11 credințe limitative care te țin pe loc în viață

De cele mai multe ori nu suntem capabili să realizăm influența pe care o are mintea noastră asupra noastră. Ne agățăm de anumite convingeri limitative care nu ne servesc și care ne împiedică în viață să ne atingem obiectivele și visele și să ne apreciem așa cum suntem.

Este timpul să nu te mai reții.

Dacă te lupți cu înțelegerea modului în care te poți iubi pe tine însuți, s-ar putea ca, din greșeală, să te reții cu gânduri negative și convingeri limitative.

A fi capabil să practici iubirea de sine și să-ți crești stima de sine nu este doar ceva ce trebuie să faci pentru a te simți bine în pielea ta – este o parte esențială pentru a scăpa de sentimentul de a fi „blocat” în viața ta.

Toată lumea se blochează la un moment dat, gândindu-se la ce este mai rău, rumegând la neajunsuri sau dorindu-și ca ceva să se schimbe. Acest lucru ne face umani. Ceea ce faceți atunci când se întâmplă acest lucru este ceea ce face diferența între a ceda sau a rămâne blocat.

Gândurile tale devin cuvinte. Cuvintele se transformă în acțiuni. Acțiunile tale repetate devin obiceiuri, iar aceste obiceiuri îți pot crește sau scădea stima de sine.

Obiceiurile bune au rolul de a te face să progresezi și de a te expune la oportunități de a te simți bine în pielea ta. Obiceiurile proaste doar te fac să te simți prost și te pot ține blocat într-o rutină.

Dacă ești blocat în gânduri și tipare care te fac să te simți rău sau învins, este greu să te motivezi să faci ceva în privința asta.

Credeți sau nu, vă puteți schimba gândurile și puteți crea un nou ciclu care duce la cuvinte, acțiuni și obiceiuri care vă vor motiva să începeți să trăiți din nou.

Începe de acolo, deoarece, ca orice altceva, până nu recunoști că există o problemă, nu există nicio cale de a găsi o soluție. Primul pas este să recunoști că ceva te face să te plimbi pe apă fără să ai uscat la vedere.

Al doilea pas este descoperirea modelului de gânduri sau comportamente care a cauzat-o. Pentru cei mai mulți dintre noi, nu este vorba de un singur demon – ei vin în echipe!

Iată 11 credințe și gânduri limitative pe care le-ai putea avea și care te împiedică să te accepți pe tine însuți:

1. „Nu pot să fac nimic bine”.

Acest sentiment poate fi omniprezent în toate rolurile pe care le jucați sau poate fi limitat la un singur domeniu, în timp ce în altul vă simțiți foarte bine.

De exemplu, s-ar putea să se fi întâmplat ceva cu ani în urmă care v-a făcut să vă simțiți insuficient de bun. De atunci, de-a lungul anilor, v-ați luptat să aveți relații semnificative și satisfăcătoare cu partenerii de viață.

Deși acesta este un domeniu al vieții în care vă simțiți inadecvat, viața dumneavoastră profesională poate fi foarte reușită și plină de satisfacții.

2. „Trebuie să fiu perfect”.

Deoarece perfecțiunea este în ochii privitorului, aceasta stabilește o așteptare imposibil de atins. Această nevoie ca tot ce te înconjoară să fie perfect perpetuează sentimentul de a nu fi suficient de bun.

Atunci când te străduiești să atingi perfecțiunea în tot ceea ce faci, în felul în care arăți, în locul în care trăiești și lucrezi, îți ceri să fii un supraom. Acum, acesta este un șanț adânc.

3. „Trebuie să fac totul.”

Este posibil să aveți mai multe roluri de jucat: Soție, mamă, fiică, mătușă, angajată, șefă, prietenă, mentor, confidentă, etc. Există și altele pentru tine?

Fiecare rol necesită energia, timpul, efortul și angajamentul dumneavoastră. Unele dintre aceste roluri pot fi mai ușoare decât altele, în timp ce altele vi se par grele și mai puțin ușor de gestionat. Cu prea multe farfurii învârtindu-se în același timp, unele se pot clătina până când le învârtiți din nou, iar altele pot cădea.

Acest model repetitiv de jonglare cu prioritățile vă poate face să vă adânciți și mai mult, în loc să vă permită să respirați și să vă acordați o pauză.

4. „Sunt un om care face pe plac oamenilor?”

Când pui fericirea, confortul și dorințele celorlalți înaintea ta, nu rămâne niciodată suficient pentru tine. Te blochezi crezând că partenerul, șeful, copiii, prietenii sau familia ta ar trebui să fie pe primul loc.

Poate că așa ai fost crescut. Probabil că este o credință de lungă durată înrădăcinată în obiceiurile tale. S-ar putea să nu fie vina dumneavoastră, dar vă puteți schimba.

5. „Trebuie să dețin controlul asupra tuturor lucrurilor.”

Este nevoie de prea mult timp pentru a instrui pe altcineva. Pot să o fac mai bine singur. Va dura mai puțin timp dacă o fac eu. Știu că va fi făcut bine.

Ați spus vreodată lucruri de genul acesta? Atunci probabil că ești un obsedat de control. Este un blocaj major de depășit atunci când nu poți cere ajutor sau, atunci când ți se oferă, refuzi să-l accepți.

Aceste gânduri și comportamente vă pot ține împotmoliți într-un loc care nu vă permite să faceți progrese. Există doar atât de multe ore în zi, așa că atunci când continui să faci toate lucrurile pe care altcineva te-ar putea ajuta să le faci, nu poți face mai mult sau mai bine.

6. „O să fac asta mai târziu.”

Procrastinarea poate fi un bolovan major care blochează intrarea în rutină. Te poate împiedica să te miști în sus și să ieși din ea, pentru că este una grea de mutat.

Gândirea excesivă poate duce la analiză-paraliză, ceea ce poate duce la o lipsă rapidă de realizări. De cele mai multe ori, poți să tragi în rutina ta niște tipare de gândire destul de serioase în timp ce încerci să ieși din propria ta cale. Faptul că nu știi ce să faci mai întâi te poate împiedica să faci absolut orice.

Aveți grijă. În această stare, se poate instala depresia.

7. „Trebuie să țin pasul cu toți ceilalți.”

Este greu să îndeplinești așteptările celorlalți când nu simți că tu ești cel adevărat. Să pretinzi că ești cineva care nu ești doar pentru a te integra este obositor. De asemenea, pare a fi neautentic.

Un astfel de obicei creează tipare de gândire care vă pot face să vă simțiți ca un impostor. O dietă constantă de acest gen vă va face să vă luptați să știți cine sunteți.

8. „De ce sunt mereu atât de speriat?”

Abordarea vieții dintr-un loc al fricii te va înfrânge înainte de a începe. De asemenea, poate fi folosită ca o scuză pentru a rămâne blocat chiar acolo unde ești.

Frica nu va dispărea niciodată complet, deoarece este o emoție menită să te protejeze. Modul în care gestionați frica este esențial pentru a redirecționa sentimentul care apare, astfel încât să servească pentru a vă propulsa, mai degrabă decât pentru a vă limita.

9. „Nu e chiar vina mea, e…”

Să dai vina pe altcineva sau pe o circumstanță care s-a întâmplat, ca fiind motivul pentru care nu poți face ceea ce vrei/trebuie să faci, este una dintre cele mai sigure căi de a rămâne în acel impas mai mult timp decât ar trebui. Dacă nu este vina ta, este a altcuiva.

Dacă este a altcuiva, atunci există un motiv întemeiat pentru a rămâne blocat acolo unde ești. Altcineva te reține. Dacă acesta ești tu, ar putea fi timpul să preiei din nou controlul.

10. „Pur și simplu nu pot face asta.”

Gândirea negativă îți va limita progresul mai bine decât aproape orice alt model sau obicei din carte. Acel bolovan care blochează intrarea nu se va muta niciodată pentru că nu crezi că îl poți muta.

Această viziune „pe jumătate goală ” vă înăbușă entuziasmul. Este dificil să rezolvați problemele în mod creativ atunci când nu căutați dovezi că acestea pot fi rezolvate.

11. „Nu voi reuși niciodată să ies din asta.”

S-ar putea să vă luptați cu doar unul dintre aceste tipare de gândire sau mai multe dintre ele vă pot împiedica să vă dezvoltați. Indiferent dacă este vorba de unul sau mai multe, cert este că a te simți blocat de oricare dintre ele reprezintă o mentalitate. Și vă puteți schimba mentalitatea dacă doriți.

Luați în considerare acest lucru: puteți să vă alegeți obiceiurile și gândurile. Ele nu trebuie să te aleagă pe tine decât dacă le permiți tu.