11 lucruri la care trebuie să renunți ca să fii fericit

 

Fericirea este unul dintre cele mai râvnite și mai căutate scopuri ale oamenilor. Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Dar uneori, fără să ne dăm seama, ne sabotăm singuri fericirea, prin obiceiuri, atitudini sau gânduri care ne fac mai mult rău decât bine.

De aceea, dacă vrei să fii fericit, trebuie să renunți la unele lucruri care te împiedică să te simți bine cu tine și cu ceilalți. Iată care sunt acestea:

1. Renunță la nevoia de a avea întotdeauna dreptate

A avea dreptate este o satisfacție pentru ego, dar nu pentru suflet. Când încerci să îți impui punctul de vedere cu orice preț, riști să îți strici relațiile cu ceilalți, să îi rănești sau să îi îndepărtezi. Nu merită să pierzi prieteni, parteneri sau oportunități doar pentru că vrei să demonstrezi că ai dreptate. Învață să asculți și să respecți opiniile diferite de ale tale, să recunoști când greșești și să îți ceri scuze. Nu lăsa mândria să îți umbrească rațiunea și inima.

2. Renunță la nevoia de control

A controla tot ce se întâmplă în jurul tău și în viața celorlalți este o misiune imposibilă și epuizantă. Nu poți controla totul, ci doar ceea ce depinde de tine. În loc să îți irosești energia și timpul încercând să schimbi sau să influențezi lucruri care nu sunt în puterea ta, mai bine concentrează-te pe ceea ce poți face tu pentru a îmbunătăți situația. Acceptă realitatea așa cum este, fără să o judeci sau să o critici. Lasă lucrurile să curgă natural și fii deschis la schimbare.

3. Renunță la plângeri

A te plânge de tot și de toate nu îți rezolvă problemele, ci doar îți agravează starea de spirit. Când te plângi, te concentrezi pe partea negativă a lucrurilor, îți creezi o atitudine pesimistă și victimizantă și îi iriți pe cei din jur. În loc să te plângi, mai bine caută soluții, acționează, schimbă ceva. Sau, dacă nu poți face nimic, acceptă situația și caută partea bună a ei. Fii recunoscător pentru ceea ce ai, nu pentru ceea ce nu ai.

4. Renunță la frică

Frica este unul dintre cei mai mari dușmani ai fericirii. Frica te împiedică să îți asumi riscuri, să încerci lucruri noi, să îți urmezi visurile, să îți exprimi sentimentele, să fii tu însuți. Frica te ține în zona ta de confort, care poate fi sigură, dar și plictisitoare și limitată. Nu lăsa frica să îți domine viața, ci înfrunt-o cu curaj și încredere. Nu te gândi la ce ar putea merge rău, ci la ce ar putea merge bine. Nu te lăsa paralizat de frică, ci acționează în ciuda ei. Vei descoperi că frica este doar o iluzie, care dispare atunci când o confrunți.

5. Renunță la trecut

Trecutul este o parte importantă a vieții tale, dar nu este totul. Nu poți trăi fericit dacă te agăți de trecut, de amintiri, de regrete, de resentimente, de vinovății. Trecutul nu îl poți schimba, ci doar îl poți accepta, ierta și învăța din el. Trecutul te-a făcut ceea ce ești astăzi, dar nu îți definește viitorul. Viitorul îl creezi tu, în funcție de cum alegi să trăiești prezentul. Așa că lasă trecutul în urmă, trăiește în prezent și construiește-ți un viitor frumos.

6. Renunță la comparații

A te compara cu alții este o capcană în care mulți dintre noi cădem, fără să ne dăm seama. Când te compari cu alții, te simți inferior, invidios, nesigur, nemulțumit de tine și de viața ta. Dar comparația este inutilă și nesănătoasă, pentru că fiecare persoană este unică și are propria ei poveste, propriile ei calități și defecte, propriile ei succese și eșecuri. Nu te mai compara cu alții, ci compară-te doar cu tine însuți. Urmărește-ți progresul, îmbunătățește-te, depășește-te, fii cea mai bună versiune a ta.

7. Renunță la așteptări

A avea așteptări este o altă sursă de nefericire, deoarece de multe ori acestea nu se împlinesc și ne simțim dezamăgiți, frustrați, furioși sau triști. Așteptările sunt niște iluzii pe care ni le creăm în minte, bazate pe dorințe, presupuneri sau speranțe. Dar realitatea este diferită de ceea ce ne imaginăm noi și nu putem controla cum se comportă sau ce fac ceilalți. De aceea, este mai bine să renunți la așteptări și să accepți oamenii și situațiile așa cum sunt. Nu cere nimic, nu pretinde nimic, nu impune nimic. Doar oferă și primește.

8. Renunță la dependență

Dependența este o formă de sclavie, care îți distruge fericirea și libertatea. Dependența poate fi de substanțe, cum ar fi alcoolul, tutunul, drogurile, cafeaua, zahărul, sau de comportamente, cum ar fi jocurile de noroc, cumpărăturile, mâncatul, sexul, internetul, televizorul. Dependența îți afectează sănătatea, relațiile, finanțele, stima de sine și calitatea vieții. Dependența te face să uiți cine ești și ce vrei cu adevărat. De aceea, este esențial să renunți la dependență și să îți recuperezi controlul asupra vieții tale. Caută ajutor profesional, dacă este nevoie, și înlocuiește obiceiurile nocive cu obiceiuri sănătoase.

9. Renunță la scuze

Scuzele sunt niște pretexte pe care le folosim pentru a ne justifica inacțiunea, eșecul, greșeala sau lipsa de responsabilitate. Când ne scuzăm, ne ascundem de realitate, ne mințim pe noi înșine și pe ceilalți și ne pierdem credibilitatea și respectul. În loc să ne scuzăm, mai bine ne asumăm consecințele faptelor noastre, ne cerem iertare dacă este cazul și ne îndreptăm greșelile. Nu lăsa scuzele să îți blocheze drumul spre succes și fericire.

10. Renunță la perfecționism

Perfecționismul este o iluzie care te face să crezi că poți și trebuie să faci totul perfect, fără greșeală, fără defect, fără critică. Dar acest lucru este imposibil și nerealist, deoarece nimeni și nimic nu este perfect în această lume. Când te străduiești să fii perfecționist, te supui unei presiuni enorme, care îți afectează stima de sine, sănătatea, fericirea și performanța. În loc să te bucuri de procesul și de rezultatul muncii tale, te chinui să atingi un standard imposibil și te simți mereu nemulțumit și frustrat.

11. Renunță la negativism

Negativismul este o atitudine care te face să vezi totul în culori întunecate, să te aștepți la ce e mai rău, să te plângi de tot și de toate, să găsești vinovați și scuze pentru orice, să te simți neputincios și fără speranță. Negativismul îți distruge fericirea, încrederea, motivația și relațiile. Negativismul îți atrage mai multe lucruri negative în viață, conform legii atracției.