11 semne că cineva te folosește și ce să faci în legătură cu asta

Prietenul meu mă folosește?

Doare să-ți dai seama că cineva pe care îl considerai apropiat te folosește și că de fapt nu vrea să fie un prieten adevărat. În astfel de situații, este ușor să te îndepărtezi de adevăr la început, ignorând semnele și trăind într-o stare de negare. Faptul este că până când nu vă confruntați cu situația și nu aruncați cu adevărat o privire profundă asupra comportamentului prietenului dvs., nimic nu se poate îmbunătăți.

Ai un sentiment de scufundare că prietenul tău nici măcar nu te place atât de mult? Nu te simți prea rău în legătură cu asta. Unii oameni sunt de fapt destul de incapabili de o prietenie adevărată și nu știu cum să facă altceva decât să folosească oamenii.

Dacă bănuiești că unul dintre prietenii tăi se potrivește acestei descrieri, aruncă o privire la semnele și strategiile pentru confruntarea răufăcătorului.

11 semne că prietenul tău te foloseste

 1. Prietenul tău nu te sună decât dacă are nevoie de ceva
 2. Ei fac tot ce pot pentru a face cât mai puțin posibil
 3. Ei par să nu se gândească niciodată la tine
 4. Prietenul tău știe surprinzător de puține despre tine
 5. Ei vorbesc de rău despre tine altora
 6. Când ai o criză, ele dispar
 7. Stai cu ei doar în anumite circumstanțe
 8. Ei devin insistenți sau manipulatori dacă nu le oferiți ceea ce vor
 9. Ți-au spus că te folosesc
 10. Ei trebuie să fie întotdeauna responsabili
 11. Ei vă cunosc toate butoanele și le apasă în consecință

1. Prietenul tău nu te sună decât dacă are nevoie de ceva

Dacă prietenul tău te folosește, cel mai evident semn este că nu te contactează decât dacă are nevoie în mod specific de ceva. Este posibil să nu fie evident la început de ce au nevoie, deoarece pot fi suficient de conștienți de sine pentru a-și ascunde intențiile.

De exemplu, poate prietenul tău te sună să stea cu tine. Ei petrec câteva ore cu tine și, uneori, în timpul întâlnirii, menționează o problemă pe care o au. Poate că li s-a stricat mașina, poate că trebuie să taie un copac înverzit din curtea din față sau poate că nu au bani de spălat.

Un utilizator expert nu vă va cere nimic în avans. Ei vor construi un raport, apoi vor menționa problema. Înainte să-ți dai seama, s-ar putea să te oferi să le dai o plimbare la serviciu, să le cazi copacul cu drujba sau să-i lași să folosească mașina de spălat și uscătorul.

Evident, nu este nimic în neregulă cu a face favoruri prietenilor tăi – asta face parte din prietenie! Problema începe atunci când prietenul tău vrea ceva de la tine aproape de fiecare dată când te vede.

"Sarbatori fericite. Este o cutie de mini-lumânări pentru că tocmai mi-am dat seama că de fapt nu te cunosc sau ce îți place."

„Sarbatori fericite. Este o cutie de mini-lumânări pentru că tocmai mi-am dat seama că de fapt nu te cunosc sau ce îți place.”

2. Ei fac tot ce pot pentru a vă oferi cât mai puțin posibil

Când cineva te folosește, întregul scop al „prieteniei” este că ei obțin mai mult din ea decât tine. Dacă ei răspund prea mult, sau mai rău, dacă dau mai mult decât tine, atunci merg împotriva agendei lor. Cu siguranță trebuie să dai mai mult pe termen lung pentru ca ei să „profite” de relația voastră.

În primul rând, observă dacă sunt dispuși să ofere aceleași tipuri de favoruri pe care le cer de la tine. Cele mai multe prietenii solide implică oameni care se ajută reciproc, chiar dacă uneori este incomod. Ești totuși singurul care se dă peste cap de calea ta?

Nu cere nimic scandalos; Doar testați pentru a vedea dacă vor fi de acord cu ceva la același nivel cu ceea ce tind să vă ceară. Dacă neagă în mod constant că te-au ajutat sau chiar par deranjați că ai întrebat, acesta este un semn rău.

Mai rău, uneori s-ar putea să se conformeze cu greu cererilor tale, dar nu vor fi interesați să-ți rezolve problema, deoarece încearcă doar să te liniștească din motive de aspect.

De exemplu, poate că bicicleta ta s-a rupt în jumătate, iar acum ai nevoie de o modalitate de a merge la serviciu. În loc să încerce să rezolve problema oferindu-ți o mașină sau un bilet de autobuz, prietenul tău îți oferă o bicicletă veche ruginită, cu anvelope plate, care stă în garajul lor de o jumătate de secol.

În acest fel, ei pot spune: „Te-am ajutat”, dar nu trebuie să investească timp sau resurse în a se îngriji efectiv de viața și problemele tale. Acest lucru ne aduce de fapt la următorul semn …

3. Nu par să se gândească niciodată la tine

Cu excepția cazului în care au nevoie de ceva de la tine, nu par să se gândească niciodată la tine. Ei nu tind să spună: „Oh, am auzit acest cântec care cred că vă va plăcea!”; nu tind să te sune în timpul sărbătorilor; Ei nu tind să aducă înapoi cadouri pentru tine atunci când merg într-o călătorie.

Ești jos pe lista lor de priorități și rareori se gândesc la tine … cu excepția cazului în care se gândesc cum să obțină ceva de la tine. Prietenii care te folosesc sunt aproape întotdeauna nepăsători.

4. Prietenul tău știe surprinzător de puțin despre tine

Un alt semn că cineva te folosește este pur și simplu că nu îi pasă cu adevărat să te cunoască. La urma urmei, nu de tine le pasă în primul rând.

Dacă „prietenul” tău nu pare să acorde prea multă atenție la ceea ce ai de spus, uită lucruri importante despre tine și, în general, pare neinteresat, atunci evident că trebuie să stea cu tine dintr-un alt motiv.

Acest lucru merge dincolo de a fi pur și simplu uituc.

5. Ei vorbesc rău despre tine altora

Este adevărat că unii oameni pur și simplu nu se pot opri din bârfă. Este ca o dependență.

Unul dintre semnele distinctive ale unui utilizator, totuși, este că nu se va gândi de două ori înainte de a te arunca sub autobuz. Te vor vorbi de rău atunci când nu ești prin preajmă, pentru că nu le pasă de reputația ta.

Oricum, dacă au o mulțime de plângeri despre tine și totuși rămân în jur, atunci în mod clar nu sunt prieteni cu tine pentru personalitatea ta frumoasă.

6. Când aveți o criză, acestea dispar

Ceva ți-a deraiat brusc viața și ai nevoie de sprijin? Uneori nici măcar nu este vorba despre bani sau resurse – uneori, s-ar putea să avem nevoie doar de cineva cu care să vorbim atunci când lumea noastră se prăbușește.

Când se întâmplă ceva tragic, prietenul tău apare pentru tine? Sau nu auzi decât greierii ciripind?

Una este dacă ești un Ned negativ și te plângi mereu de fiecare lucru mic din viața ta – asta ar alunga pe oricine. Dar dacă sunteți o persoană destul de pozitivă care are o urgență, ar trebui să vă puteți aștepta ca un prieten adevărat să simpatizeze.

7. Stai cu ei doar în anumite circumstanțe

Uneori, faptul că prietenul tău te folosește poate fi ascuns de circumstanțe. De exemplu, poate că vă întâlniți doar atunci când ieșiți la clubul de noapte preferat. În această situație, dacă te-ar folosi pentru statutul tău social pentru că ești popular și îi face să arate bine să fie văzuți cu tine, poate fi greu de spus.

Schimbați puțin lucrurile. Vezi dacă prietenul tău este dispus să stea singur sau să facă ceva total diferit de ceea ce faci de obicei. Cu excepția cazului în care este o activitate pe care prietenul tău o urăște, ar trebui să fie fericit să petreacă timp cu tine – dacă te place cu adevărat.

"O, bine! Nu m-a văzut."

„O, bine! Nu m-a văzut.”

8. Devin insistenți sau manipulatori dacă nu le oferi ceea ce vor

Prietenii buni înțeleg limitele. Prietenii nasol care vor să te folosească doar pentru resurse s-ar putea să se enerveze dacă nu cedezi cererilor lor. Adesea, ei pot chiar să încerce să te manipuleze prin învinovățire sau spunând lucruri precum: „Am crezut că ești prietenul meu!” atunci când le spui nu.

Aveți grijă la acest comportament de control. Prietenii adevărați îți respectă liberul arbitru și te vor plăcea chiar dacă nu ai nimic altceva de oferit în afară de prietenia ta.

9. Ți-au spus că te folosesc

Acest lucru poate părea mult prea evident, dar uneori nu este. De multe ori, un prieten care te folosește își va ascunde propria mărturisire ca scuză.

Vor spune ceva de genul: „Știu că tot cer lucruri. Se pare că te sun doar când am nevoie de ceva, știu. Îmi pare rău.” Dacă cineva îți spune asta, dar nu face niciun efort pentru a schimba modul în care abordează prietenia ta, atunci practic ți-a spus că te folosește. Ascultă-i!

10. Ei trebuie să fie întotdeauna responsabili

Refuzul prietenului tău de a-și lăsa deoparte propriul punct de vedere pentru o clipă pentru a-l vedea pe al tău este un model comun de comportament la cineva care caută să te încrucișeze. Acești oameni au, de obicei, o nevoie compulsivă de a rămâne în căile lor, chiar dacă este prezentat un mod logic în ceea ce privește motivul pentru care lucrurile ar trebui făcute diferit. De multe ori vei fi pedepsit pentru că nu te conformezi dorințelor prietenului tău.

11. Ei cunosc toate butoanele tale și le apasă în consecință

Prietenii înșelători încep ca cineva care a fost interesat să te cunoască și se vor prezenta ca fiind preocupați de bunăstarea ta generală. Asta până când apare ocazia de a trece peste tine. Când se întâmplă acest lucru, nu fi surprins când îți folosesc nesiguranțele sau alte informații sensibile împotriva ta. Manipulatorii emoționali au o bună conștientizare a emoțiilor tale și le vor folosi rapid împotriva ta.

Caracterizați oamenii prin acțiunile lor și nu veți fi niciodată păcăliți de cuvintele lor.

— Anonim

Cum să-ți confrunți prietenul manipulator

Există modalități productive de a confrunta pe cineva care te-a folosit de-a lungul prieteniei tale. Mai jos sunt câteva sfaturi utile pentru a ajuta la încheierea ciclului de exploatare.

 1. Stai calm: Fii în gardă fără a fi defensiv. Furia te împiedică să fii echilibrat, iar asta ar putea face parte din planul prietenului tău. Încearcă să nu atragi atenția asupra caracterului prietenului tău. De exemplu, în loc să-i numiți „mincinoși”, spuneți că „nu sunteți de acord cu poziția lor”. Adoptați o perspectivă globală și examinați situația din toate unghiurile.
 2. Rezistă/Fii direct: Nu mai fi momit mai departe. Informează-ți prietenul că ai observat un model continuu în modul în care te tratează. Permiteți-le șansa de a-și articula în mod clar gândurile și intențiile în această privință.
 3. Rămâi pentru tine: Fii ferm, ai încredere în instinctul tău și nu oferi scuze sau justifică-ți raționamentul din spatele refuzului de a te ajuta cu alte favoruri.
 4. Implementați consecințele: Poate deveni necesar să determinați și să afirmați anumite consecințe dacă făptuitorul refuză să accepte „nu” pentru un răspuns și / sau insistă să continue să vă încalce limitele. Comunicarea eficientă a consecințelor încălcărilor poate ajuta la dezarmarea manipulatorului și la conducerea acestuia către schimbări comportamentale pozitive.

Uneori trebuie doar să spui „nu”

Există scenarii în care problema dintre tine și prietenul tău este pur și simplu o chestiune de comunicare greșită. Uneori prietenii nu te folosesc în mod intenționat; Pur și simplu se obișnuiesc să te audă spunând da tot timpul, așa că cer lucruri și s-ar putea să nu fie atenți la asta.

Este nevoie de curaj pentru a spune nu și a spune adevărul, dar te vei simți întotdeauna împăcat cu tine însuți atunci când o faci. Capacitatea de a spune ferm nu și de a însemna acest lucru vă va construi, de asemenea, încrederea și vă va împiedica să fiți folosiți în viitor. Acest articol oferă sfaturi despre cum să spui nu fără să te simți vinovat.

Renunțarea la un prieten rău

După ce ți-ai confruntat prietenul exploatator și i-ai identificat comportamentul, uneori este necesar să te eliberezi complet de relație.

 1. Realizați că va fi un proces: Adevărul este că ruperea controlului mental, fizic sau emoțional pe care cineva îl are asupra ta nu este întotdeauna ușoară. Nu te-au respectat în trecut, așa că de ce ar face-o acum? Pregătiți-vă pentru o respingere pe măsură ce vă distanțați.
 2. Încheiați relația direct: Dacă puteți, evitați ca cuvintele dvs. să fie interpretate greșit și folosite împotriva dvs., purtând conversația în persoană sau la telefon. Roagă-ți prietenul să nu te contacteze într-un mod serios și direct.
 3. Nu vă certați / evitați călătoriile de vinovăție: O parte a refuzului de a accepta dinamica toxică este de a nu te certa sau de a nu te lupta cu manipulatorul. Evitați să cădeți într-o capcană reafirmându-vă limitele și făcând mai puțin atractiv să vă urmăriți continuu.
 4. Creați distanța: Oferă-ți spațiu pentru a te obișnui să fii departe de persoană. Așteptați câteva zile sau săptămâni înainte de a răspunde la apeluri și mesaje text și ignorați invitațiile personale. Implicați-vă în activități în care este mai puțin probabil să fie implicați. Dacă prietenii comuni te întreabă despre comportamentul tău, spune doar că ai fost ocupat. Nu trebuie să întrerupeți complet persoana și este în regulă să fiți cordiali și să faceți discuții mici dacă se întâmplă să vă întâlniți cu ei.
Sfat din partea profesioniștilor: Un câine va fi întotdeauna prietenul tău și nu te va folosi niciodată - cu excepția recompenselor.

Sfat din partea profesioniștilor: Un câine va fi întotdeauna prietenul tău și nu te va folosi niciodată – cu excepția recompenselor.

Recunoașterea semnelor unui prieten rău în viitor

Acum că ți-ai exprimat cerințele și ai creat distanță între tine și prietenul tău, este important să reflectezi asupra lecțiilor pe care le-a prezentat situația. Una dintre cele mai importante concluzii este să nu repetați greșeala de a fi prins într-o relație toxică în primul rând. Eu

Poate fi greu de determinat dacă cineva intenționează să profite de tine la prima întâlnire. Fiți atenți la aceste trăsături comune ale oamenilor exploatatori:

 • Îi intimidează sau îi insultă pe alții
 • Ei nu spun întregul adevăr
 • Ei joacă inocenți sau își minimizează comportamentul
 • Ei dau vina pe alții
 • Le lipsesc limitele și îți aglomerează spațiul

Un prieten care te folosește nu este deloc prieten

Principiul de bază pe care trebuie să-l țineți minte este acesta: un prieten fals care caută să vă folosească se va concentra pe toate lucrurile greșite. Totul în prietenia ta va fi un mijloc pentru un scop și vei descoperi că îți este greu să te bucuri de momentul cu ei.

Un prieten adevărat, pe de altă parte, nu va ține niciodată prietenia ostatică condițiilor. Din moment ce te plac pentru ceea ce ești, chiar dacă circumstanțele vieții tale externe se schimbă – cum ar fi statutul tău social, venitul tău sau strălucirea ta tinerească – le va păsa totuși de tine.

În acest sens, ați putea spune că o prietenie adevărată este necondiționată, dar o „prietenie” cu un utilizator este extrem de condiționată. La urma urmei, când un prieten te folosește, vrea doar să obțină ceva de la tine. Orice altceva în prietenie este, în cel mai bun caz, o distragere a atenției de la scopul final și pot fi chiar frustrați de plăcerile tale.

Așa că fii pretențios cu cine îți petreci timpul. Nu-ți irosi viața distrând oameni care vor doar să te folosească. Acest timp este mult mai bine petrecut creând legături reale cu oamenii care te iubesc pentru cine ești.

Întrebări și răspunsuri

Întrebare: Cum îl pot opri pe prietenul meu să mă folosească?

Răspunde: Nu poți obliga pe nimeni să facă nimic. După cum se sugerează în articol, dacă cineva te folosește, acesta este doar modelul lor de comportament – probabil că folosesc și alte persoane.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-i accepți așa cum sunt și apoi să te distanțezi de ei. Există o mulțime de alți oameni din lume cu care să fii prieten.

Întrebare: Cum mă îndepărtez de o persoană căreia îi pasă doar de ceea ce pot face pentru ea?

Răspunde: Nu, dar serios, s-ar putea să vrei să stai undeva liniștit și să te gândești profund la motivul pentru care simți că „ai nevoie” de ei în viața ta. Ce te atrage înapoi? Uneori dezvoltăm tipare ciudate cu oamenii. De exemplu, uneori s-ar putea să fim co-dependenți și să nu ne dăm seama, iar o parte din noi se bucură să fie cu o persoană egoistă pentru că simțim că este nevoie.

În situația ta, nu știu, desigur. Nu există un întreg non-context acolo din care să ies din ea.

Întrebare: Cum mă descurc cu cineva care vrea să stea doar atunci când este convenabil?

Răspunde: Dacă vă place să vă petreceți timpul cu ei, atunci petreceți doar atunci când este convenabil pentru amândoi. Nu este nimic în neregulă cu asta. Dacă nu este niciodată convenabil sau simți că ești singurul care iese din calea ta, atunci oprește-te dacă te deranjează.

Întrebare: Nu eu sunt cel folosit, dar cred că cea mai bună prietenă a mea este folosită de ceilalți prieteni ai ei. I-am spus asta altcuiva, dar ei au presupus că sunt gelos. Cum pot să-i spun fără să par gelos?

Răspunde: Ei bine, atunci când vorbești cu ea despre asta, încearcă să fii cât mai lipsit de judecată și obiectiv posibil. De exemplu, în loc să spui: „Sally, cred că George te folosește”, ai putea spune: „Sunt îngrijorat pentru tine, Sally. Se pare că George te sună doar atunci când are nevoie de o mașină la serviciu sau vrea să împrumute bani. Când a fost ultima dată când voi doi ați ieșit?”

Doar spuneți faptele așa cum le vedeți și lăsați cealaltă persoană să tragă concluzia. Nu-i forța concluzia „Te folosește!” și va fi mai probabil să asculte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *