12 moduri puternice de a ajuta pe oricine atunci când se simte deprimat

Este o poziție dificilă:

Cineva la care țineți se simte deprimat și nu sunteți sigur ce să faceți sau să spuneți în legătură cu asta.

Ar trebui să le lăsați în pace? Să le cumperi un cadou? Să-i inviți la o petrecere?

Vă gândiți la ce să faceți, dar vă este teamă că o mișcare greșită ar putea să vă împingă prietenul sau persoana iubită și mai mult într-un loc întunecat de izolare și retragere.

Iată sfaturi susținute de psihologie despre ce trebuie să faci pentru a ajuta pe cineva să se simtă bine atunci când se simte deprimat.

1) Verificați cu ei

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cineva este în depresie este să te întâlnești cu el și să vezi de ce are nevoie.

În unele cazuri, au nevoie de spațiu sau de timp pentru ei înșiși. În alte cazuri, se simt foarte singuri sau au nevoie de un umăr pe care să plângă.

Întrebându-i cum îi puteți sprijini cel mai bine și lăsându-le posibilitatea de a răspunde, creați un spațiu de împărtășire și de întâlnire în care pot fi ei înșiși și știu că sunteți de partea lor în orice fel au nevoie.

După cum spune scriitoarea de psihologie Elizabeth Perry:

„Dacă cineva trece printr-o perioadă dificilă, este în regulă să îl întrebi direct cum îl poți sprijini cel mai bine și să îi oferi niște vibrații pozitive. Întrebați-i dacă vor să vorbească, dacă au nevoie de o distragere a atenției sau dacă doresc să fie lăsați singuri.”

2) Practicați ascultarea activă

Atunci când te informezi cu cineva care este deprimat, fie că este vorba de o discuție online și prin SMS sau în persoană, este esențial să practici ascultarea activă.

Acest lucru înseamnă să asculți ceea ce spune persoana respectivă, împreună cu motivațiile, nevoile, temerile și emoțiile care stau la baza celor spuse.

Asculți printre rânduri.

De exemplu, poate că evită cu grijă să vorbească despre ceea ce îi deranjează cu adevărat. O întrebare blândă în acest sens ar putea deschide lucrurile.

Ceea ce ne aduce la următorul indiciu…

3) Abordați subiectul

De multe ori, atunci când o persoană suferă și se simte deprimată din cauza unei anumite probleme sau a unui eșec, oamenii ocolesc subiectul.

Oferă o mână de ajutor sau sprijin, fără a fi vreodată suficient de curajoși pentru a aduce în discuție problema în sine.

Să ajuți cu adevărat poate fi ciudat și inconfortabil: poate însemna adesea să aduci direct în discuție ceea ce ar putea să deranjeze această persoană și să te oferi să o asculți și să îi fii alături în această privință.

Psihologul Tracy Carver, PhD, încurajează oamenii să fie direcți în legătură cu această problemă pentru a ajuta la ridicarea unei persoane care se simte deprimată:

„Întrebarea în termeni clari arată că vă pasă și că sunteți dispus să abordați problema așa cum este, fără să o îndulciți, ceea ce va fi probabil o ușurare.”

4) Recunoașteți ceea ce nu știți

Empatia este crucială atunci când vine vorba de a ridica pe cineva care este la pământ, dar există o mare diferență între empatia autentică și forțarea ei.

Pentru a fi cu adevărat empatic, este esențial să recunoști ceea ce nu știi:

Nu știi cum e să fii părăsită de soțul tău…Nu știi cum e să te lupți cu dependența de droguri…Nu știi cum e să fii însărcinată și să nu primești sprijin din partea tatălui…

Recunoscând ceea ce nu știi, construiești o punte de autenticitate reală, deoarece poți începe să te conectezi la ceea ce știi și să asculți cu adevărat, în loc să ai nevoie să demonstrezi că ai înțeles.

5) Nu forțați pozitivitatea

Puține lucruri sunt mai puțin utile pentru o persoană care se simte deprimată și abătută decât un prieten sau un coleg care este numai zâmbete și îi spune „înveselește-te, omule!”.

Acest lucru nu este doar inutil, ci și pozitivism toxic, cerând ca ceilalți să fie fericiți și veseli ca și cum ar fi un fel de cerință.

În loc să forțați pozitivitatea sau să încercați să scoateți pe cineva din starea de spirit, permiteți-i stării de spirit mai întunecate să fie ceea ce este și întâlniți această persoană acolo unde se află. Se luptă.

Ei urăsc viața sau ceva în legătură cu ea (sau pe ei înșiși). Lăsați asta să stea puțin în loc să cereți să se schimbe imediat.

După cum explică Carver:

„Nu încercați să transformați instantaneu conversația în ceva pozitiv. Este o tendință naturală să vrei să ajuți persoana să se simtă mai bine, făcându-i să privească partea pozitivă. Cu toate acestea, atunci când faceți asta, s-ar putea să aibă impresia că treceți cu vederea ceea ce nu este în regulă…”

6) Spuneți-le clar că îi susțineți

Spuneți-le clar că îi susțineți și că le veți fi alături în orice situație prin care trec.

Fie că este vorba de ceva emoțional, fizic sau situațional, spuneți foarte clar că sunteți alături de ei și că vreți ce este mai bine pentru ei.

Ții la această persoană în orice caz, chiar dacă situația sau problemele ei necesită mult timp pentru a fi rezolvate:

Sprijinul dumneavoastră nu este condiționat. Vreți doar ceea ce este mai bine pentru ei.

7) Oferiți ajutor practic

Ajutorul practic este un lucru care poate face o mare diferență, chiar și pentru cineva care trece printr-o luptă psihologică sau emoțională.

Ar putea fi vorba de a se oferi să le ia copiii de la școală atunci când au nevoie de timp pentru a se odihni…

Ar putea fi vorba de a le aduce alimente sau provizii de bază atunci când au pierdut pe cineva la care țineau…

Ar putea fi vorba de acordarea unui împrumut pe termen scurt atunci când trebuie să își ia o săptămână de concediu pentru a se ocupa de o accidentare care se manifestă din nou și îi face să se simtă ca un gunoi.

Indiferent de forma pe care o ia ajutorul practic, nu subestimați niciodată puterea acestuia.

8) Vizionați un film împreună sau faceți ceva distractiv

Vizionarea unui film împreună este o opțiune excelentă pentru a stimula starea de spirit a cuiva timp de o oră sau două.

„A fi aproape de cineva poate ajuta cu siguranță să se simtă mai puțin singur. Porniți televizorul și găsiți un film care să vă placă amândurora”, recomandă Perry.

„Nici nu trebuie să fie o comedie. Orice lucru pe care persoana respectivă vrea să îl vadă este perfect.”

Alte opțiuni grozave includ să îi duceți la un spectacol de comedie, la o producție teatrală sau la un concert al unui tip de muzică sau al unei formații pe care o iubesc.

Poate că acest lucru nu le va rezolva lupta mai mare, dar cu siguranță le va da un impuls.

9) Faceți-i activi

Activitatea este o modalitate excelentă de a face să curgă endorfine și de a ajuta pe cineva care se simte deprimat.

Nu este nevoie să fie vorba de discuții sau analize. Nici măcar nu trebuie să fie fericiți să o facă:

Dar o scurtă plimbare, o alergare sau o rutină de exerciții fizice poate ajuta masiv pe cineva să iasă din depresie.

Intrarea în corpul lor prin exerciții fizice (și prin dans!) sunt modalități de a ajuta pe cineva să se simtă mai puțin izolat în interiorul propriei minți și al emoțiilor dificile.

Își dau seama de puterea pe care o au în interiorul lor și de modul în care este posibil să o exploateze.

„Exercițiile fizice sunt deosebit de utile, așa că încercați să îl puneți pe cel iubit deprimat în mișcare. Plimbările împreună sunt una dintre cele mai ușoare opțiuni”, sfătuiesc Melinda Smith, M.A., Lawrence Robinson și Jeanne Segal, Ph.D.

10) Recrutați-i pentru a vă ajuta

Poate părea ciudat, dar adesea una dintre cele mai puternice modalități de a ajuta pe cineva este să îl inviți să ajute alte persoane.

Implicând un prieten sau o persoană dragă într-o cauză nobilă, puteți începe cu succes să îi reorientați atenția către o mentalitate proactivă, de tip „pot face”.

Acest lucru nu va fi întotdeauna posibil, dar dacă sunt dispuși să ajute în comunitate sau cu o cauză pe care o susțin în orice fel, poate fi o opțiune excelentă.

După cum scrie psihologul și cercetătorul Emma Seppälä, Ph.D:

„Invitați-i să vi se alăture pentru a susține o cauză sau pentru a ajuta pe altcineva. Acest lucru poate părea contraintuitiv, dar atunci când îi ajutăm pe alții, ne simțim automat mai bine noi înșine.”

11) Să ne distrăm împreună

O altă opțiune excelentă pentru a ridica moralul cuiva pe termen scurt este să îl scoateți la un restaurant sănătos.

Mâncarea confortabilă are locul ei, dar un restaurant vegetarian sănătos are și altceva în plus:

Legume și fructe proaspete, sucuri și mâncăruri naturale delicioase, care ajută de fapt la îmbunătățirea stării de spirit.

Scoțându-i din depresie timp de o oră sau două și sporindu-le consumul de alimente sănătoase, realizați două acțiuni pozitive în una singură.

„Noile cercetări arată că simpla creștere a consumului de fructe și legume proaspete vă poate crește dramatic fericirea și starea de bine. Du-ți prietenul la un restaurant vegetarian pentru a încerca să începi să învingi tristețea”, notează Seppälä.

12) Iubiți-i pentru ceea ce sunt

Cel mai bun lucru pe care îl poți oferi cuiva care se simte foarte deprimat este dragostea necondiționată.

Spuneți-le că înseamnă mult pentru dumneavoastră și că vă pasă cu adevărat de ei.

Atunci când arătați că dragostea voastră nu are obligații, îi permite persoanei care suferă să se deschidă cu adevărat și să se simtă în siguranță.

Aceștia știu că sunt susținuți și îngrijiți fără a avea condiții sau așteptări.