10 sfaturi de urmat pentru a depăși perfecționismul

Există o diferență între a fi un high-achiever și a fi un perfecționist. Ambele tipuri de oameni vor să reușească. Cu toate acestea, cei cu performanțe înalte sunt motivați să dea tot ce au mai bun, în timp ce perfecționiștii sunt motivați de frică, paralizați de ideea de eșec. Înainte de a discuta despre cum să depășim perfecționismul, iată câteva lucruri importante de știut despre acesta:

  • Perfecționismul ne poate diminua foarte mult stima de sine, bucuria vieții și sentimentul de pace, deoarece poate duce la stres imens, frică de judecată sau îngrijorări de inadecvare.
  • Trăsăturile perfecționismului sunt adesea legate de probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, TOC și stresul.
  • Oamenii care sunt perfecționiști pun presiune pentru a îndeplini standarde de neatins asupra lor. Ei sunt extrem de critici cu ei înșiși și se învinovățesc pentru orice nu îndeplinește standardele lor.
  • Perfecționiștii se tem, de asemenea, că, dacă nu urmăresc perfecțiunea, vor deveni persoane cu performanțe scăzute și nu își vor atinge obiectivele.
  • Uneori, teama perfecționiștilor de eșec este atât de terifiantă încât amână, deoarece ar prefera să nu facă deloc ceva dacă nu poate fi făcut perfect.
  • Facem rău altor oameni atunci când credem în mitul perfecționismului, stabilind așteptări nerealiste pentru cei din jurul nostru.

Cum să depășești perfecționismul

1- Deveniți mai conștienți de tendințele dvs.

Primul pas pentru a depasi perfectionismul este sa devii constient de gandurile si tendintele tale perfectioniste. Luați-vă ceva timp pentru a vă opri și a acorda atenție tiparelor dvs. de gândire în jurul perfecționismului. S-ar putea chiar să încercați să scrieți aceste gânduri, pentru a le înțelege mai bine. Odată ce suntem conștienți de modul în care permitem perfecționismului să pună stăpânire pe viața noastră, vom fi mai capabili să ne modificăm vorbirea de sine în jurul acestei probleme.

2- Concentrați-vă pe aspectele pozitive

Dorința ca totul să fie perfect înseamnă că avem tendința de a ne fixa pe părțile negative ale muncii noastre sau ale noastre. Cu toate acestea, este important să facem un efort conștient pentru a recunoaște și binele. Pentru toate lucrurile de care nu ești mulțumit, provoacă-te să identifici trei lucruri pe care le apreciezi.

3- Permiteți-vă să faceți greșeli

Când ne permitem să facem greșeli, putem vedea că nu este sfârșitul lumii atunci când eșuăm. Greșelile sunt oportunități pentru noi de a învăța, de a crește și de a face mai bine. O modalitate de a practica acest lucru este prin adoptarea unui nou hobby la care probabil nu veți fi bun la prima încercare. În loc să încerci să fii „perfect” la asta, concentrează-te în schimb să te bucuri de activitate și să înveți încet cum să devii mai bun. Ceea ce s-ar putea să descoperi este că greșelile sunt necesare pentru a ajunge acolo unde vrei să fii.

4- Stabiliți obiective mai rezonabile

Perfecționiștii tind să-și stabilească obiective care sunt nerealiste, din cauza unor standarde imposibile. O modalitate de a renunța la perfecționism este de a stabili obiective care sunt mai realizabile și mai inteligente. Ne vom simți mult mai puțin stresați și mai încrezători în capacitatea noastră de a ne atinge obiectivele atunci când acestea sunt realiste și provocatoare într-un mod sănătos.

5- Aflați cum să primiți critici

Oamenii care sunt perfecționiști tind să aibă o stimă de sine scăzută, deoarece iau criticile personal. Cu toate acestea, critica constructivă care ne poate ajuta să învățăm și să creștem este importantă. Încercați să recunoașteți că critica sănătoasă poate fi utilă și este normală, deoarece ne poate permite să facem mai bine. Greșelile sau greșelile sunt perfect normale pe parcurs.

6- Reduceți presiunea pe care o puneți asupra dvs.

Amintiți-vă că persoana care vă presează cel mai mult sunteți voi înșivă. Fii bun cu tine însuți și practică acceptarea de sine prin coborârea standardelor nerealiste pe care ți le-ai stabilit. Dacă ești încă motivat și faci tot posibilul, te descurci foarte bine. Nu există „perfect”, dar putem fi mândri că facem tot ce putem.

7- Concentrați-vă pe semnificație peste perfecțiune

Încercați să vă concentrați asupra găsirii sensului în ceea ce faceți, mai degrabă decât să încercați să o faceți perfect. Dacă ceva ne aduce bucurie și scop, atunci nu contează dacă nu este făcut perfect. Există mai multă împlinire în găsirea sensului de-a lungul drumului.

8- Încercați să nu amânați

Perfecționiștii pot fi procrastinatori notorii, oferindu-și o scuză pentru a se relaxa, nu se pot asigura că își fac treaba perfect. Acest lucru poate fi cu adevărat inutil și mai stresant pe termen lung. Cea mai grea parte începe întotdeauna, dar chiar și crearea unei schițe brute a muncii noastre înainte de timp este mai bună decât nimic. Amintiți-vă că este în regulă dacă munca dvs. nu este perfectă cu prima încercare sau prima schiță și acordați-vă harul de a continua să lucrați la proiect.

9 – Tăiați influențele negative

Este important să monitorizăm, de asemenea, modul în care lucruri precum social media, televiziunea și filmele, cărțile sau podcasturile pot consolida perfecționismul. Ar trebui să fim deosebit de atenți la modul în care social media promovează o narațiune a „culturii hustle” și perfecționismului în munca noastră. Dacă trebuie să limitați aceste canale sau să le ștergeți cu totul, acest lucru ne poate ajuta, de asemenea, să ne îndepărtăm de perfecționism.

10- Du-te la terapie

În cele din urmă, terapia poate ajuta cu anxietatea noastră în jurul perfecționismului. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT), în special, poate ajuta persoanele care se luptă cu perfecționismul să-și reformuleze gândurile. Terapia vă poate ajuta, de asemenea, să înțelegeți mai bine motivul mai profund din spatele sentimentului de presiune de a fi perfect. Dacă descoperiți că încă vă luptați, terapia poate fi o opțiune bună pentru a vă oferi și mai multe instrumente pentru a depăși perfecționismul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *