18 Lucruri pe care toți am fi vrut să ni le spună cineva când aveam 18 ani

Când avem 18 ani, viața pare plină de oportunități și necunoscute. Este vârsta marilor decizii și a viselor mărețe. Reflectând asupra experiențelor de până acum, există câteva sfaturi prețioase pe care le-am fi dorit să le auzim atunci.

1. Îndrăznește să faci multe greșeli mici când ești tânăr.

Greșelile te învață lecții importante. Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să nu faci absolut nimic pentru că ți-e prea frică să faci o greșeală. Așa că nu ezitați prea mult timp – nu vă îndoiți de voi înșivă. Nu uitați că, dacă nu acționați niciodată, nu veți ști niciodată cu siguranță și veți rămâne în același loc pentru totdeauna.

În viață, rareori este vorba de a primi o șansă, ci de a risca. Nu vei fi niciodată 100% sigur că va funcționa, dar poți fi întotdeauna 100% sigur că dacă nu faci nimic nu va funcționa. De cele mai multe ori, trebuie doar să încerci! Și, indiferent de cum se dovedește, aproape întotdeauna se termină exact așa cum trebuie să fie. Ori reușești, ori înveți ceva. Câștigăm amândoi.

2. Nu te îngrijora prea mult de ceea ce cred ceilalți despre tine.

În cea mai mare parte, ceea ce cred și spun ceilalți despre tine nu contează prea mult. Când aveam 18 ani, am lăsat opiniile colegilor mei din liceu și de la începutul facultății să-mi influențeze deciziile. Iar uneori m-au îndepărtat de ideile și obiectivele în care credeam cu tărie. Îmi dau seama acum, peste douăzeci de ani mai târziu, că acesta a fost un mod prostesc de a trăi, mai ales când mă gândesc că aproape toți acești oameni ale căror opinii îmi păsa atât de mult nu mai fac parte din viața mea.

Cu excepția cazului în care încercați să faceți o primă impresie bună (interviu de angajare, prima întâlnire etc.), nu lăsați opiniile altora să vă stea în cale. Ceea ce cred și spun ei despre tine nu este atât de important. Ceea ce este important este ceea ce simți tu despre tine însuți.

3. Găsiți o muncă pe care vă place să o faceți.

Dacă aș putea să-mi dau un sfat real pentru cariera mea de la 18 ani, mi-aș spune să nu-mi bazez alegerea carierei doar pe ideile, obiectivele și recomandările altora. Mi-aș spune să nu aleg o specializare pentru că este populară sau pentru că, statistic, creează absolvenți care fac cei mai mulți bani. Mi-aș spune că alegerea corectă a carierei se bazează pe un singur punct central: Găsirea unei munci pe care apreciezi să o faci. Atâta timp cât rămâi sincer cu tine însuți și îți urmezi propriile interese și valori, poți găsi succesul în felul tău. Poate și mai important, nu te vei trezi câțiva ani mai târziu lucrând într-un domeniu profesional pe care îl disprețuiești, întrebându-te „Cum naiba voi face asta în următorii 40 de ani?”. Așadar, dacă vă surprindeți lucrând ore îndelungate și apreciind fiecare minut (sau cel puțin văzând valoarea eforturilor dumneavoastră), nu vă opriți. Sunteți pe drumul cel bun!

4. Discutați cu mulți oameni în facultate și la începutul carierei.

Șefi. Colegii. Profesori. Colegii de clasă. Membrii cluburilor sociale. Alți studenți din afara specializării sau a cercului tău social. Asistenți universitari. Consilieri de carieră. Decani ai colegiului. Prieteni ai prietenilor. Toată lumea! De ce? Rețele profesionale. Am lucrat pentru trei angajatori de când am absolvit facultatea (în cele din urmă, i-am părăsit pe toți trei angajatorii, la alegere, în termeni buni, și mi-am început propria afacere), dar am dat interviuri doar la primul angajator. Ceilalți doi angajatori mi-au oferit un loc de muncă înainte de a avea măcar un interviu formal, bazându-se strict pe recomandarea unui manager de angajare (cineva cu care făcusem networking de-a lungul anilor).

Atunci când angajatorii caută să ocupe un post, primul lucru pe care îl fac este să întrebe oamenii pe care îi cunosc și în care au încredere dacă știu pe cineva care s-ar descurca bine în acel post. Dacă începeți să vă construiți rețeaua profesională din timp, veți fi pregătit. În timp, veți continua să vorbiți cu noi persoane pe care le cunoașteți prin intermediul rețelei actuale, iar raza de acțiune a rețelei dvs. și oportunitățile asociate vor continua să facă bulgăre de zăpadă.

5. Investește puțin timp, energie și bani în tine în fiecare zi, chiar și după facultate.

Atunci când investești în tine, nu poți pierde niciodată, iar în timp îți vei schimba traiectoria vieții. Sunteți pur și simplu produsul a ceea ce știți. Cu cât cheltuiți mai mult timp, energie și bani pentru a dobândi cunoștințe și experiență pertinente, cu atât mai mult control aveți asupra vieții dumneavoastră.

6. Explorați des idei și oportunități noi.

Teama ta naturală de eșec și de rușine te va împiedica uneori să încerci lucruri noi. Dar trebuie să te ridici deasupra acestor temeri, deoarece povestea vieții tale este pur și simplu punctul culminant al multor experiențe mici, unice și uneori confuze. Cu cât ai mai multe experiențe, cu atât mai multe capitole noi se scriu și cu atât mai interesantă devine povestea ta. Așadar, căutați cât mai multe experiențe noi de viață atunci când sunteți tineri și asigurați-vă că le împărtășiți cu persoanele la care țineți. Dacă nu faceți acest lucru, înseamnă că pierdeți ceva.

7. Atunci când vă perfecționați abilitățile profesionale, concentrați-vă mai mult pe mai puțin.

Gândiți-vă în termeni de Karate: O centură neagră pare mult mai impresionantă decât o centură maro. Dar oare o centură maro pare mai impresionantă decât o centură roșie? Probabil că nu pentru majoritatea oamenilor. Amintiți-vă că societatea îi ridică pe experți pe un piedestal. Munca asiduă contează, dar nu și dacă este împrăștiată într-o sută de direcții diferite. Așadar, restrângeți-vă concentrarea asupra învățării complexității unei anumite nișe de carieră/activitate și apoi stăpâniți-o cu adevărat.

8. Oamenii nu citesc gândurile; trebuie să le spui la ce te gândești.

Oamenii nu vor ști niciodată ce simți dacă nu le spui. Șeful tău? Da, ea nu știe că speri la o promovare, pentru că nu i-ai spus încă. Tipul acela drăguț (sau fata) cu care nu ai vorbit încă pentru că ești prea timidă? Da, ai ghicit – nu ți-a acordat timpul necesar pentru simplul motiv că nici tu nu i-ai acordat timpul necesar. În viața reală trebuie să comunici cu ceilalți. Și, de multe ori, trebuie să-ți deschizi corzile vocale și să rostești primele cuvinte. Trebuie să le spui oamenilor ceea ce gândești, dacă aștepți un răspuns.

9. Construiește-ți încrederea prin acțiunile tale.

Când suntem tineri, avem tendința de a ne pierde timpul așteptând să apară calea ideală. Dar, desigur, nu apare niciodată, pentru că drumurile se fac mergând, nu așteptând. Acum este întotdeauna momentul potrivit! Și nu, nu trebuie să te simți mai încrezător înainte de a face următorul pas. Să faci următorul pas este ceea ce îți construiește încrederea.

Amintiți-vă că nu puteți schimba nimic sau face progrese în viață dacă stați și vă gândiți la asta. Există o diferență uriașă între a ști cum să faci ceva și a face efectiv acel lucru. Cunoștințele sunt practic inutile fără acțiune zilnică.

10. Acceptați și îmbrățișați schimbarea.

Oricât de bună sau rea ar fi o situație acum, ea se va schimba. Acesta este singurul lucru pe care vă puteți baza. Așadar, acceptați schimbarea și realizați că schimbările se întâmplă cu un motiv. Nu va fi întotdeauna ușor sau evident la început, dar în cele din urmă va merita într-un fel. Și realizați, de asemenea, că cele mai puternice și mai practice schimbări au loc atunci când decideți să preluați controlul asupra a ceea ce aveți putere, în loc să râvniți în mod constant la controlul asupra a ceea ce nu aveți.

11. Fiți întotdeauna sinceri.

Cum îți construiești credibilitatea la o vârstă fragedă? Nu este o știință a rachetelor. Fii sincer. Mergi până la capăt. Respectă-ți cuvântul dat. Cere-ți scuze. Ascultă. Fii amabil și prezent. Trăind o viață de zi cu zi de sinceritate creează liniște sufletească pe termen lung, iar liniștea sufletească este neprețuită mai târziu în viață. Punct.

12. Stați singur în tăcere cel puțin zece minute în fiecare zi.

Folosiți acest timp pentru a vă gândi, planifica, reflecta și visa. Gândirea creativă și productivă înflorește în singurătate și liniște. Cu un spațiu liniștit, vă puteți auzi gândurile, puteți ajunge în adâncul sufletului dumneavoastră și vă puteți concentra pe cartografierea a ceea ce merită timpul și energia dumneavoastră și ceea ce nu merită.

Adevărul este că cea mai mare parte a stresului dintr-o zi obișnuită provine din modul în care vă grăbiți să reacționați, nu din modul în care este viața de fapt. Ajustați-vă răspunsul interior și tot acel stres suplimentar dispare. Calmul interior în mijlocul haosului este o superputere care te eliberează pentru a te concentra mai eficient asupra puținelor lucruri care contează cu adevărat. Dar este nevoie de practică pentru a ajunge acolo. Așa că creați-vă zilnic un spațiu de liniște pentru voi înșivă și exersați.

13. Puneți multe întrebări.

Cea mai mare „aventură” este capacitatea de a cerceta, de a pune întrebări și de a naviga printre datele care ies la suprafață. De multe ori, în procesul de cercetare, căutarea este mai importantă decât răspunsurile în sine. Pentru că multe dintre răspunsurile vieții se schimbă și evoluează în timp. Răspunsurile vin de la alți oameni, din universul cunoașterii și al istoriei, precum și din intuiția și înțelepciunea din interiorul tău. Aceste răspunsuri – și, poate mai important, datele pe care le adunați alături de ele – nu vor ieși niciodată la suprafață dacă nu puneți niciodată întrebările potrivite. Astfel, simplul act de a pune zilnic întrebările potrivite reprezintă răspunsul.

14. Exploatează resursele la care ai acces.

O persoană obișnuită este, de obicei, uimită când vede o persoană cu un handicap fizic semnificativ manifestând semne intense de fericire emoțională. Cum ar putea fi atât de fericit cineva într-o stare fizică atât de limitată? Răspunsul se află în modul în care își folosesc resursele pe care le au. Stevie Wonder, de exemplu, nu putea să vadă, așa că și-a exploatat simțul auzului într-o pasiune pentru muzică, iar acum are 25 de premii Grammy pentru a o dovedi. Gândește-te la modul în care acest lucru se referă la viața și limitările tale și la modul în care poți exploata resursele la care ai acces, astfel încât să îți depășești limitările.

15. Trăiți sub posibilitățile dumneavoastră.

Trăiți o viață confortabilă, nu una risipitoare. Nu cheltuiți pentru a-i impresiona pe alții. Nu vă trăiți viața încercând să vă păcăliți crezând că bogăția se măsoară în obiecte materiale. Gestionați-vă banii cu înțelepciune, astfel încât banii să nu vă gestioneze pe dumneavoastră. Trăiți întotdeauna cu mult sub posibilitățile dumneavoastră.

16. Fii respectuos cu ceilalți și fă-i să se simtă bine.

În viață și în afaceri, nu contează atât de mult ceea ce spui, ci cum îi faci pe oameni să se simtă. Așa că respectați-vă bătrânii, minorii și pe toți cei care se află între ei. Nu există granițe sau clase care să definească un grup de persoane care merită să fie respectate. Tratează-i pe toți cu același nivel de respect pe care l-ai acorda bunicii tale și cu același nivel de răbdare pe care l-ai avea cu frățiorul tău. Sprijinirea, îndrumarea și aducerea de contribuții pentru alți oameni este una dintre cele mai mari recompense ale vieții. Pentru a primi, trebuie să dai.

17. Excelează în a face lucruri dificile.

Întotdeauna este mai ușor de spus decât de făcut. Cu toate acestea, trebuie să faci lucrurile dificile pentru a fi fericit. Lucrurile pe care alții nu le pot face pentru tine. Lucrurile care te înspăimântă. Lucrurile care fac diferența între o viață plină de promisiuni deșarte și una plină de recunoștință pentru cât de departe ai ajuns. Așa că amintește-ți că nu are rost să faci ceva dacă nu ai de gând să te străduiești din greu să îl faci bine. Excelează-te în munca ta și excelează în hobby-urile tale. Dezvoltă-ți o reputație, o reputație de excelență constantă.

18. Fii cine te-ai născut să fii.

Urmează-ți intuiția pe drumul vieții… și devino treptat cine te-ai născut să fii. Unii dintre noi s-au născut pentru a fi muzicieni – pentru a comunica gânduri complicate și sentimente emoționante cu coardele unei chitare. Unii dintre noi s-au născut pentru a fi poeți – pentru a atinge inimile oamenilor cu o proză rafinată. Unii dintre noi s-au născut pentru a fi antreprenori – pentru a crea creștere și oportunități acolo unde alții au văzut un gol. Și totuși, unii dintre noi s-au născut să fie sau să facă ceea ce, în mod specific, te mișcă. Indiferent de ceea ce vă decideți să faceți în viață, ar fi bine să simțiți că v-ați născut pentru asta la un anumit nivel – ar fi bine să vă puteți identifica cu ea și să ajungeți să o iubiți. Și orice ai face, nu-ți irosi întreaga viață îndeplinind visele sau nevoile altcuiva în detrimentul propriilor tale nevoi.

În încheiere…

Indiferent de vârsta ta, sper că ai găsit ceva valoros în reamintirile de mai sus. Dacă aveți 18 ani în acest moment, faceți tot ce puteți cu fiecare punct, unul câte unul – nu toate deodată. Și, mai presus de toate, râdeți atunci când puteți, cereți-vă scuze atunci când trebuie și renunțați la ceea ce nu puteți schimba pe măsură ce totul evoluează. Viața este scurtă, dar uimitoare. Bucurați-vă de călătorie!