12 gânduri toxice la care trebuie să renunți pentru o viață mai bună

Pentru a fi cu adevărat fericit și pentru a avea o viață mai bună, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să renunți la toate acele gânduri toxice care se învârt în mintea ta non-stop. Dacă doriți să vă simțiți cu adevărat fericiți și mulțumiți de modul în care este viața voastră, atunci renunțați la toate acele gânduri negative și toxice care vă rețin.

Una dintre devizele mele este „Schimbă-ți gândirea, schimbă-ți viața!”. Cred cu tărie că gândurile și emoțiile noastre ne modelează experiențele. Problema este că majoritatea oamenilor nici măcar nu sunt conștienți de gândurile lor negative. Este aproape ca și cum acestea au devenit un obicei, așa că li se pare normal.

Iată 12 gânduri toxice la care trebuie să renunți pentru o viață mai bună

1. Gândul că sunteți o victimă.

Nu ești o victimă. Așa că nu mai dați vina pe alte persoane sau pe circumstanțe pentru problemele voastre. Doar pentru că nu vă place unde vă aflați acum nu înseamnă că nu vă puteți asuma responsabilitatea personală de a schimba situația în bine. Așa că scapă de această mentalitate de victimă, pentru că nu ajută la nimic. De fapt, ea acționează ca un obstacol în calea succesului. Realizează că tu, și numai tu, ești responsabil pentru destinul tău.

2. Să crezi că poți schimba alte persoane.

Nu se poate. A trebuit să învăț asta pe calea cea mai grea. A existat o perioadă în viața mea când credeam că pot „motiva” și „inspira” oamenii să fie cei mai buni. Mi-a luat ceva timp să realizez că singurul lucru care îi poate schimba pe ceilalți oameni sunt ei înșiși. Dacă ei nu vor să se schimbe – sau nu știu cum – atunci toate eforturile tale vor fi irosite.

Așa că nu vă faceți griji pentru ceilalți. Dacă nu-ți plac „așa cum sunt”, atunci ai posibilitatea de a alege să nu mai ieși cu ei. Dar nu ai dreptul să îi schimbi.

3. Gânduri care se opun în mod constant „Ceea ce este”.

Unele lucruri se pot schimba. De fapt, o MULTE lucruri pe care le poți schimba. Poți să slăbești. Îți poți găsi o slujbă mai bună. Poți să te întorci la școală. Poți să lucrezi la căsnicia ta. Dar sunt unele lucruri pe care nu le poți schimba. Aceste lucruri sunt pur și simplu „ceea ce este”.

Nu poți schimba faptul că șeful tău este un nesimțit. Îți poți schimba slujba, dar nu-ți poți schimba șeful. Nu poți schimba faptul că trebuie să plătești chiria sau ipoteca. Dar poți să nu te mai opui.

Rezistența la ceea ce este de neschimbat nu face altceva decât să te frustreze și să te facă nefericit. Așa că schimbați ceea ce puteți și acceptați ceea ce nu puteți.

4. Gândul că „iarba este întotdeauna mai verde de partea cealaltă”.

„Dacă aș fi la fel de drăguță ca fata aceea, aș fi fericită.” Sau „Dacă aș fi la fel de bogată ca tipul acela, aș fi fericită.” Aceste tipuri de gânduri nu sunt adevărate. Doar pentru că tu crezi că altcuiva îi merge mai bine decât ție, nu înseamnă că așa este. Poate că fata aceea drăguță provine dintr-un cămin abuziv și nu-și poate face ordine în viață. Și poate că bogătașul petrece atât de mult timp la serviciu încât nu apucă să-și vadă familia.

Iarba nu este mai verde de partea cealaltă. Așa că apreciați iarba pe care o aveți. Este iarba ta. Așa că iubiți-o.

5. A avea așteptări de la alte persoane.

Așteptările pot fi mortale pentru fericire, chiar dacă credeți că așteptările dvs. sunt rezonabile, cum ar fi ca colegul de cameră sau soțul/soția dvs. să facă partea lui de treburi casnice. Doar pentru că vă așteptați, nu înseamnă că o vor face.

Realizați că așteptările dvs. provin din experiențele și prejudecățile dvs. personale. Ele nu sunt neapărat prioritățile altora. Probabil că nu vă place să vi se ceară să faceți lucruri pe care nu vreți să le faceți, așa că nu le impuneți așteptările dumneavoastră celorlalți. Dacă nu vă place comportamentul lor, fie îl acceptați, fie treceți mai departe.

6. Să crezi că dacă ai un partener semnificativ te va completa.

Dacă nu ești deja o persoană întreagă, atunci faptul de a avea un partener romantic nu te va face întreagă. În plus, pune multă presiune asupra celeilalte persoane pentru a te „face fericit”. Trebuie să fii fericit cu tine însuți, cu sau fără cineva. Faptul că ai un partener semnificativ nu te face mai fericit. Doar tu te poți face fericită.

7. Sentimentul că trebuie să dovedești mereu că ai dreptate.

Mereu mă întreb de ce oamenii se luptă până la moarte pentru a dovedi că au „dreptate”. Care este scopul? Cred că este pentru că nu vor să pară slabi. Sau vulnerabili. Sau proști. Dar cred că a recunoaște că greșești este un lucru mult mai nobil și mai matur de făcut. În plus, toată lumea are o opinie diferită. Așa că de ce să nu o spui pe a ta și să-i lași pe ei să o aibă pe a lor?

8. Preocuparea pentru ceea ce cred ceilalți.

De ce îți pasă? Crezi că te judecă? Am să vă spun un mic secret. Nimeni nu te judecă atât de mult pe cât te judeci tu însuți. Ceilalți oameni sunt prea ocupați să se judece pe ei înșiși, la fel ca tine, încât probabil că nici nu se gândesc la tine! Așa că fă ceea ce te face fericit. Iar dacă alții te judecă, atunci este problema lor, nu a ta. Ignoră-i și fii fericit oricum.

9. Să crezi că există doar UN singur lucru bun și UN singur lucru rău.

Trăim într-o lume în care ne place să credem că există o realitate obiectivă. Dar ghiciți ce? Realitatea obiectivă este o iluzie. Ea nu există. Doar realitățile subiective există. Ceea ce o persoană crede că este „adevărul” nu este adevărul pentru altcineva.

De exemplu – cine are dreptate? Republicanii sau democrații? Ei bine, depinde pe cine întrebi, nu? Toată lumea crede că ceva este corect pentru că se potrivește cu viața lor și cu modul în care privesc lumea. Și asta e tot. Punct și de la capăt. Sfârșit de poveste.

10. Îngrijorarea cu privire la viitor pentru că vă simțiți nepregătit.

Îmi place această zicală: „A-ți face griji e ca și cum te-ai ruga pentru ceea ce nu vrei.” Și dacă crezi în puterea rugăciunii, atunci știi că trimiterea de gânduri și emoții către Univers/Dumnezeu (indiferent de sistemul tău de credință) funcționează de cele mai multe ori.

Așa că, în schimb, fiți aici, în ACUM. Acum este tot ce ai. Așadar, fii prezent și nu-ți mai face griji pentru viitor, pentru că îl poți controla doar într-o anumită măsură.

11. Să crezi că banii echivalează cu fericirea.

Trăim într-o cultură capitalistă care valorizează banii și realizările. Credem că oamenii care au mulți bani sunt cumva mai buni decât cei care nu au. Dar pur și simplu nu este adevărat. Sunt sigur că există o mulțime de călugări fericiți în lume care, probabil, nu dețin niciun dolar. Sau cineva care lucrează la McDonald’s poate că este foarte fericit, în timp ce unii miliardari nu sunt.

Așa că nu cădeți în capcana de a crede că trebuie să fiți bogat pentru a fi fericit. Pur și simplu nu este adevărat. Banii sunt frumoși, dar nu te fac fericit. Doar tu poți face asta.

12. Credința că trecutul îți determină viitorul.

Doar pentru că proveniți dintr-o familie săracă sau ați făcut greșeli în trecut nu înseamnă că nu vă puteți îmbunătăți viitorul. Dacă te-ai etichetat ca fiind un „ratat” din cauza trecutului tău, atunci nu vei face decât să continui atitudinea ta de „ratat” în viitor.

Și dacă ați auzit de fenomenul profeției care se împlinește singură, atunci știți că ceea ce gândiți, deveniți. Deci, așa cum am spus în paragraful de început: „Schimbă-ți gândirea, schimbă-ți viața!”