12 sfaturi pentru a te elibera de orice te ține pe loc și a-ți reconstrui viața

Te simți vreodată ca și cum ai trece doar prin mișcările zilnice ale vieții, abia existând? Ca și cum ai trece prin zilele tale pe pilot automat? Dacă da, te rog să știi că ai în tine puterea de a-ți recâștiga viața și de a începe în sfârșit să trăiești!

Cu siguranță nu sunteți singurul care are acest sentiment. De ani de zile, am senzația că îmi trăiesc în mod constant zilele pe pilot automat. Mă simțeam în mod constant deprimată și atât de neîmplinită și simțeam că sunt blocată în această buclă constantă de autodistrugere.

Îmi trăiam zilele simțindu-mă goală și atât de epuizată mental și emoțional. În fiecare zi, simțeam că sunt în mod constant măturată de gândurile și grijile mele negative.

Eram nefericită și, ca să fiu sinceră, cu fiecare zi care trecea, mă simțeam din ce în ce mai deznădăjduită că nu voi mai fi fericită vreodată.

Știam că viața trecea pe lângă mine. Știam că timpul este efemer și că viața este mult prea prețioasă pentru a o irosi petrecându-mi zilele nefericit și neîmplinit și că dacă voi continua să trăiesc în acest fel, luând aceleași decizii proaste, făcând același lucru, nu se va produce nicio schimbare.

Trebuia să-mi recapăt viața și să fac lucrurile necesare pentru a o îmbunătăți. Dacă și tu ești în aceeași barcă, vreau să știi că este posibil să-ți recuperezi viața și să o schimbi în bine.

Da, știu, acest lucru poate părea aproape imposibil. Mai ales dacă te lupți în viață. Și eu am simțit asta și de aceea vreau să știi că este posibil să îți îmbunătățești viața și să trăiești în sfârșit viața pe care ți-o dorești.

Este posibil să ne eliberăm de nefericire și să începem să trăim cu adevărat fiecare moment al vieții noastre.

În această postare, voi împărtăși cu voi pașii pe care i-am făcut și care m-au ajutat în mod drastic să-mi recuperez viața și să-mi găsesc din nou fericirea și scopul. Sper ca acești pași să te ajute și pe tine în călătoria ta!

Cum să-ți recuperezi viața

1. Revedeți obiectivele și prioritățile dvs.

Unul dintre cei mai importanți pași pentru a-ți recâștiga viața este acela de a avea obiective clare și de a-ți stabili prioritățile. Unii dintre noi suntem vinovați de faptul că ne petrecem atât de mult timp și efort pe lucruri care nu se mai aliniază cu viața pe care dorim să o trăim.

Ne pierdem mereu timpul cu aceste lucruri și, pe parcurs, ajungem să luăm de bune cele mai importante lucruri și oameni din viața noastră.

Stabilirea obiectivelor și priorităților vă va ajuta să vă gestionați timpul cu înțelepciune, deoarece aveți deja o viziune clară asupra domeniilor în care trebuie să vă concentrați eforturile.

Ia-ți timp să te așezi cu adevărat și să-ți imaginezi viața pe care ți-o dorești. Care sunt valorile dumneavoastră? Care sunt convingerile tale? Ce fel de persoană doriți să deveniți?

Fiți pregătiți să vă puneți întrebările dificile și fiți sinceri cu voi înșivă în privința răspunsurilor.

2. Creați un plan realist

Acest lucru merge mână în mână cu ceea ce am menționat mai sus. Acum că v-ați stabilit obiectivele și prioritățile, următorul pas este să creați un plan realist.

Ceea ce vreau să spun prin asta este că trebuie să creați un plan care să fie potrivit pentru dumneavoastră. Ca și în cazul meu, să fac atât de multe deodată poate deveni cu ușurință prea copleșitor pentru mine, până la un punct în care devin de fapt paralizat de toate acestea și sfârșesc prin a nu mai face nimic.

Așadar, este foarte important pentru mine să împart sarcinile mari în sarcini mici și ușor de gestionat. În acest fel, este mai puțin copleșitor și, de fapt, îmi este mai ușor să le duc la bun sfârșit.

3. Nu mai face pe plac oamenilor

Acesta este probabil unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le fac. Am fost și, dacă sunt sinceră, uneori încă mai sunt, vinovată de a face pe plac oamenilor.

Nici nu pot să vă spun de câte ori m-am suprasolicitat și am acceptat lucruri pe care nu mi-am dorit niciodată să le fac doar pentru a obține aprobarea și validarea altor persoane.

Am continuat să spun „da” altora fără să-mi dau seama că, în felul acesta, îmi spuneam în mod constant „nu” și mie însămi. Credeam că, pentru a fi suficient și pentru a fi vrednic, trebuia să mă dovedesc în permanență celorlalți.

Dar, bineînțeles, a fost o greșeală. A trăi o astfel de viață era obositoare și obositoare din punct de vedere mental. Indiferent cât de mult încerci să mulțumești pe toată lumea sau cât de mult efort depui în ceva pentru altcineva, întotdeauna vor exista oameni care te vor respinge și critica.

Iar dacă îți petreci atât de mult timp încercând să-i convingi pe acești oameni, nu faci decât să te pregătești pentru dezamăgire și suferință, ca să nu mai vorbim de modul în care îți va afecta negativ sănătatea mentală și stima de sine.

Amintiți-vă întotdeauna că singura validare de care veți avea nevoie este cea proprie. Viața este de departe prea prețioasă pentru a o petrece pretinzând că ești cineva care nu ești doar pentru a mulțumi pe toată lumea.

Să știi că nu trebuie să dovedești nimic pentru a fi suficient și demn. Ești suficient și demn așa cum ești acum și nu lăsa pe nimeni să-ți spună niciodată contrariul.

4. Permiteți-vă să simțiți

Întotdeauna am fost vinovată de faptul că am fugit de ceea ce simt. În loc să mă confrunt cu inima frântă, cu durerea și cu dezamăgirile direct, am ales întotdeauna să pun aceste emoții pe plan secundar.

Am crezut că, alegând să-mi rețin emoțiile, mă feresc să fiu rănită. Așa că am făcut asta ani de zile, m-am prefăcut că sunt bine și fericită chiar și în acele zile în care nu sunt cu adevărat.

Nu mi-am dat seama niciodată cât de mult mi-a afectat sănătatea mintală și cum m-a împiedicat să trăiesc cu adevărat fiecare moment al vieții mele. M-a făcut să mă retrag nu doar de la durere, ci și de la fericire.

Putem alege să ne înăbușim sentimentele, dar, în cele din urmă, totul ne va ajunge din urmă. Nu putem să ne vindecăm cu adevărat, să mergem înainte și să ne recuperăm viețile, dacă suntem încă vânate de durerile și suferințele din trecut.

Să știți că a vă permite să simțiți nu este și nu va fi niciodată un semn de slăbiciune. Pentru ceea ce merită, este nevoie de mult curaj și putere pentru a fi vulnerabil.

5. Stabiliți limite sănătoase

Sunteți vinovat că vă suprasolicitați în mod constant? Îți pui mereu nevoile pe plan secundar? Spui mereu „da” altora fără să ții cont de ceea ce simți tu?

Întotdeauna am fost vinovat de acest lucru. Mi-a fost atât de frică să spun nu altor persoane, în special celor pe care îi iubesc, gândindu-mă că dacă fac acest lucru îi voi dezamăgi, indiferent cât de epuizată și de secătuită mă simțeam.

Dacă și tu te simți așa. Te rog să știi că a spune nu altor persoane nu este un lucru rău. De fapt, ai voie să spui nu fără nicio explicație dacă asta înseamnă să spui da nevoilor și sănătății tale mintale.

Am învățat că, cu cât spuneam mai mult „da” altor oameni și mă suprasolicitam față de ei, cu atât mai mult îmi afecta negativ sănătatea mintală și fericirea și cu atât mai mult resentiment mă simțeam față de ei.

Știu că crearea de limite poate fi un pas mare pentru unii oameni, ca și pentru mine, primul pas pe care l-am făcut pentru a mă ajuta să mă acomodez este de a practica să spun nu lucrurilor care mă fac să mă simt inconfortabil și care nu se mai aliniază cu obiectivele și prioritățile mele.

6. Renunță la obiceiurile toxice

A-ți recâștiga viața înseamnă, de asemenea, să renunți la lucrurile care te rețineau și care nu făceau decât să-ți saboteze fericirea și bunăstarea.

Știu că această parte poate fi adesea dificilă. Adevărul este că am fost vinovată de faptul că încercam în mod constant să îmi justific obiceiurile toxice. Le-am măturat sub preș și am continuat să pretind că acele comportamente și mentalități erau toate justificabile.

Dar, bineînțeles, nu era așa. Nu făceau decât să mă facă nefericită, nu făceau decât să-mi alimenteze anxietatea și stresul și nu făceau decât să mă împiedice să trăiesc viața pe care mi-o doream cu adevărat.

Dacă vrem să ne recuperăm viața și să ne-o îmbunătățim, trebuie să fim dispuși să fim sinceri cu noi înșine și să avem curajul de a face pașii necesari pentru a ne schimba viața în bine.

Luați-vă un moment pentru a reflecta asupra acestor comportamente și mentalități. Amintiți-vă că nu trebuie să le schimbați pe toate deodată, abordați câte un lucru pe rând și faceți pași mici dacă este necesar.

Cel mai important lucru este să fii consecvent și să continui.

7. Nu vă fie teamă să ieșiți din zona de confort

Niciodată nu m-am priceput la schimbări. Ani de zile mi-am permis să rămân blocată în aceleași tipare vechi, indiferent cât de nefericită și neîmplinită eram, pentru că mi-a fost atât de frică să mă deschid către lucruri noi.

Ei bine, nu se poate nega faptul că schimbarea poate fi înfricoșătoare și, de cele mai multe ori, ieșirea din zona noastră de confort poate fi destul de terifiantă și copleșitoare, dar cu cât ne permitem să ne agățăm de aceleași tipare, de aceleași obiceiuri care ne țin pe loc, cu atât ne împiedicăm să ne dezvoltăm și să trăim cea mai bună viață a noastră.

Nu trebuie să faceți salturi uriașe și să faceți schimbări drastice dintr-o dată. Amintiți-vă că este perfect în regulă să faceți pași mici și să vă deschideți la o nouă schimbare pe rând.

Amintiți-vă că acest lucru vă va deschide calea spre creștere și progres.

8. Opriți discuția negativă despre sine

Când am trecut prin această călătorie, una dintre cele mai mari lecții pe care le-am învățat este că nu îți poți recupera viața dacă continui să te îndoiești de tine însuți și să vorbești negativ despre tine.

Știu cât de ușor este să ne criticăm în mod constant. De multe ori, este chiar mult mai ușor să-i motivăm și să-i ridicăm pe alții folosind cuvintele noastre decât pe noi înșine.

Ne batem constant obrazul pentru fiecare mică greșeală și fiecare mic defect, fără să ne dăm seama că acest lucru ne afectează negativ sănătatea mentală și stima de sine.

Cu cât vorbim mai mult negativ despre noi înșine, cu atât mai mult începem să ne îndoim de noi înșine și să ne punem la îndoială capacitățile. Este timpul să lăsăm în urmă acest tipar.

Învățați să fiți buni cu voi înșivă. Fiți propria dumneavoastră majoretă și cel mai bun prieten.

9. Fă-ți timp pentru autoîngrijire

Când avem atât de multe pe cap, ultimul lucru la care ne gândim este îngrijirea de sine. Ei bine, dacă suntem cu adevărat sinceri, de cele mai multe ori, nici măcar nu se află pe lista noastră de lucruri de făcut.

Ne punem în mod constant pe noi înșine și nevoile noastre pe plan secundar, crezând că sunt doar o pierdere de timp.

Și eu credeam asta, dar mi-am dat seama cât de mult mă înșelam. A pune nevoile noastre pe primul loc și a practica îngrijirea de sine este departe de a fi o pierdere de timp, de fapt, am învățat că este o necesitate.

Știu că uneori ne simțim vinovați de faptul că ne facem timp pentru noi înșine, ne gândim că acel timp este mai bine petrecut făcând altceva.

Dar ceea ce uităm este că, cu cât avem mai multă grijă de noi înșine, cu atât mai mult vom fi capabili să continuăm să ne arătăm pentru ceilalți.

Amintiți-vă că grija de sine nu este niciodată egoistă. Îngrijirea de sine este necesară pentru ca noi să continuăm să prosperăm și să găsim pacea și fericirea de durată.

10. Amintiți-vă că greșelile sunt dovada că încercați

Atunci când îți recuperezi viața, este ușor să începi să te gândești că vrei să faci totul, și mă refer la totul bine.

Cunosc prea bine această mentalitate. Vrem ca totul să meargă conform planului nostru, dar atunci când lucrurile se năruie și ajungem să facem greșeli sau să ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri și mentalități toxice, ne simțim atât de dezamăgiți de noi înșine și începem să credem că greșelile și eșecurile sunt semne că nu putem reuși cu adevărat.

Că nu poți să te schimbi și să-ți recuperezi viața. Dar pentru cineva care a simțit că a făcut un pas înainte și cinci înapoi de o sută de ori în timpul acestei călătorii, am învățat să nu mă tem de greșeli.

Cu toții suntem obligați să facem greșeli. Nimeni nu este scutit în acest domeniu. Ceea ce am învățat este că singurul mod în care putem evita să facem greșeli este dacă stăm nemișcați și nu încercăm.

Uneori, greșelile pot însemna că încercăm cu adevărat. Că, de fapt, facem ceva pentru a ne atinge obiectivele și pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.

Dacă ne este teamă să facem greșeli, nu facem decât să ne blocăm.

Atunci când te simți descurajat de fiecare dată când faci o greșeală și simți că nu reușești, amintește-ți că greșelile sunt o dovadă că încerci.

Așa că nu vă opriți. Continuați, veți reuși.

11. Fiți atenți și prezenți

De câte ori v-ați trezit trăind în mod constant în trecut sau îngrijorându-vă de viitor? Câte zile ai petrecut doar trecând prin mișcările vieții pe pilot automat?

Am fost vinovat de acest lucru pentru cea mai lungă perioadă de timp. Eram atât de prinsă fie în a mă îngrijora constant de viitor, fie în a-mi continua zilele fără să mă gândesc la nimic, fără să realizez că, făcând acest lucru, îmi răpeam șansa de a experimenta toate lucrurile bune care se întâmplau în viața mea.

Viața este de departe prea prețioasă pentru a o irosi agățându-ne de trecut, îngrijorându-ne de viitor sau trăind-o pe pilot automat.

Unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le puteți face pentru a vă recuceri viața este să învățați să fiți atenți și prezenți.

Mindfulness nu numai că vă permite să construiți conexiuni mai semnificative cu persoanele din viața dumneavoastră, dar vă ajută să apreciați momentul prezent și să găsiți fericirea chiar și în lucrurile mărunte.

Iată o postare excelentă de la Verywell Mind care vă va ajuta să învățați cum să deveniți mai atenți.

12. Acceptă schimbarea

De câte ori ai ales să rămâi nemișcat și blocat, gândindu-te că este mult mai ușor decât să te deschizi spre schimbare?

Nici nu aș putea începe să vă spun de câte ori am fost vinovată de această alegere și, ca să fiu sinceră, uneori încă mă mai prind făcând acest lucru.

Întotdeauna mi-a fost atât de frică de schimbare și de toate incertitudinile, încât am ales să rămân blocată în vechile mele tipare ani de zile, indiferent cât de nefericită mă simțeam deja, pentru că pentru mine era sigur și confortabil.

Am crezut că este cel mai bun lucru de făcut, dar m-am înșelat complet. Nu se poate nega faptul că schimbarea poate fi inconfortabilă, dar trebuie să ne reamintim că schimbarea este necesară pentru a ne elibera de nefericire și de obiceiurile toxice.

Este necesar pentru ca noi să mergem mai departe în viață, să creștem, chiar să ne vindecăm, să găsim noi oportunități și să fim mai împliniți.

Îmbrățișați călătoria vieții și toate incertitudinile care o însoțesc. Amintiți-vă că schimbarea nu trebuie să se întâmple deodată.

Nu trebuie să faceți întotdeauna salturi uriașe. Faceți pași mici și ușori, astfel veți fi mai puțin copleșit și vă va fi mult mai ușor să continuați.

Gânduri finale

În zilele noastre, este atât de ușor să ne lăsăm purtați de zgomotul vieții, de toate așteptările nerealiste cu privire la modul în care ar trebui să ne trăim viața și să pierdem din vedere lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru noi. Este timpul să te eliberezi și să-ți recuperezi viața.

Atunci când vă recâștigați viața, vreau să vă amintiți că nu este ceva ce puteți stăpâni cu ușurință peste noapte sau chiar într-o săptămână. Este un proces și este important să vă oferiți iubire și compasiune în timpul acestei călătorii.

Nu uitați că nu contează dacă faceți greșeli pe parcurs, important este să continuați, să faceți pași mici și să vă recâștigați viața zi de zi.