4 motive pentru care oamenii uita tot

 

In timp ce s-ar putea să vă întrebați de ce memoria mea este atât de rea, uitarea face parte din viață. De fapt, oamenii uită surprinzător de repede. Cercetările au constatat că aproximativ 56% din informații sunt uitate într-o oră, 66% după o zi și 75% după șase zile.

Realitatea este că, în timp ce creierul este capabil de fapte impresionante, capacitatea sa de a stoca și de a-și aminti detalii este limitată. Există câteva moduri și motive diferite pentru care uităm lucrurile.

Ce înseamnă uitarea?

Uitarea este pierderea sau modificarea informațiilor care au fost stocate anterior în memoria pe termen scurt sau pe termen lung. Poate apărea brusc sau poate apărea treptat, pe măsură ce amintirile vechi se pierd. Deși este de obicei normal, uitarea excesivă sau neobișnuită ar putea fi un semn al unei probleme mai grave.

Acest articol discută unele dintre cele mai frecvente motive pentru uitare. De asemenea, explorează alți factori posibili care pot duce la uitare.

 

Uitarea cauzată de degradare

Ai simțit vreodată că o informație tocmai a dispărut din memoria ta? Sau poate știi că este acolo, dar pur și simplu nu o poți găsi. Incapacitatea de a recupera o amintire este una dintre cele mai frecvente cauze ale uitării.

Deci, de ce suntem adesea incapabili să recuperăm informații din memorie? O posibilă explicație a eșecului recuperării este cunoscută sub numele de teoria dezintegrării.

Conform acestei teorii, o urmă de memorie este creată de fiecare dată când se formează o nouă teorie. Teoria dezintegrării sugerează că, în timp, aceste urme de memorie încep să se estompeze și să dispară. Dacă informațiile nu sunt recuperate și repetate, acestea vor fi în cele din urmă pierdute.

O problemă cu această teorie, totuși, este că cercetările au demonstrat că chiar și amintirile care nu au fost repetate sau amintite sunt remarcabil de stabile în memoria pe termen lung.

Cercetările sugerează, de asemenea, că creierul curăță în mod activ amintirile care devin neutilizate, un proces cunoscut sub numele de uitare activă. Pe măsură ce amintirile se acumulează, cele care nu sunt recuperate se pierd în cele din urmă.

 

Uitarea cauzată de interferențe

Uneori oamenii uită din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de interferență. Unele amintiri concurează și interferează cu alte amintiri. Atunci când informațiile sunt foarte asemănătoare cu alte informații care au fost stocate anterior în memorie, este mai probabil să apară interferențe.

Există două tipuri de bază de interferențe:

 • Interferența proactivă este atunci când o memorie veche face mai dificilă sau imposibilă amintirea unei noi amintiri.
 • Interferențele retroactive apar atunci când informațiile noi interferează cu capacitatea dvs. de a vă aminti informațiile învățate anterior.

Uneori, actul de a-ți aminti ceva poate duce la uitarea altor lucruri. Cercetările sugerează că recuperarea unor informații din memorie poate duce la uitarea indusă de recuperare. Acest lucru este deosebit de frecvent atunci când indiciile de recuperare a memoriei sunt foarte asemănătoare.

În timp ce acest lucru provoacă uitarea, cercetările sugerează, de asemenea, că acest tip de uitare poate fi de fapt adaptiv. Prin uitarea unei amintiri în favoarea alteia, reduce șansa ca interferențele să se întâmple din nou în viitor.

În timp ce interferențele pot face dificilă amintirea unor lucruri, există lucruri pe care le puteți face pentru a minimiza efectele acestora. Repetarea informațiilor noi este adesea cea mai eficientă abordare. Prin învățarea excesivă a lucrurilor noi, este mai puțin probabil ca informațiile vechi să concureze cu cele noi.

 

Uitarea cauzată de eșecul depozitării

Uneori, pierderea informațiilor are mai puțin de-a face cu uitarea și mai mult cu faptul că nu a ajuns niciodată în memoria pe termen lung. Eșecurile de codificare împiedică uneori informațiile să intre în memoria pe termen lung.

Într-un experiment clasic, cercetătorii au cerut participanților să identifice bănuțul american corect dintr-un grup de desene cu bani incorecți. În timp ce oamenii sunt familiarizați cu acest obiect de zi cu zi, au fost surprinzător de slabi în a putea detecta detalii cheie.

Motivul pentru aceasta este că numai detaliile necesare pentru a distinge bănuții de alte monede au fost codificate în memoria pe termen lung. Identificarea unui bănuț nu necesită cunoașterea imaginii exacte sau a cuvintelor găsite pe monedă. Deoarece aceste informații nu sunt cu adevărat necesare, majoritatea oamenilor nu le memorează niciodată și nu le memorează.

Amintirile, de asemenea, tind să se simplifice. În timp ce s-ar putea să vă amintiți esența generală a ceva, este posibil să uitați multe dintre detalii. Aceasta este de fapt o funcție adaptivă care vă permite să stocați eficient informații importante pe care trebuie să le amintiți în viitor.

 

Uitare motivată

Uneori putem lucra activ pentru a uita amintirile, în special cele ale evenimentelor sau experiențelor traumatice sau tulburătoare. Amintirile dureroase pot fi supărătoare și provocatoare de anxietate, așa că există momente în care am putea dori să le eliminăm. Cele două forme de bază ale uitării motivate sunt suprimarea, care este o formă conștientă de uitare, și reprimarea, o formă inconștientă de uitare.

Cu toate acestea, conceptul de amintiri reprimate nu este universal acceptat de toți psihologii. Una dintre problemele cu amintirile reprimate este că este dificil, dacă nu imposibil, să studiezi științific dacă o amintire a fost sau nu reprimată.

De asemenea, rețineți că activitățile mentale, cum ar fi repetiția și amintirea, sunt modalități importante de întărire a memoriei, iar amintirile evenimentelor dureroase sau traumatice din viață sunt mult mai puțin susceptibile de a fi amintite, discutate sau repetate.

Uitarea amintirilor dureroase și a traumelor poate ajuta oamenii să facă față mai bine. În timp ce aceste evenimente ar putea să nu fie uitate în întregime, uitarea detaliilor vii poate ajuta la atenuarea emoțiilor dificile care sunt atașate acestor amintiri și le poate face mai ușor de trăit.

 

Alte explicații pentru uitare

Există, de asemenea, o serie de alți factori care pot juca un rol în motivul pentru care oamenii uită. Alte cauze comune ale uitării includ:

 • Consumul de alcool poate avea un efect negativ asupra memoriei, deci este mai bine să rămânem la nu mai mult de una sau două băuturi pe zi.
 • Depresia: Simptomele comune ale depresiei includ starea de spirit scăzută și pierderea interesului, dar dificultățile de concentrare și uitarea pot apărea, de asemenea, cu tulburări depresive.
 • Lipsa somnului: Somnul joacă un rol important în consolidarea memoriei, astfel încât lipsa somnului de calitate poate avea un impact negativ asupra memoriei.
 • Medicamente: Unele medicamente pot afecta memoria, inclusiv antidepresivele, sedativele și medicamentele pentru răceală și alergii.
 • Stresul: Stresul excesiv, atât acut, cât și cronic, poate juca, de asemenea, un rol în provocarea uitării.
 • Vârsta: Uitarea legată de vârstă este comună și normală, deoarece oamenii tind să experimenteze anumite tipuri de declinuri cognitive pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, problemele semnificative cu uitarea pe măsură ce o persoană îmbătrânește pot fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi boala Alzheimer.6

Dacă sunteți îngrijorat de uitarea dumneavoastră sau dacă este însoțită de alte simptome, discutați cu medicul dumneavoastră. Intervenția timpurie poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor pentru unele probleme și condiții de memorie, deci este important să solicitați ajutor imediat.

 

Cum să minimizați uitarea

În timp ce unele uitări sunt inevitabile, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la cimentarea informațiilor importante în memoria voastră. Unele practici care pot ajuta la reducerea uitării includ:

 • Exercițiu: Cercetările sugerează că exercițiile fizice pot duce la îmbunătățiri rapide ale funcției de memorie. Nu este nevoie să petreceți ore întregi pe banda de alergare sau la sala de gimnastică pentru a obține acest beneficiu. Rezultatele sugerează că exercițiile scurte, foarte ușoare, duc la îmbunătățiri rapide ale funcției de memorie.7
 • Dormi mult: Somnul adecvat este esențial atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. În timp ce nevoile de somn pot varia, recomandarea tipică pentru adulți este de șapte până la nouă ore pe noapte.8
 • Repetați informațiile: Uneori, cel mai bun mod de a memora ceva și de a reduce șansele ca acesta să fie uitat este să folosiți vechiul standby: repetiția. Parcurgeți informațiile în mod repetat până când le memorați.
 • Notează-l: Când toate celelalte nu reușesc, notează informații importante, astfel încât să te poți referi la ele mai târziu. În unele cazuri, actul de a-l scrie vă poate ajuta să vă amintiți mai târziu.

În timp ce uitarea este adesea privită negativ, poate ajuta de fapt la îmbunătățirea memoriei. Capacitatea de a renunța la amintirile irelevante și de a păstra doar informațiile importante ajută la menținerea acelor amintiri salvate mai puternice, un fenomen cunoscut sub numele de uitare adaptivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *