5 motive pentru durerea la sân

Durerea la sân, cunoscută și sub numele de „mastalgie”, reprezintă aproape jumătate din toate plângerile legate de sân. Cu toate acestea, înainte de a trage concluzii dramatice (cancer la sân!), te rog să citești acest lucru. Dacă te confrunți cu durere, sensibilitate crescută la atingere sau presiune la unul sau la ambii sâni, înțelegem că probabil ești terifiată și îți imaginezi ce e mai rău. Prin urmare, să clarificăm câteva lucruri mai întâi. Durerea la sân în sine nu este de obicei un indicator al cancerului la sân; conform experților, este mult mai probabil ca sânii sensibili și dureroși să fie cauzați de altceva. Iată 5 motive foarte probabile pentru care experimentezi durere sau chiar sensibilitate crescută la sânii tăi:

Mastita este o infecție a țesutului sânului care duce la inflamație, adică umflarea anormală și roșeața sânilor. În majoritatea cazurilor, aceasta este rezultatul unei infecții a ductelor mamare ale unei femei și apare la mamele care alăptează. În timpul alăptării, bacteriile prezente în gura bebelușului pot pătrunde în sânii unei femei prin sfârc (1). În afară de durerea la sân, mastita poate cauza și simptome precum: • Disconfort general la sâni. • Febra de 38,3°C (101°F) sau temperaturi mai mari. • Frisoane, oboseală sau indispoziție. • Pielea sânului caldă sau roșie. • Descărcare de la sfârc sau puroi, ceea ce este și frecvent (2). Dacă nu este tratată, mastita poate duce la formarea unui abces. Odată ce este diagnosticată, medicul îți poate prescrie antibiotice (pentru infecție) și antiinflamatoare nesteroidiene (pentru durere, umflare și febră).

Fibroame Găsirea unei umflături în sân poate fi înfricoșătoare. Cu toate acestea, nu toate tumori și umflături sunt canceroase. O astfel de tumoră benignă (adică noncanceroasă) se numește fibrom (4). Este cel mai frecvent întâlnită la femeile sub vârsta de 30 de ani. Fibroamele sunt foarte mici, dar se simt diferit față de țesutul sânului înconjurător. Ele au limite clar definite și pot fi mișcate sub piele. Se simt aproape ca niște mărgele mici și pot avea o textură cauciucată (5). Deși cauza exactă a fibroamelor nu este încă pe deplin cunoscută, se crede că hormonul „estrogen” joacă un rol în apariția și dezvoltarea acestor tumori benigne. În plus, utilizarea contraceptivelor orale la femeile sub 20 de ani a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de dezvoltare a fibroamelor (6). Aceste tumori benigne pot crește, în special în timpul sarcinii. Odată cu menopauza, femeile raportează adesea o diminuare a fibroamelor. Este posibil ca fibroamele să se rezolve spontan. Cu toate acestea, uneori, dacă sunt de dimensiuni mai mari, pot necesita îndepărtare chirurgicală.

Chisturi Un chist în sân poate părea o umflătură, dar de fapt poate fi o mică saculă, de obicei inofensivă, care se găsește în țesutul sânului și care este umplută cu lichid, nu cu celule canceroase sau necanceroase (7). Ele pot fi găsite într-unul sau în ambele sâni și pot prezenta, de asemenea, semne și simptome precum: • Sensibilitate sau durere la nivelul sânului în zona chistului. • Eliminare de lichid prin sfârc, care poate fi clar, de culoare pai sau chiar maro închis. • O umflătură care este netedă și ușor de mișcat, cu limite sau margini distincte (indicând o natură benignă). • Modificări ale sensibilității sânului și dimensiunea umflăturii în ciclul menstrual (8). Chisturile simple ale sânului, care sunt umplute cu lichid, sunt de obicei confirmate prin ultrasunete și rareori necesită tratament. Dacă simptomele tale sunt severe, medicul tău poate prescrie contraceptive sau terapie hormonală. Chirurgia este recomandată în cazuri rare.

Menstruația Durerea ciclică la sân, adică durerea care apare și dispare odată cu ciclul menstrual lunar, este cea mai frecventă cauză a mastalgiei. Acest simptom face parte dintr-un grup de simptome numit sindromul premenstrual sau SPM (9). Această durere este în mod obișnuit generată în cazul femeilor din cauza fluctuațiilor normale lunare ale hormonilor și, în general, această durere apare în ambii sâni. Estrogenul determină dilatarea ductelor mamare, în timp ce progesteronul determină umflarea glandelor lactifere – ambele evenimente duc la sâni sensibili. Femeile care suferă de durere la sân indusă de menstruație o descriu adesea ca o senzație de durere sau greutate în sâni care se poate extinde spre braț și axilă. În general, această durere este cea mai intensă înainte de perioada menstruală și de obicei încetează odată cu încheierea perioadei. Apare cel mai frecvent la femeile tinere și de obicei dispare în jurul menopauzei .

Dieta ta ar putea fi vinovată pentru durerea la sân. Alimentele bogate în sodiu, cofeină sau cele cu conținut ridicat de grăsimi sunt exemple perfecte (11). Alte alimente de care ar trebui să te ferești includ: • Arahide, nuci, migdale și alte fructe uscate • Ceai negru, ceai verde, băuturi răcoritoare și alte băuturi cu cofeină • Ciocolată • Condimente sau sosuri procesate • Cartofi prăjiți sau popcorn sărat • Carne roșie și cârnați Dacă nu ai consultat încă un medic și, în ciuda limitării consumului de alimente menționate mai sus, durerea la sân persistă, te rog să te supui unui examen medical imediat. De asemenea, dacă ai avut frecvent sau intens durere la sân sau o umflătură la sân existentă a crescut sau s-a schimbat, te rog să consulți imediat un medic. Menține-ți sănătatea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *