15 lucruri mărunte pe care să le faci pentru a te motiva în momentele dificile

Viața nu este întotdeauna ușoară și plină de bucurii. Uneori, ne confruntăm cu situații dificile, care ne provoacă durere, tristețe, furie, frică, stres, etc. În aceste momente, este normal să ne simțim demotivați, descurajați, neputincioși. Dar nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de emoțiile și gândurile negative. Putem să ne găsim motivația și să ne depășim obstacolele, dacă facem câteva lucruri mărunte, dar eficiente, care ne pot schimba starea de spirit și perspectiva. Iată 15 lucruri mărunte pe care să le faci pentru a te motiva în momentele dificile:

Respiră adânc

Respirația adâncă este un mod simplu și rapid de a te calma și de a te relaxa. Când respiri adânc, îți oxigenezi creierul și corpul, îți reglezi ritmul cardiac și tensiunea arterială, îți eliberezi de tensiune și îți îmbunătățești concentrarea. Poți să respiri adânc prin a inspira pe nas și a expira pe gură, într-un ritm lent și constant, timp de câteva minute. Poți să îți însoțești respirația cu o afirmație pozitivă, cum ar fi „Sunt calm și în control” sau „Totul va fi bine”.

Ascultă muzică

Muzica este un mod plăcut și eficient de a te motiva și de a te energiza. Când asculți muzică, îți stimulezi creierul și corpul, îți crești nivelul de dopamină și serotonină, îți reduci nivelul de cortizol și inflamație, și îți îmbunătățești starea de spirit și performanța. Poți să asculți muzică care îți place și care îți provoacă emoții pozitive, cum ar fi bucurie, speranță, curaj, etc. Poți să asculți muzică cu un ritm alert și cu un mesaj motivant, care să te inspire și să te încurajeze.

Fă mișcare

Mișcarea este un mod sănătos și eficient de a te motiva și de a te activa. Când faci mișcare, îți întărești corpul și creierul, îți îmbunătățești circulația și oxigenarea, îți crești nivelul de endorfine și oxitocină, îți reduci nivelul de stres și durere, și îți îmbunătățești starea de spirit și încrederea. Poți să faci mișcare prin a face exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul, dansul, yoga, etc. sau prin a face activități fizice, cum ar fi curățenia, grădinăritul, bricolajul, etc.

Citește ceva

Cititul este un mod util și eficient de a te motiva și de a te educa. Când citești ceva, îți stimulezi creierul și mintea, îți îmbogățești cunoștințele și vocabularul, îți dezvolți imaginația și creativitatea, îți îmbunătățești memoria și gândirea critică, și îți îmbunătățești starea de spirit și empatia. Poți să citești ceva care îți place și care îți provoacă interes, cum ar fi cărți, reviste, articole, bloguri, etc. Poți să citești ceva care îți oferă informații și sfaturi utile, cum ar fi cărți de dezvoltare personală, de istorie, de știință, etc.

Scrie ceva

Scrisul este un mod terapeutic și eficient de a te motiva și de a te exprima. Când scrii ceva, îți eliberezi creierul și sufletul, îți exteriorizezi emoțiile și gândurile, îți clarifici ideile și intențiile, îți rezolvi problemele și conflictele, și îți îmbunătățești starea de spirit și înțelegerea. Poți să scrii ceva care îți place și care îți provoacă plăcere, cum ar fi poezii, povești, jurnale, scrisori, etc. Poți să scrii ceva care îți oferă motivație și inspirație, cum ar fi afirmații, obiective, vise, etc.

Vorbește cu cineva

Vorbitul cu cineva este un mod social și eficient de a te motiva și de a te conecta. Când vorbești cu cineva, îți stimulezi creierul și inima, îți împărtășești experiențele și sentimentele, îți ceri ajutor și sfat, îți oferi sprijin și consolare, și îți îmbunătățești starea de spirit și relațiile. Poți să vorbești cu cineva care îți este apropiat și drag, cum ar fi familia, prietenii, partenerul, etc. sau cu cineva care îți este profesionist și competent, cum ar fi un psiholog, un coach, un mentor, etc.

Fă ceva creativ

Creativitatea este un mod distractiv și eficient de a te motiva și de a te împlini. Când faci ceva creativ, îți stimulezi creierul și sufletul, îți exprimi personalitatea și pasiunile, îți dezvolți talentele și abilitățile, îți creezi opere și produse, și îți îmbunătățești starea de spirit și satisfacția. Poți să faci ceva creativ prin a face artă, cum ar fi pictura, sculptura, fotografia, etc. sau prin a face artizanat, cum ar fi croșetatul, origami, bijuterii, etc.

Fă ceva util

Utilitatea este un mod productiv și eficient de a te motiva și de a te valoriza. Când faci ceva util, îți stimulezi creierul și corpul, îți îndeplinești responsabilitățile și sarcinile, îți îmbunătățești mediul și condițiile, îți oferi servicii și beneficii, și îți îmbunătățești starea de spirit și recunoștința. Poți să faci ceva util prin a face curățenie, ordine, reparații, etc. în casa ta sau la locul de muncă, sau prin a face voluntariat, donații, caritate, etc. pentru o cauză socială, umanitară, ecologică, etc.

Fă ceva plăcut

Plăcerea este un mod natural și eficient de a te motiva și de a te bucura. Când faci ceva plăcut, îți stimulezi creierul și corpul, îți satisfaci nevoile și dorințele, îți îmbunătățești sănătatea și frumusețea, îți oferi răsfăț și plăcere, și îți îmbunătățești starea de spirit și fericirea. Poți să faci ceva plăcut prin a face sport, masaj, baie, etc. pentru a te relaxa și a te energiza, sau prin a mânca, bea, dormi, etc. pentru a te hrăni și a te odihni, sau prin a asculta, viziona, citi, etc. pentru a te distra și a te cultiva.

Fă ceva nou

Noutatea este un mod interesant și eficient de a te motiva și de a te dezvolta. Când faci ceva nou, îți stimulezi creierul și mintea, îți încerci limitele și potențialul, îți dezvolți curiozitatea și creativitatea, îți creezi amintiri și experiențe, și îți îmbunătățești starea de spirit și încrederea. Poți să faci ceva nou prin a învăța o limbă, un instrument, o abilitate, etc. pentru a te educa și a te afirma, sau prin a călători, a explora, a aventura, etc. pentru a te îmbogăți și a te bucura, sau prin a cunoaște, a întâlni, a socializa, etc. pentru a te conecta și a te împlini.

Fă ceva frumos

Frumusețea este un mod estetic și eficient de a te motiva și de a te încânta. Când faci ceva frumos, îți stimulezi creierul și sufletul, îți exprimi sensibilitatea și gustul, îți dezvolți talentul și competența, îți creezi opere și produse, și îți îmbunătățești starea de spirit și admirația. Poți să faci ceva frumos prin a face artă, cum ar fi pictura, sculptura, fotografia, etc. pentru a te exprima și a te împlini, sau prin a face design, cum ar fi vestimentar, interior, grafic, etc. pentru a te afirma și a te valoriza, sau prin a face grădinărit, floristică, aranjamente, etc. pentru a te relaxa și a te bucura.

Fă ceva amuzant

Amuzamentul este un mod distractiv și eficient de a te motiva și de a te veseli. Când faci ceva amuzant, îți stimulezi creierul și inima, îți eliberezi de tensiune și de stres, îți crești nivelul de endorfine și oxitocină, îți îmbunătățești starea de spirit și umorul. Poți să faci ceva amuzant prin a face glume, a râde, a te autoironiza, etc. pentru a te destinde și a te amuza, sau prin a te uita la comedii, stand-up, animații, etc. pentru a te distra și a te deconecta, sau prin a juca jocuri, board games, video games, etc. pentru a te antrena și a te provoca.

Fă ceva provocator

Provocarea este un mod stimulant și eficient de a te motiva și de a te depăși. Când faci ceva provocator, îți stimulezi creierul și corpul, îți testezi limitele și abilitățile, îți dezvolți rezistența și curajul, îți creezi provocări și victorii, și îți îmbunătățești starea de spirit și încrederea. Poți să faci ceva provocator prin a face sporturi extreme, cum ar fi alpinism, parașutism, scufundări, etc. pentru a te aventura și a te adrenaliza, sau prin a face puzzle-uri, sudoku, șah, etc. pentru a te antrena și a te logiciza, sau prin a face teste, quiz-uri, concursuri, etc. pentru a te educa și a te afirma.

Fă ceva inspirat

Inspirația este un mod creativ și eficient de a te motiva și de a te exprima. Când faci ceva inspirat, îți stimulezi creierul și sufletul, îți exprimi viziunea și misiunea, îți dezvolți imaginația și originalitatea, îți creezi opere și produse, și îți îmbunătățești starea de spirit și admirația. Poți să faci ceva inspirat prin a face poezie, proză, muzică, etc. pentru a te exprima și a te împlini, sau prin a face invenții, inovații, descoperiri, etc. pentru a te afirma și a te valoriza, sau prin a face modele, exemple, lideri, etc. pentru a te conecta și a te încânta.

Fă ceva iubitor

Iubirea este un mod natural și eficient de a te motiva și de a te bucura. Când faci ceva iubitor, îți stimulezi creierul și inima, îți satisfaci nevoile și dorințele, îți îmbunătățești sănătatea și frumusețea, îți oferi răsfăț și plăcere, și îți îmbunătățești starea de spirit și fericirea. Poți să faci ceva iubitor prin a face sex, sărut, îmbrățișare, etc. pentru a te relaxa și a te energiza, sau prin a face cadouri, surprize, complimente, etc. pentru a te hrăni și a te odihni, sau prin a face declarații, promisiuni, jurăminte, etc. pentru a te distra și a te cultiva.