11 lucruri pe care să le faci să fii mai încrezător în tine

Încrederea în sine este o calitate care ne ajută să ne simțim bine în pielea noastră, să ne afirmăm personalitatea, să ne atingem potențialul, să ne îndeplinim obiectivele, să ne bucurăm de viață. Dar nu toți avem încredere în noi, sau nu întotdeauna. Uneori, ne simțim nesiguri, timizi, neputincioși, nefericiți. Dar nu trebuie să rămânem așa. Putem să ne creștem încrederea în noi, dacă facem câteva lucruri simple, dar eficiente, care ne pot schimba atitudinea și comportamentul. Iată 11 lucruri pe care să le faci să fii mai încrezător în tine:

Acceptă-te așa cum ești

Primul pas pentru a avea încredere în tine este să te accepți așa cum ești, cu calitățile și defectele tale, cu punctele forte și punctele slabe, cu realizările și eșecurile tale. Nu te compara cu alții, nu te judeca, nu te critica, nu te pedepsi. Fii bun și iubitor cu tine însuți, recunoaște-ți valoarea și unicitatea, apreciază-te și respectă-te. Tu ești o persoană minunată și merituoasă, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Îmbunătățește-te continuu

Al doilea pas pentru a avea încredere în tine este să te îmbunătățești continuu, să lucrezi la dezvoltarea ta personală și profesională, să înveți lucruri noi, să îți dezvolți abilități, să îți îndeplinești obiective. Nu te mulțumi cu mediocritatea, nu te complăcea în zona de confort, nu te lăsa pradă rutinei. Fii curios și ambițios, fii deschis și flexibil, fii perseverent și determinat. Tu poți să faci orice îți propui, dacă îți folosești resursele și oportunitățile, dacă îți depășești limitele și fricile, dacă îți urmărești visurile și pasiunile.

Înfruntă-ți provocările

Al treilea pas pentru a avea încredere în tine este să înfrunți provocările, să nu te dai bătut în fața dificultăților, să nu te sperii de eșecuri, să nu te ascunzi de probleme. Fii curajos și optimist, fii rezistent și adaptabil, fii proactiv și soluționist. Tu poți să depășești orice obstacol, dacă îți folosești inteligența și creativitatea, dacă îți folosești experiența și înțelepciunea, dacă îți folosești ajutorul și sprijinul.

Afirmă-te cu încredere

Al patrulea pas pentru a avea încredere în tine este să te afirmi cu încredere, să îți exprimi opinia și personalitatea, să îți impui punctul de vedere și interesele, să îți aperi drepturile și valorile. Nu te lăsa intimidat, manipulat, dominat, de alții, nu te lăsa influențat, presat, obligat, de alții, nu te lăsa ignorat, respins, umilit, de alții. Fii asertiv și respectuos, fii sincer și loial, fii ferm și politicos. Tu ești o persoană importantă și respectabilă, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Comunică eficient

Al cincilea pas pentru a avea încredere în tine este să comunici eficient, să îți exprimi clar și corect gândurile și sentimentele, să îți asculți activ și empatic interlocutorii, să îți adaptezi mesajul și comportamentul în funcție de context și situație. Nu te izola, nu te închide, nu te retrage, de alții, nu te certa, nu te contrazici, nu te jignești, cu alții, nu te confunda, nu te ambigui, nu te neînțelegi, cu alții. Fii comunicativ și sociabil, fii deschis și cooperant, fii prietenos și amabil. Tu ești o persoană interesantă și agreabilă, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Înconjoară-te de oameni pozitivi

Al șaselea pas pentru a avea încredere în tine este să te înconjoară de oameni pozitivi, care te apreciază și te susțin, care te încurajează și te motivează, care te inspiră și te influențează. Nu te înconjoară de oameni negativi, care te critică și te descurajează, care te demotivează și te demoralizează, care te inhibă și te limitează. Fii selectiv și atent, fii recunoscător și loial, fii generos și altruist. Tu ești o persoană iubită și apreciată, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Apreciază-te și răsplătește-te

Al șaptelea pas pentru a avea încredere în tine este să te apreciezi și să te răsplătești, să îți recunoști meritele și realizările, să îți oferi laude și complimente, să îți oferi cadouri și recompense. Nu te subestima, nu te minimaliza, nu te neglija, nu te pedepsi. Fii mândru și mulțumit, fii elogios și stimulant, fii răsfățat și plăcut. Tu ești o persoană merituoasă și realizată, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Relaxează-te și distrează-te

Al optulea pas pentru a avea încredere în tine este să te relaxezi și să te distrezi, să îți iei o pauză și să te odihnești, să îți faci un hobby și să te bucuri, să îți faci o plăcere și să te răsfeți. Nu te stresa, nu te agita, nu te epuiza, nu te plictisi. Fii calm și liniștit, fii vesel și energic, fii distractiv și amuzant. Tu ești o persoană fericită și împlinită, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Îngrijește-te și arată-te bine

Al nouălea pas pentru a avea încredere în tine este să te îngrijești și să te arăți bine, să îți menții sănătatea și frumusețea, să îți îmbunătățești aspectul și imaginea, să îți exprimi stilul și personalitatea. Nu te neglija, nu te abandona, nu te urâți, nu te ascunde. Fii atent și responsabil, fii curat și ordonat, fii frumos și atrăgător. Tu ești o persoană sănătoasă și frumoasă, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Iubește și lasă-te iubit

Al zecelea pas pentru a avea încredere în tine este să iubești și să te lași iubit, să îți exprimi sentimentele și nevoile, să îți oferi afecțiune și atenție, să îți primești iubirea și recunoștința. Nu te izola, nu te închide, nu te teme, de alții, nu te respinge, nu te rănești, nu te suferi, cu alții, nu te îndoiești, nu te bănuiești, nu te înșeli, cu alții. Fii iubitor și iubit, fii deschis și receptiv, fii fidel și loial. Tu ești o persoană iubibilă și iubită, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Încrede-te în tine

Al unsprezecelea și ultimul pas pentru a avea încredere în tine este să te încrezi în tine, să îți asculți intuiția și rațiunea, să îți urmezi inima și mintea, să îți trăiești viața și visurile. Nu te încrede în alții, nu te bazezi pe alții, nu te aștepți de la alții, nu te depinzi de alții. Fii independent și autonom, fii sigur și decis, fii liber și fericit. Tu ești o persoană încrezătoare și puternică, indiferent de ceea ce crezi sau de ceea ce spun alții.

Desigur, nu înseamnă că acestea sunt singurele lucruri sau că nu există și alte soluții. Dar dacă îți dorești să ai încredere în tine, trebuie să îți analizezi situația și să îți faci acțiunile necesare. Viața este ceea ce facem din ea și ceea ce alegem să fim în ea. Dacă vrei să ai încredere în tine, trebuie să fii tu însuți, să fii cel mai bun, să fii fericit.