5 cele mai proaste obiceiuri pentru sănătatea ta mentală și ce să faci în schimb

Dacă te confrunți cu probleme de sănătate mintală, s-ar putea ca obiceiurile tale să înrăutățească situația. În timp ce normalizăm lucruri precum defilarea pe rețelele de socializare timp de ore întregi și consumul unui pahar de vin în fiecare seară, există lucruri pe care este posibil să le faci în fiecare zi care îți sabotează bunăstarea mentală. Trecerea la obiceiuri sănătoase și renunțarea la acestea vă poate face să vă simțiți mai puțin anxios, mai fericit și într-un spațiu mental mai bun în general. Iată care sunt cele mai proaste cinci obiceiuri pentru sănătatea ta mentală și ce să faci în schimb.

5 cele mai proaste obiceiuri pentru sănătatea ta mentală și ce să faci în schimb

1. Derularea mediilor sociale
Dacă simți că ești dependent de social media, există un motiv. Social media conduce valuri de dopamină în creier, acțiunile, like-urile și comentariile declanșând centrul de recompensă al creierului. Cu toate acestea, diverse studii au legat utilizarea excesivă a social media de anxietate și depresie. Multe persoane care folosesc social media experimentează sentimente de gelozie, inadecvare și singurătate, iar petrecerea întregului timp pe social media vă poate împiedica să vă bucurați de experiențele din viața reală și de prietenii.

Ce să faci în schimb
Deși nu trebuie să vă ștergeți toate aplicațiile de social media (decât dacă doriți cu adevărat), reducerea timpului petrecut în fața ecranului poate face minuni pentru sănătatea dvs. mintală. În loc să vă petreceți tot timpul liber derulând social media, alegeți un nou hobby pe care v-ați dorit dintotdeauna să îl încercați, planificați o ieșire cu prietenii sau înscrieți-vă într-o echipă sportivă. Provoacă-te să nu te întinzi instinctiv după telefon și umple-ți timpul cu activități și oameni care îți plac. De asemenea, încercați să nu intrați pe rețelele de socializare timp de cel puțin o oră înainte de a vă culca și după ce vă treziți.

2. Consumul de alcool
Dacă vă dați seama că ajungeți la o băutură alcoolică pentru a scăpa de realitate sau pentru a reduce anxietatea sau depresia, să știți că aceasta poate avea de fapt efectul opus celui pe care îl sperați. Alcoolul este un depresiv – modifică echilibrul substanțelor chimice din creierul dumneavoastră. În timp ce vă poate face să vă simțiți mai relaxat pe termen scurt, vă poate face ca anxietatea și depresia să se agraveze. Și cu cât beți mai mult, cu atât crește toleranța la alcool, ceea ce înseamnă că trebuie să beți mai mult pentru a obține aceeași senzație. Puteți descoperi că deveniți dependent de el, ceea ce vă expune la riscul de dependență de alcool.

Ce să faci în schimb
Dacă credeți că aveți o dependență de alcool, luați legătura cu un profesionist care să vă ajute. Dacă doriți să lucrați la relația dvs. cu alcoolul, există o serie de lucruri pe care le puteți face. Încercați să beți alcool doar la ocazii speciale, faceți sau comandați mocktails sau băuturi fără alcool și țineți alcoolul în afara casei, astfel încât să existe mai puține tentații. Dacă știți că veți ieși în oraș, decideți cât de mult veți bea și stabiliți o oră la care vă veți opri din băutură. De asemenea, încercați să vă ocupați de noi activități cu prietenii care nu implică alcool, cum ar fi cursuri de fitness, să gătiți rețete noi sau să mergeți la un curs de olărit.

3. A fi un cartof de canapea
A fi activ este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru starea ta de bine, așa că, dacă ai o lipsă de activitate fizică în rutina ta, acest lucru ar putea să se răsfrângă asupra sănătății tale mintale. Persoanele care au un stil de viață sedentar au un risc mai mare de a dezvolta simptome depresive. S-a dovedit că exercițiile fizice regulate eliberează stresul, îți îmbunătățesc starea de spirit și stima de sine și reduc anxietatea și depresia. În timp ce vizionarea maratoanelor Netflix pe canapea este o modalitate excelentă de a vă relaxa din când în când, dacă a devenit stilul dvs. de viață de zi cu zi, este o problemă.

Ce să faci în schimb
Încercați să faceți un fel de activitate fizică în fiecare zi, chiar dacă este vorba de o plimbare pentru a vă lua cafeaua de dimineață. Pe lângă faptul că vă stimulează starea de spirit și sănătatea mentală, activitatea fizică oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi protecția împotriva bolilor de inimă și a diabetului, îmbunătățirea somnului și scăderea tensiunii arteriale. Este una dintre cele mai bune modalități de a vă îmbunătăți viața în general. Găsiți antrenamente pe care vă place să le faceți, fie că este vorba de alergarea în aer liber, de o clasă de Pilates sau de ridicarea greutăților. Odată ce ați găsit tipul (tipurile) preferat(e) de exerciții fizice, includeți-le în programul dvs. în fiecare săptămână. Pe lângă faptul că faceți un fel de mișcare în fiecare zi, încercați să faceți cel puțin trei antrenamente pe săptămână.

4. A avea un mediu dezordonat
Faptul de a fi înconjurat de dezordine nu numai că face ca spațiul tău să pară dezordonat și dezorganizat, dar face ravagii și asupra sănătății tale mentale. Mediile dezordonate intensifică sentimentele de anxietate și deznădejde, reduc motivația și scad productivitatea. Te pot face să te simți stresat și deprimat, plus că îți pot afecta negativ somnul. Dezordinea poate declanșa, de asemenea, strategii de coping și de evitare, cum ar fi mâncatul de alimente nesănătoase și consumul de emisiuni TV.

Ce să faci în schimb
Dacă locuiți într-o casă dezordonată, rezolvați problema puțin câte puțin, cameră cu cameră. Nu este nevoie să te copleșești, dar este important să îți faci spațiul dezordonat și ordonat. Să scapi de dezordine nu înseamnă să o aduni și să o pui într-un sertar sau într-o altă cameră din casă. Trebuie să scapi de lucrurile de care nu mai ai nevoie sau pe care nu le mai folosești. Curățarea și organizarea spațiului tău te va face să te simți fericit și revigorat. S-ar putea să dureze ceva timp, dar vei simți că ți s-a ridicat o greutate mentală atunci când ai terminat.

5. Suprimarea furiei și a altor emoții
Interiorizarea emoțiilor, în special a furiei, poate fi super dăunătoare pentru sănătatea ta mintală. Suprimarea furiei poate duce la consecințe psihologice, inclusiv la supraîncărcarea creierului și la creșterea stresului și a anxietății. În timp ce păstrarea calmului este necesară uneori, neglijarea nevoilor tale emoționale poate face dificilă refuzarea lucrurilor, stabilirea unor limite sănătoase și formarea unor relații bune. De asemenea, vă puteți agăța de mecanisme de adaptare nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alcool, mâncarea, fumatul sau exercițiile fizice.

Ce să faci în schimb
Găsiți modalități sănătoase de a vă elibera emoțiile. Discuția cu un terapeut este o modalitate excelentă de a înțelege, recunoaște și exprima ceea ce simțiți. De asemenea, puteți încerca să vă descărcați la un prieten, să vă scrieți gândurile într-un jurnal sau să vă canalizați emoțiile în activități precum dansul, muzica sau kickboxing. Atunci când emoțiile dvs. pot găsi o modalitate sănătoasă de a ieși la suprafață, sănătatea dvs. mintală va înflori.

Dacă luați parte la aceste obiceiuri și acestea vă înrăutățesc sănătatea mintală, încercați sugestiile noastre pentru a vă simți mai bine.