13 caracteristici ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental

Ești sănătos din punct de vedere mental? Aveți caracteristicile unei persoane sănătoase din punct de vedere mental?

Tulburările legate de sănătatea mintală și de consumul de substanțe afectează 13% din populația lumii. Se estimează că tulburările mintale pot fi atribuite la 14,3% din decesele din întreaga lume, adică aproximativ 8 milioane de decese în fiecare an. Însă, a vorbi despre sănătatea mintală este încă un tabu în mai multe țări.

Sănătatea mentală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică.

Dacă vă lipsește una sau mai multe dintre caracteristicile de mai jos, nu vă simțiți prost. Puteți oricând să lucrați la ele și să deveniți o persoană sănătoasă din punct de vedere mental. Cheia este să vă exersați în fiecare zi să fiți sănătoși din punct de vedere mental. Faceți un pas în fiecare zi și veți vedea o îmbunătățire masivă a sănătății și bunăstării dvs. mentale și emoționale. Haideți să începem.

1. Acceptă cine sunt

O persoană sănătoasă din punct de vedere mental se acceptă complet pe sine. Astfel de persoane se simt foarte bine în propria piele, știu cine și ce sunt. Prin urmare, ei se simt întotdeauna bine și fericiți trăindu-și viața. Nu îi veți găsi niciodată mulțumind oamenii sau căutând aprobare. Acestea sunt caracteristicile de bază ale unei minți sănătoase.

Lipsa de acceptare de sine este frecventă la persoanele care sunt predispuse la stres, anxietate și diferite tipuri de boli psihice. Aceștia au probleme cu propriul aspect, stilul vestimentar, dosarele academice, atitudinea, salariul și așa mai departe. Astfel, sunt într-o stare de îngrijorare 24 de ore din 24, 7 zile din 7, gândindu-se la ce vor crede oamenii despre ei. Sunt neliniștiți în timp ce vorbesc cu oamenii și adesea caută validare.

2. Ei pot controla modul în care reacționează la sentimente

Viața este plină de suișuri și coborâșuri și nu poți controla totul. Nu are rost să ții ranchiună, să acționezi violent sau să te cuibărești într-o pătură din cauza fricii și a anxietății. O persoană sănătoasă din punct de vedere mental înțelege foarte bine acest fapt.

Astfel, ei nu-și pierd timpul încercând să controleze lucruri care nu sunt sub controlul lor. În schimb, ei lucrează la modul în care să reacționeze la sentimentele lor și iau măsuri pozitive atunci când simt anumite emoții negative, cum ar fi agresivitatea, gelozia. Aceste caracteristici ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental sunt cele care le ajută să se vindece mai repede și să se ridice chiar și după ce au atins fundul sacului în viață.

Oamenii fără o minte sănătoasă au iluzia unei „vieți perfecte”. Nu există nimic ca atare în această lume. Prin urmare, acești oameni sunt copleșiți de emoții negative atunci când îi lovește o dezamăgire. Ei nu reușesc să învețe, să renunțe și să meargă mai departe ca cei cu o minte sănătoasă.

3. Au relații satisfăcătoare și armonioase

Robert Waldinger a realizat unul dintre cele mai lungi studii efectuate vreodată pentru a afla ce anume face o persoană fericită și sănătoasă. Datele pe care le-a generat în 80 de ani au arătat o constatare surprinzătoare. „Relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși” – a spus Waldinger.

Cultivarea și menținerea unor relații personale satisfăcătoare este una dintre caracteristicile puternice ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Vă rugăm să rețineți că calitatea relațiilor este mai importantă decât numărul de prieteni și rude pe care le aveți. Conexiunile sociale puternice și legăturile profunde cu cei dragi te fac să fii mai sănătos din punct de vedere fizic, să trăiești mai mult și să fii fericit, potrivit lui Waldinger.

S-a constatat că persoanele nesănătoase din punct de vedere psihic aveau căsnicii foarte conflictuale, relații nefericite și nu aveau pe cine să se bazeze în momentele de adversitate. Durerea lor fizică se dubla cu durerea emoțională și prezentau un declin cognitiv timpuriu. Relațiile sănătoase, calde și apropiate au capacitatea de a ne „proteja de unele dintre loviturile și săgețile îmbătrânirii”, a spus Waldinger.

4. Se simt bine cu alte persoane

Aceasta este una dintre caracteristicile minunate ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Cel care se simte bine în propria piele (a se vedea punctul 1) se poate simți bine și cu alte persoane. Oamenii care încearcă întotdeauna să fie ei înșiși, nu continuă să îi impresioneze pe ceilalți. Astfel, ei sunt pe deplin prezenți, fie că salută noii vecini, fie că vorbesc cu un grup de oameni. Această calitate îi ajută să își construiască rețele sociale și să profite la maximum de ele pentru dezvoltarea personală.

Oamenii care se urăsc pe ei înșiși sau propria stare de viață se străduiesc să își facă noi prieteni/colegii. Nu sunt nici reglabile din punct de vedere social și nici mature din punct de vedere emoțional. Nu sunt niciodată optimiști, ezită să ceară ajutor în momente de urgență, ceea ce îi întârzie în atingerea obiectivelor lor.

5. Nu iau lucrurile personal

Ați văzut oameni râzând de propriile greșeli? Nimic de care să te miri! Oamenii care se acceptă și se iubesc pentru ceea ce sunt se simt întotdeauna bine și își fac mai puține griji. Astfel, nu iau la inimă comentariile negative sau criticile.

O persoană cu o minte sănătoasă poate râde cu ușurință de propriile defecte și de ea însăși. Pentru că sunt optimiste și au un bun control asupra – modului în care răspund la un eveniment, a emoțiilor și a nivelului de energie. O caracteristică interesantă a unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. nu-i așa?

Persoanele pesimiste nu sunt sănătoase din punct de vedere mental, deoarece nu se simt niciodată bine în pielea lor. Ei își proiectează propriile îndoieli și nesiguranțe asupra altor persoane. Chiar și o glumă prostească îi rănește profund.

6. Au un respect de sine ridicat

Oamenii sănătoși din punct de vedere mental nu se respectă doar pe ei înșiși, ci și pe prietenii lor, pe membrii familiei și chiar pe străini. Ei vorbesc cu oamenii într-un mod echilibrat chiar și atunci când există diferențe de opinii, puncte de vedere și perspective față de viață.

La fel cum se prețuiesc, se respectă, se acceptă și se iubesc pe ei înșiși, ei înțeleg că este important să-i respecte și să-i accepte pe ceilalți pentru ceea ce sunt. Cei cu probleme de sănătate mintală nu se respectă pe ei înșiși și nici nu îi pot respecta pe ceilalți. Ei sunt programați să gândească negativ, așa că găsesc defecte la ceilalți, simt un atac personal atunci când opiniile nu se potrivesc și manifestă un comportament lipsit de respect.

7. Sunt responsabili și iau propriile decizii

Responsabilitatea este o altă caracteristică majoră a unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Aceștia își asumă răspunderea pentru greșelile lor și își asumă întreaga responsabilitate pentru viața lor.

Aceștia își dau seama că gândurile, sentimentele, comportamentul și acțiunile lor le modelează viața și viitorul. Așadar, fie că este vorba de o decizie cu privire la o marcă de haine pe care să o aleagă sau de cumpărarea unei proprietăți, ei iau decizii în cunoștință de cauză, judecă înțelept și trăiesc cu rezultatele. Fără să dea vina pe alții!

Oamenii cu o minte nesănătoasă nu-și acceptă niciodată defectele. Ei au o abordare nerealistă față de viața lor. Iau decizii impulsive bazate pe situații și beneficii imediate. Și, nu se gândesc niciodată înainte de a vorbi sau de a acționa doar pentru a sfârși într-un cerc vicios de durere și pierdere.

8. Se pot adapta la schimbările din mediul înconjurător

Adaptarea la oameni, la situații și la mediul înconjurător este una dintre caracteristicile principale ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Adaptarea este ceea ce face ca plantele și animalele să aibă succes într-un anumit mediu. De exemplu – O broască se camuflează pentru a se amesteca cu mediul înconjurător, astfel încât să poată masca prădătorul.

În mod similar, o persoană cu o minte sănătoasă poate schimba mediul înconjurător pentru binele general, precum și să se adapteze la noi schimbări dacă situația o cere. Un astfel de comportament sănătos crește vertiginos rata de creștere, succes și bunăstare.

Persoanele cu o sănătate mintală precară sunt copleșite de schimbări sau situații noi. Nu reușesc să se adapteze la societate din cauza mentalității de victimă și, în cele din urmă, prosperă într-un mediu care nu le maximizează șansele de succes.

9. Au o conștiință de sine ridicată

Conștiința de sine este, de asemenea, una dintre caracteristicile esențiale ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Autoevaluarea, autoreflecția, introspecția și retrospecția regulate ajută o persoană să își cunoască mai bine punctele forte, punctele slabe, sentimentele, gândurile, valorile, abilitățile, puterea și domeniile de îmbunătățire.

cunoaștere ridicată a sinelui se traduce printr-o claritate mentală ridicată, o atitudine concentrată și capacitatea de a face alegerile corecte în viață. Conștiința emoțională vă ajută să exprimați un spectru larg de emoții. Ca urmare, o minte sănătoasă cunoaște diferența dintre exprimarea emoțională și autocontrolul emoțional.

Persoanele care nu sunt sănătoase din punct de vedere mental au o conștiință de sine slabă și, în consecință, o identitate de sine slabă. De cele mai multe ori nu știu ce simt, ce trebuie să facă și ce își doresc. Nu-și pot exprima emoțiile în fața celorlalți, rețin totul și acumulează frustrări. Prin urmare, ei rămân confuzi, stresați, anxioși, demotivați și deprimați, precum și predispuși la diverse probleme sociale și psihologice.

10. Au un nivel ridicat de autodisciplină

Simplul act de a crea o listă de lucruri de făcut dimineața și de a o șterge înainte de culcare oferă un sentiment de realizare și satisfacție. Nu-i așa? Acum, când continuați acest obicei în fiecare zi, se creează o buclă de feedback pozitiv. Aceasta înseamnă că veți avea o stare de spirit îmbunătățită și un sentiment mai mare de autodepășire, ceea ce vă va programa mintea să întreprindă și alte acțiuni benefice.

Veți observa că autodisciplina este una dintre caracteristicile comune ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Și este scăparea pentru succes și fericire!. Acestea fiind spuse, persoanele care sunt sănătoase din punct de vedere mental nu se forțează să aibă o viață disciplinată. Mai degrabă, aceasta vine în mod natural pentru ei și se pare că le place.

n nivel ridicat de autodisciplină permite unei persoane să facă lucruri importante și necesare chiar dacă nu dorește să facă acest lucru. Însă, persoanele nesănătoase din punct de vedere mental nu reușesc să practice autodisciplina și cedează în fața lenei, a amânării, a indeciziei cronice, a neputinței și simt că viața le scapă de sub control.

11. Au un nivel ridicat de încredere în ei înșiși

O persoană sănătoasă din punct de vedere mental nu duce niciodată lipsă de încredere în sine, deoarece se acceptă așa cum sunt. Deoarece au o conștiință de sine ridicată, își folosesc cât mai bine punctele forte și punctele slabe. Astfel, ele știu întotdeauna ce fac și de ce. Ei vor merge înainte chiar și prin obstacole și vor ieși victorioși.

Oamenii care nu au o minte sănătoasă nu au o viziune clară despre ei înșiși și nu știu niciodată încotro le duce viața. Temerile, nesiguranța și gândurile iraționale le prăbușesc stima de sine și încrederea în sine. Ei sunt nesiguri în privința deciziilor și a rezultatelor lor. Ei încearcă să joace în siguranță și se retrag din lume chiar și pentru probleme minore și ratează oportunitățile profitabile care le bat la ușă.

12. Pot face față cu grație respingerilor

Reziliența este una dintre caracteristicile principale ale unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Aceștia știu că suișurile și coborâșurile fac parte din viață, așa că sunt întotdeauna pregătiți pentru respingeri și eșecuri.

Ei se pot adapta la orice fel de situație și mediu și se vor adapta ca o broască. Înzestrați cu reziliență și flexibilitate, pot face față cu grație oricăror respingeri și pot rămâne în stare de viață înaltă. Regretele și vinovăția nu sunt ceștile lor de ceai! Cu fiecare respingere, ei devin mai puternici din punct de vedere fizic și psihologic.

Oamenii care nu sunt sănătoși din punct de vedere mental nu își pot procesa emoțiile sau practica autoîngrijirea. Ei nu nutresc relații sănătoase care să le motiveze și să le șlefuiască mentalitatea din când în când. Ei iau respingerile personal și devin mai slabi din punct de vedere emoțional.

13. Ei sunt creativi în gândire

O persoană sănătoasă din punct de vedere mental este plină de gânduri pozitive și de speranță. Mintea lor nu are zgomot sau dezordine, ci funcționează eficient. Prin urmare, sunt gânditori creativi. Fie că este vorba de muncă sau de rezolvarea problemelor, ei pot gândi în afara cutiei și pot încerca lucruri noi. Mereu cu un spirit ridicat și plini de pasiune, sunt cu adevărat interesați să creeze ceva nou și sunt mereu pregătiți să facă față adversităților .