17 moduri de a învinge negativitatea care îți strivește sufletul

Ați avut vreodată unul dintre acele momente în care tot ce ați vrut să faceți a fost să vă băgați în pat, să vă puneți o pernă pe cap și să vă închideți în lume pentru câteva ore? Pentru câteva zile?

Pentru restul anului?

Sunt dispus să pariez că ați vrut să aruncați prosopul la un moment dat. Și este în regulă dacă ați făcut-o. Este un răspuns perfect normal, de fapt.

Ființele umane au un mecanism de apărare elaborat, încorporat, conceput pentru a ne menține în siguranță. Singura problemă este că sistemul nu face o treabă foarte bună în ceea ce privește evaluarea amenințărilor. Toate pericolele sunt egale, indiferent dacă amenințarea este un leu înfometat sau judecățile goale ale altora. Mintea și corpul nostru reacționează în același mod la ambele – ne retragem în peștera noastră, unde strălucirea blândă a focului ne ține în siguranță și la căldură.

Ați mai spus-o și înainte: „Pur și simplu nu va funcționa.” „De ce mai încerc asta?” „Nu știu ce fac.” „E o prostie.” În adâncul sufletului tău știi că încerci să raționalizezi pentru a nu face ceva care te sperie, fie că este vorba de căutarea unui nou loc de muncă, de începerea unei afaceri, de scrierea unei cărți sau de chemarea fratelui tău înstrăinat. Și de fiecare dată când raționalizezi, te afunzi și mai mult în adâncurile în care presiunea negativității te va zdrobi în cele din urmă.

1. Încadrează-ți întrebările într-o lumină pozitivă.

„Și dacă nu reușesc?”

„Ce vor crede oamenii despre mine dacă greșesc?”

Acest tip de întrebări ne îndeamnă la o gândire negativă. Încadrați în acest mod în procesul de luare a deciziilor, ne-am pregătit deja pentru rezultate dezamăgitoare. Ne așteptăm ca leul să se năpustească asupra noastră din tufișuri.

În schimb, întoarceți întrebările pentru a evidenția aspectele pozitive și avantajele. Nu „Ce ar putea merge prost”, ci „Ce ar putea merge bine?” Încercați „Va fi grozav” în loc de „Aș putea eșua lamentabil.” Această metodă de gândire vă ajută să rămâneți concentrat pe beneficii și nu pe dezavantaje.

2. Concentrează-te pe construirea și celebrarea micilor obiceiuri.

Escaladarea din negativitate începe cu un prim pas, oricât de mic ar fi. Practicarea unui obicei zilnic este o modalitate excelentă de a începe să construiești un impuls. Dacă te lupți cu concentrarea, începe să meditezi timp de cinci minute pe zi. Apoi, încet-încet, continuă până când te poți concentra pentru perioade mai lungi de timp. Dacă suferi de blocajul scriitorului, scrie într-un jurnal timp de cinci minute pe zi. Acest lucru va crește în 10 minute, apoi în 20 de minute.

Cel mai important lucru este să vă creați obiceiuri pozitive pe care să le puteți sărbători, ceea ce contracarează în mod natural negativitatea.

3. Dă-ți voie să zâmbești și să râzi.

Atunci când suntem într-un spațiu negativ, este greu să găsim umor în orice. Cercetările arată că râsul și zâmbetul pot crește nivelul de serotonină, hormonul fericirii, și, de asemenea, crește producția de endorfine, care creează o „înălțime” naturală. Acest lucru duce la reducerea stresului și la alte beneficii psihologice și fiziologice.

O modalitate foarte bună de a începe este să vă dați seama ce vă face să râdeți. Timp de câteva zile, țineți evidența tipurilor de lucruri care vă fac să râdeți în hohote, să zâmbiți sau, în general, să vă simțiți bine. Apoi, acumulați cât mai multe dintre aceste surse – cărți, articole, desene animate, bloguri etc. Când vă simțiți deosebit de negativ, luați una dintre acestea și evadați pentru câteva minute.

4. Nu mai spuneți „nu pot” și „nu vreau”.

Atunci când ne dorim ceva, dar ne luptăm să realizăm acel lucru, ne sabotăm adesea propriul progres convingându-ne că obiectivele noastre sunt inaccesibile. A spune „nu pot” și „nu vreau” este ca și cum am frâna: „Nu pot să scriu”, „Nu pot să o fac”, „Nu voi reuși niciodată.” Folosirea acestor cuvinte în acest context întărește mesajele negative. În schimb, concentrați-vă pe ceea ce puteți face: „Pot să scriu timp de 5 minute pe zi” și „Pot să-mi dau seama care sunt pașii pentru a face acest lucru să se întâmple”.

Evidențiați-vă abilitățile, mai degrabă decât limitările. Concentrați-vă pe toate rezultatele pozitive posibile…

Pentru a folosi un alt exemplu, dacă nu călătoriți pentru că vă este teamă că avionul „nu va rămâne în aer” sau că „nu puteți” comunica într-o limbă străină, înțelegeți că șansele sunt în favoarea dvs. și că recompensele vor depăși cu mult numărul tragediilor. Comparați-vă temerile cu consecințele neacționării și concentrați-vă pe realitățile răspândite, nu pe poveștile inventate.

5. Aveți grijă cu „întotdeauna” – și cu „niciodată”, de asemenea.

„Întotdeauna” și „niciodată”, de asemenea, sunt absolute și evocă sentimente de neputință. Gânduri precum „Întotdeauna am probleme cu asta” sau „Oh, nu aș putea face niciodată asta!” ne lipsesc de putere. Faceți mici schimbări în modul în care folosiți limbajul: „Am avut aceste probleme în trecut, dar pot să învăț să le depășesc” sau „Pot să fac asta dacă vreau cu adevărat”.

Recuperează-ți puterea eliminând absolutul și recunoscând posibilitățile.

6. Variați mediul.

Uneori, avem nevoie de un mediu diferit. Plimbă-te. Dacă lucrezi acasă, înscrie-te într-un centru de co-working. Dacă lucrezi într-un birou, ia pauze afară. Pleacă în vacanță pentru o perioadă scurtă de timp, dacă poți. Cu cât experimentezi mai multe, cu atât mai mari sunt șansele să găsești suficient spațiu de respirație și inspirație pentru a te scoate din starea ta de depresie.

7. Mișcă-te ca și cum viața ta ar depinde de asta.

Pentru că așa este!

Este bine știut – exercițiile fizice stimulează tot felul de substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine în corp, ca să nu mai spunem că sunt pur și simplu bune pentru tine. Dacă în prezent nu faci exerciții fizice de cel puțin trei ori pe săptămână, începe acum.Și începeți cu pași mici – nu vă aruncați într-un program riguros fără a vă aclimatiza mai întâi corpul. Mergeți înainte de a alerga. Faceți exerciții cu greutatea corpului înainte de a trece la aparate. Ați prins ideea. Pregătiți-vă pentru victorii mici și construiți obiceiuri pozitive care vă vor dura toată viața.

8. Provoacă-te pe tine însuți.

Faptul de a învăța – fie că este vorba de o abilitate, o limbă, un hobby sau un sport – ne avantajează în multe feluri. Ne distrage atenția de la probleme. Ne provoacă să ne concentrăm. Ne sporește sentimentul de realizare, care tinde să înăbușe negativitatea. Și ne sporește încrederea pe măsură ce învățăm și creștem.

Pe măsură ce am început să mă scot din groapa mea creativă, am acceptat proiecte și hobby-uri care m-au forțat să învăț noi abilități și noi modalități de a face față luptelor de începător. Când, în sfârșit, m-am așezat din nou să scriu, aveam o perspectivă nouă asupra meseriei care mi-a deschis o mulțime de idei noi.

9. Purtați o conversație cu voi înșivă – la propriu.

Jurnalismul ne ajută să ne folosim de soluționatorul nostru interior de probleme, permițându-ne să rezolvăm problemele fără să le gândim prea mult. Scoaterea gândurilor negative din cap și trecerea lor pe hârtie poate ajuta la ameliorarea stării de rău.

Alege un moment al zilei în care poți elimina toate distragerile și scrie liber timp de 5-10 minute, scriind spontan în jurnal despre orice îți vine în minte. Este uimitor cât de rezistenți și inovatori putem fi atunci când vine vorba de rezolvarea propriilor probleme prin autoreflecție.

10. Renunță la greșelile din trecut…

Mi-am abandonat cartea parțial pentru că am scris o secțiune pe care o adoram, dar care a dus povestea și personajul principal pe o cale care nu avea sens. Am vrut cu disperare să o fac să funcționeze, dar mi-am dat seama că mă încolțisem. Odată ce m-am întors și am șters acea secțiune, povestea s-a deschis din nou.

Faptul de a ne agăța de greșelile din trecut sau de alegerile proaste ne ține înrădăcinați pe loc, incapabili să creștem sau să mergem înainte. Recunoașterea greșelilor și învățarea din ele ne permite să luăm acele lecții la inimă și să trecem peste acele bariere.

11. …și să-ți permiți să faci altele noi.

Învățăm încercând, eșuând și apoi încercând din nou. Greșelile contribuie la experiența noastră generală de viață și, permițându-ne să eșuăm, ne permitem să trăim pe deplin. Devenim conștienți de lecțiile pe care ne învață greșelile noastre și, în timp, învățăm să le apreciem.

Data următoare când am scris ceva care nu avea sens sau nu făcea să avanseze povestea, nu am ezitat să mă întorc și să rescriu. Mi-am dat seama că face parte din proces și nu este o acuzație la adresa capacității mele.

12. Practicați acte aleatorii de bunătate.

Tratarea celorlalți cu bunătate și respect ne ajută să ne simțim mai bine cu noi înșine. Atunci când această bunătate este neașteptată, reacția și recunoștința unui străin ne umple rezervorul de pozitivitate.

Zilele trecute, un străin din fața mea mi-a plătit cafeaua de la Starbucks. Nu s-a oprit pentru recunoaștere și a părăsit magazinul înainte ca eu să-i pot mulțumi. Așa că am făcut același lucru pentru persoana care stătea la coadă în spatele meu. Zâmbetul și reacția ei sinceră m-au inspirat pentru tot restul zilei.

13. Adu distracția înapoi în viața ta.

Ce modalitate mai bună de a scăpa de negativitate decât să te angajezi în activități care te înalță.

Planificați-vă distracția în fiecare zi. Vedeți un film. Jucați un joc. Amintiți-vă ce vă lumina și faceți mai multe din acele lucruri. Întoarceți-vă în mintea copilului interior, când fiecare experiență nouă vă umplea de uimire și uimire – experiențele noi sunt o modalitate excelentă de a face acest lucru.

14. Stabiliți limite pentru familie și prieteni (fără bârfe, judecăți sau „sfaturi” nesolicitate).

Bârfa poate fi amuzantă, cu siguranță. Ca oameni, avem tendința de a ne face plăcere în drame și în greșelile altora. Dar aceasta este o energie inerent negativă. Ia atitudine împotriva acestui tip de interacțiune – spune-le prietenilor și familiei tale că bârfa este interzisă. Același lucru cu judecata și cu sfaturile nesolicitate îndreptate spre ceea ce încerci să realizezi. Fă tot posibilul să stabilești limite care să țină departe negativitatea externă.

15. Nu luați personal negativitatea altora.

„Nu lua negativismul altora personal. Majoritatea oamenilor negativi se comportă negativ nu doar cu tine, ci cu toți cei cu care interacționează. Ceea ce spun și fac este o proiecție a propriei lor realități – propria lor atitudine. Chiar și atunci când o situație pare personală – chiar dacă cineva te insultă în mod direct – de multe ori nu are nimic de-a face cu tine. Ține minte, ceea ce spun și fac ceilalți, precum și opiniile pe care le au, se bazează în întregime pe propria lor auto-reflecție.”

16. Ieși din capul tău și fii prezent.

Prea des suntem obsedați de ceea ce mai trebuie făcut. Petrecem atât de mult timp rulând diferite scenarii în capul nostru încât pierdem din vedere binele, frumosul și înălțătorul care este deja al nostru. În loc să ne frământăm pentru ceva ce nu s-a întâmplat încă, fă-ți timp să îți exprimi recunoștința pentru dragostea care există în prezent în viața ta. Alege să te concentrezi pe lucrurile care sunt importante pentru tine astăzi.

17. Lasă-ți loc să respiri.

Uneori, tot ce avem nevoie este puțin spațiu.

Punem atât de multă presiune pe noi înșine pentru a fi într-un anumit fel, încât orice lucru care nu atinge perfecțiunea ne face să ne disprețuim.

Fă un pas înapoi, respiră și apleacă-te spre frumusețea ciudățeniilor tale. Apleacă-te spre a fi exact acolo unde ești, așa cum ești. Nu încerca să fii perfect. Fii doar un exemplu excelent de om.

Gânduri ulterioare

Cei mai de succes oameni au experimentat negativitatea în diverse momente de-a lungul călătoriei lor. Poate că negativitatea lor a fost rezultatul fricii sau al sentimentului de inadecvare, așa cum a fost și a mea. Sau poate că au suferit eșecuri sau dezamăgiri care i-au readus la punctul de plecare.

Oricare ar fi cauza, nu ar exista povești de succes fără poveștile corespunzătoare de luptă. Oamenii care perseverează și care, în cele din urmă, își ating obiectivele o fac pentru că au învățat cum să câștige lupta împotriva negativității care le zdrobește sufletul. Fie că obțin sau nu recunoaștere și faimă pentru asta, ei devin mari datorită capacității lor de a continua să meargă mai departe în fața obstacolelor mentale pe care le întâlnesc pe parcurs.