dacă doriți.

Am pus împreună un proces pe care îl puteți urma pentru a ajuta la vindecarea unei răni emoționale. Acesta ar fi probabil un moment bun pentru a menționa că acest articol nu trebuie confundat cu îndrumarea profesională sau terapia. Uită-te la ea ca la o scrisoare de la un prieten îndepărtat căruia pur și simplu îi pasă de oricine o citește.

Cum să-ți vindeci rana emoțională?

Pasul 1: Acceptați că există o problemă.

Pentru orice fel de defect, nu puteți spera să-l remediați dacă refuzați să-l recunoașteți. Examinează-ți sentimentele. Puteți folosi sentimentele generale ale colegilor dvs. ca ghid. Află ce este neobișnuit la emoțiile tale decât ale lor – dacă există. (Nu vă convingeți că aveți o problemă dacă în mod clar nu aveți una.) Totuși, este posibil ca aceasta să nu fie o abordare utilă în orice moment. Utilizați orice mijloace pentru a identifica ceea ce nu este în regulă. Odată ce începeți să căutați în mod activ problema, o veți găsi. Când în sfârșit îl găsești, începe prin a-ți spune înapoi. Vorbiți-l sau scrieți-l. Încercați să folosiți pronumele la persoana întâi: „Mă simt…”, „Cred că sunt așa și așa pentru că…”, „Știu că sunt rănit pentru că…” etc.

Pasul 2: Împărtășiți-vă descoperirile.

Împărtășirea gândurilor tale este considerată sănătoasă – atât fizic, cât și psihologic. A vorbi cu tine însuți este doar primul pas, pentru că este clar că nu ești capabil să gândești o soluție. Dacă ați fi fost, ați fi găsit deja o cale de ieșire din acest întuneric și nu atât de departe în acest articol.

Alegeți o persoană. O persoană corectă cu care te simți confortabil și în care ai încredere să te asculte fără să te judece: ar putea fi un părinte (sau chiar ambii), bunici, frate, văr, cel mai bun prieten, orice bătrân, profesor sau chiar consilier, dacă este necesar. Oricine ar fi, doar vorbiți. În timp ce vorbiți, încercați să nu faceți să sune ca o poveste tristă. Trebuie să treci peste gândul la tine ca victimă. Voi luptați cu acest întuneric – nu sunteți o victimă. Ești un luptător chiar acum.

Încercați să căutați ceva pentru care să fiți recunoscători în orice vă supără și păstrați-l. Ar putea fi ceva la fel de simplu ca − Voi fi bine. Nu este atât de rău, într-adevăr.

Pasul 3: Acceptă, iubește și hrănește-te.

Uneori, vinovăția ta, durerea ta, nefericirea ta te pot face să te simți negativ cu privire la corpul tău. Ar putea deveni foarte tentant să provoci durerea emoțiilor tale pe corpul tău. Ar fi o idee bună să vă tratați ca trei entități diferite: mintea voastră (care veți fi voi), inima și corpul vostru.

Decide care dintre ele este epicentrul durerii – care ar fi în cea mai mare parte mintea sau inima ta, sau ambele – și folosește-le pe cele rămase pentru a sprijini restul în această perioadă întunecată. Tratează-ți cele trei entități ca pe cei mai buni prieteni ai celuilalt. Dacă cel puțin unul dintre ei este nevătămat sau protejat, toți trei vor fi în cele din urmă bine.

Unul dintre cele mai bune medicamente, după râs, este somnul. (Oricine vă spune altceva are un drum lung de parcurs.) Dormi regulat. Emoțiile te pot obosi la fel de ușor ca orice activitate fizică.

În afară de asta, mâncați în mod corespunzător. Dacă nu vă este foame, fixați-vă de trei ori – pentru micul dejun, prânz și cină – și mâncați lucruri substanțiale (și nu prostiile cu conținut scăzut de carbohidrați, cu conținut scăzut de grăsimi, cu gust scăzut) pe cont propriu. Poate că te vei hrăni forțat, dar îți va lua corpul un drum lung.

Răsfățați-vă cu activități pe care le iubiți în mod normal. Este în regulă să te simți fericit. Mintea ta va încerca să-ți spună că meriți să nu fii fericit. Dar asta este o minciună. Ignoră-ți mintea: ai dreptul să te simți fericit pentru inima și corpul tău. Citește, mergi la plimbare, gătește, cântă, fredonează, pictează – fă lucruri. Folosește-ți timpul. Hrănește-te. Ai grijă de tine. Iubeste-te pe tine insuti prin ea. O meriți.

Pasul 4: Iartă și uită.

O parte importantă a trecerii mai departe este să renunți la ceea ce te reține. Singura modalitate de a face acest lucru este prin iertarea oricui crezi că este responsabil pentru asta. Fie că este vorba de altcineva, de un eveniment sau chiar de tine însuți: toată lumea merită să fie iertată. Oricât de mare ți s-ar părea ofensa, oricât de greu te-ai simți să renunți la durere sau vinovăție, oricât de nedrept s-ar simți, doar… Lasă-l să plece. Aceasta este, în esență, cea mai bună închidere pe care o veți obține vreodată. Este, de asemenea, singura modalitate de a uita părțile sale sângeroase și de a vă vindeca rana emoțională.

Pasul 5: Mergeți mai departe.

Viața ar trebui trăită. Îți amintești cei mai buni trei prieteni (mintea, inima și corpul tău)? Ei trebuie să trăiască unul pentru celălalt. Amintiți-vă de toți pentru unul și unul pentru toți. Nimic din ceea ce nu te-a ucis încă, nu te poate ucide nici acum. Trecerea dintr-un timp atât de întunecat ca acesta este cel mai curajos lucru pe care îl vei face vreodată pentru tine însuți și trebuie să o faci. De aici nu poate merge decât în sus. Sunt atât de multe de făcut, atât de multe de văzut, atât de multe de explorat, atât de multe de descoperit. Și le poți face pe toate.

Ești cel mai bun supererou pe care îl vei obține vreodată pentru a te salva pe tine și pe cei mai buni trei prieteni. Fie.