5 OBICEIURI CARE VĂ ÎNRĂUTĂȚESC DEPRESIA

Ultimele săptămâni au fost foarte dificile pentru mine. Am avut în mod constant nopți nedormite. Am petrecut zile întregi întinsă în pat, uitându-mă la tavan cu un milion de gânduri care îmi treceau prin cap – depresia mă mânca din nou de vie.

Mă simțeam prizonieră, prinsă în propriul corp, înlănțuită în propriile gânduri. Am vrut ca totul să se oprească. Îmi venea să țip. Am vrut să mă ridic, dar depresia consuma fiecare fărâmă de viață rămasă în mine.

Am acest episod de săptămâni întregi. Am fost prins într-un coșmar viu. Deși știu că stresul a fost principalul motiv pentru care am fost în acest loc, am ajuns să realizez că unele dintre micile mele obiceiuri zilnice mă trăgeau înapoi în această gaură.

Deci, am decis să recunosc aceste mici obiceiuri și încet să încerc să le schimb cât de mult pot, în speranța de a face zilele întunecate mai ușoare și mai suportabile.

Și am vrut să le împărtășesc și cu voi. De aceea, astăzi, am decis să împărtășesc cu voi 5 obiceiuri care îmi agravează depresia.

Verificați-le și alăturați-vă mie în călătoria mea de combatere a depresiei zi de zi!

Insistând asupra situațiilor stresante

De multe ori, stresul este ceea ce mă împinge înapoi în zilele mele întunecate. Mă trage înapoi în această gaură adâncă în care depresia mă înlănțuie.

Când apare un eveniment stresant, de obicei ne ocupăm de el. În loc să găsim opțiuni pentru a remedia și a face față, alegem să ne gândim la asta din nou și din nou. Și făcând asta mă mânca de viu.

Când aveți depresie, a face față situațiilor stresante poate fi foarte dificil. Asta este pentru mine. Dar trebuie să înveți să ripostezi, să găsești o modalitate de a gestiona mai bine stresul și să te ridici înapoi.

Astfel, am început să recunosc lucrurile sau acțiunile care mă fac să mă simt mai calmă, acțiunile care mă vor ajuta să mă separ de gândurile mele și am căutat modalități de a le implementa în modul meu de gestionare a stresului – acest lucru m-a ajutat foarte mult.

Evitarea luminii solare

Nu-mi plăcea să văd orice urmă de lumină solară care strălucea prin ferestrele mele, deoarece asta înseamnă că trebuie să trec printr-o altă zi dureroasă. Așa că am pus perdele mari și groase pentru a mă ascunde de soare, fără să știu că acest lucru face mai mult rău decât bine.

Până când sora mea a decis să scape de perdelele mele groase, mi-am dat seama că evitarea luminii solare nu ajuta complet. Faptul că am putut vedea răsăritul soarelui sau chiar să las puțină lumină solară să intre m-a făcut să mă simt mai bine, oricât de clișeic ar suna, dar mi-a dat speranță – speranța că poate astăzi va fi diferit.

Este posibil să nu fi făcut totul complet în regulă, dar a făcut totul să se simtă mai ușor.

Evitarea activității fizice

Când trăiești cu depresie, chiar și cea mai simplă sarcină, cum ar fi să te dai jos din pat, este o provocare constantă. A face un duș este o corvoadă și a rămâne în pat este întotdeauna o alegere.

Nu pentru că suntem leneși sau pur și simplu alegem să nu o facem, ci pentru că literalmente nu putem. Dar cu cât las mai mult depresia să mă înlănțuie de patul meu, cu atât îi dau mai mult control asupra mea și cu atât mă simt mai rău.

De exemplu, zilele trecute am avut încă o zi întunecată. Stăteam întinsă în pat și nu mă uitam în gol la nimic, apoi am lăsat-o pe sora mea să mă convingă să merg la înot.

Deși a fost nevoie de toată energia rămasă în mine pentru a spune da și a o face, m-a făcut să mă simt mult mai bine. Am râs și totul mi s-a părut mai ușor.

Încercați să vă ridicați și să faceți ceva care vă face să vă simțiți bine. Știu că este dificil și uneori destul de imposibil, dar merită.

Deci, începeți cu pași mici și stabiliți obiective mici, dacă simțiți că mai puteți face un lucru după finalizarea unei sarcini, adăugați încă o sarcină. Atâta timp cât încerci, este mai mult decât suficient.

Vizionarea știrilor

Mi-a plăcut să mă uit la știri. Mi s-a părut distractiv și îmi place să știu ce se întâmplă cu lumea.

Dar după ce am fost diagnosticat cu depresie, urmărind atât de multă negativitate și văzând cât de nedreaptă este viața, m-a făcut să urăsc să trăiesc mai mult. Nu numai că văzând toate crimele și accidentele îmi declanșează anxietatea, dar îmi agravează depresia.

Sigur că a fi informat este un lucru bun, dar sentimentul pe care îl am după ce îl urmăresc pur și simplu nu merită.

Izolarea socială

Când viața devine prea copleșitoare și când depresia te mănâncă de viu, să vorbești cu cineva sau să ceri sprijin poate fi foarte dificil. Înțeleg cât de greu este să ceri ajutor când chiar și să te dai jos din pat pare o corvoadă imposibilă.

Dar a avea un sistem de sprijin este exact ceea ce avem nevoie în această perioadă.

Am avut și această teamă de a mă deschide în fața cuiva și de a-i cere ajutorul. M-am temut că oamenii fie vor respinge ceea ce simt, fie mă vor judeca.

Dar când am început să las încet oamenii să intre, mi-am dat seama că nu toată lumea te va judeca. S-ar putea să nu înțeleagă ce simți, dar vor fi acolo pentru tine, vor fi acolo să te asculte.

În timp ce schimbarea acestor obiceiuri proaste nu poate face complet depresia mea să meargă și să stea departe, dar o face mult mai ușoară.

Și asta pentru mine este suficient.

Deci, recunoașteți acele obiceiuri care vă hrănesc depresia și începeți prin a le schimba o zi la un moment dat. Continuați să luptați, putem face asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *