11 semne că prietenul tău îți este de fapt dușman

Prietenia este una dintre cele mai frumoase și importante relații din viața noastră. Dar nu toți prietenii sunt adevărați și loiali. Unii dintre ei pot fi de fapt dușmani ascunși, care ne vor face rău în loc să ne ajute. Cum să îi recunoști? Iată 11 semne care te pot alerta că prietenul tău nu este ceea ce pare:

Nu te sprijină.

Un prieten adevărat este cel care te încurajează și te susține în momentele grele, dar și în cele fericite. Dacă prietenul tău este indiferent sau chiar invidios pe succesele tale, nu se bucură pentru tine și nu îți oferă ajutorul când ai nevoie, atunci nu este un prieten de nădejde.

Concurează constant cu tine.

O competiție sănătoasă între prieteni poate fi benefică și distractivă, dar nu atunci când devine excesivă și ostilă. Dacă prietenul tău încearcă mereu să te depășească, să te umilească sau să îți copieze stilul, ideile sau realizările, atunci nu este un prieten sincer, ci un rival.

Te caută doar când are nevoie de ceva.

Un prieten fals este cel care profită de tine și de bunătatea ta, dar nu îți oferă nimic în schimb. Te sună sau îți scrie doar atunci când are nevoie de un serviciu, de bani, de o favoare sau de un sfat, dar nu îți este alături când tu ai nevoie de el.

Vorbește mereu despre el și viața lui.

Un prieten egoist este cel care nu îți acordă atenție și nu se interesează de tine și de ceea ce simți. Își face mereu loc în conversație pentru a vorbi despre el și despre problemele lui, dar nu te ascultă și nu îți respectă opiniile. Îți impune punctul lui de vedere și nu îți lasă spațiu să te exprimi.

Râde de tine în fața altor oameni.

Un prieten rău este cel care îți face glume răutăcioase și te jignește în public, sub pretextul că se distrează. Îți scade stima de sine și îți afectează imaginea în fața celorlalți, pentru a se simți el mai bine. Nu îți apreciază calitățile și nu îți respectă defectele1.

Te bârfește pe la spate.

Un prieten ipocrit este cel care îți zâmbește în față, dar îți vorbește de rău în spatele tău. Îți dezvăluie secretele, îți critică acțiunile și îți denigrează reputația, fără să îți dea de știre. Nu îți este loial și nu îți păstrează încrederea.

Te manipulează.

Un prieten toxic este cel care îți influențează negativ deciziile și comportamentul, pentru a-și atinge propriile interese. Te minte, te înșală, te amenință sau te șantajează emoțional, pentru a te face să faci ceea ce vrea el. Nu îți respectă dorințele și limitele.

Te izolează de ceilalți prieteni.

Un prieten posesiv este cel care îți controlează viața socială și îți impune cu cine să te asociezi. Te face să te simți vinovat sau gelos dacă petreci timp cu alte persoane, și îți creează conflicte cu ele. Nu îți permite să ai alte relații, pentru a te avea doar pentru el.

Te schimbă.

Un prieten negativ este cel care îți afectează personalitatea și valorile, fără să îți dea seama. Te face să renunți la pasiunile și hobby-urile tale, să îți neglijezi sănătatea și aspectul fizic, să îți pierzi încrederea și optimismul. Nu te acceptă așa cum ești și îți impune standarde imposibile.

Te trădează.

Un prieten infidel este cel care îți încalcă promisiunile și așteptările, fără să îți ceară scuze sau să își asume greșelile. Te dezamăgește și te rănește în mod repetat, fără să îți arate remușcări sau regret. Nu îți este devotat și nu îți respectă angajamentele.

Te face să te simți rău.

Un prieten fals este cel care îți provoacă mai multă suferință decât bucurie, mai mult stres decât relaxare, mai multă frustrare decât satisfacție. Te face să te simți vinovat, trist, furios, confuz sau singur, în loc să te facă să te simți fericit, iubit, apreciat sau înțeles.

Acestea sunt câteva dintre semnele care te pot ajuta să îți dai seama dacă prietenul tău îți este de fapt dușman. Dacă recunoști mai multe dintre aceste semne în relația ta cu el, atunci ar trebui să te gândești dacă merită să îl păstrezi în viața ta sau să îl elimini. Nu uita că prietenii adevărați sunt cei care te iubesc necondiționat, te respectă, te înțeleg și te fac să te simți bin