10 semne că ești foarte inteligent, potrivit experților

 

Când te gândești la oameni extrem de inteligenți, sunt șanse ca anumite tipuri să-ți vină în minte. De exemplu, oameni care par să știe fapte aleatorii despre orice sau oameni care rezolvă ecuații matematice în capul lor cu viteza fulgerului. Dar adevărul este că nu trebuie să ai un IQ ridicat pentru a fi considerat o persoană extrem de inteligentă. De fapt, spun experții, există mult mai mult decât atât, iar mulți oameni extrem de inteligenți nici măcar nu-și dau seama cât de inteligenți sunt cu adevărat.

„O persoană extrem de inteligentă este una care este flexibilă în gândire și se poate adapta la schimbări, gândește înainte de a vorbi sau acționa și este capabilă să-și gestioneze eficient emoțiile”, spune Dr. Catherine Jackson, psiholog clinician licențiat și neuroterapeut certificat. Pe scurt, ei posedă mai multe tipuri diferite de inteligență, inclusiv, dar fără a se limita la inteligența intelectuală, socială și emoțională.

Cercetătorii au analizat numeroasele trăsături diferite pe care oamenii extrem de inteligenți le au în comun. De exemplu, un studiu din 2016 publicat în British Journal of Psychology a constatat că oamenii extrem de inteligenți preferă de fapt să fie singuri. S-a constatat că oamenii mai inteligenți tind să experimenteze o satisfacție mai scăzută a vieții cu cât socializează mai des cu prietenii. Conform psihologiei evoluționiste, oamenii au evoluat pentru a fi inteligenți pentru a rezolva probleme. Deci, cei care sunt mai fericiți să fie singuri au fost văzuți ca fiind extrem de inteligenți, deoarece au capacitatea de a face față provocărilor pe cont propriu, fără a avea nevoie de ajutor.

Fii sigur, dacă ești un fluture social, nu înseamnă că nu ești inteligent. Este posibil să aveți alte calități care vă arată inteligența, cum ar fi capacitatea de a vă conecta cu ușurință cu ceilalți.

Potrivit lui Jackson, oamenii foarte inteligenți nu se gândesc adesea la ei înșiși așa. Iată câteva semne ale unei persoane inteligente, potrivit experților.

1 Ești empatic și plin de compasiune

„Există o corelație între inteligența emoțională ridicată și IQ-ul ridicat în evaluările psihologice”, spune Christine Scott-Hudson, psihoterapeut licențiat și proprietar al Create Your Life Studio. „Știm că, cu cât o persoană obține un scor mai mare în trăsăturile de empatie, cu atât persoana va obține un scor mai mare în trăsăturile de înțelegere verbală eficientă”.

Cu alte cuvinte, empatia, care face parte din inteligența emoțională, și înțelegerea, care face parte din inteligența cognitivă, sunt direct legate. Deci, dacă conduci cu inima, spune Scott-Hudson, există șanse mari să conduci și cu mintea.

2 Ești curios despre lume

Este ușor să presupunem că oamenilor foarte inteligenți le place să citească. Dar a fi inteligent nu înseamnă a avea capacitatea de a parcurge un număr de cărți pe zi. Este vorba despre a avea o curiozitate despre orice și orice. „Oamenii inteligenți își angajează pasiunile și pun întrebări precum cine, ce, când, unde, cum, de ce și ce-ar fi dacă”, spune Scott-Hudson. Le place să învețe despre alți oameni, culturi, animale, istorie și lumea în general. În timp ce dragostea pentru lectură nu este neapărat un semn de inteligență, arată că îți place să înveți și că ești curios.

3 Ești atent

Cea mai inteligentă persoană din cameră nu este întotdeauna cea mai gălăgioasă. „Într-o lume în care oamenii vorbesc pentru a dovedi cine sunt, oamenii extrem de inteligenți sunt opusul”, spune Jackson. În loc să se laude cu realizările lor sau să le spună oamenilor cât de corecte sunt opiniile lor, ei sunt de obicei tăcuți și atenți. Când aveți capacitatea de a lua totul, puteți vedea lucruri pe care alții le-au ratat, cum ar fi modele subtile.

4 Ai autocontrol

A avea autocontrol înseamnă că ești matur. Știi cum să-ți controlezi emoțiile și impulsurile, astfel încât acestea să nu provoace niciun rău. Potrivit lui Jackson, a avea autocontrol este un semn de inteligență, deoarece înseamnă că este mai probabil să gândiți înainte de a vorbi sau de a acționa. „Când [acești oameni] experimentează disconfort în viața lor, ei lucrează, de asemenea, pentru a rezolva problema și pentru a reduce rapid disconfortul”, spune ea.

5 Aveți o memorie bună de lucru

„O memorie bună de lucru și inteligența generală sunt foarte corelate”, spune Jackson. Când aveți o memorie de lucru bună, aceasta înseamnă că aveți abilități de funcționare executivă, memorie bună pe termen scurt, capacitatea de a vă concentra și de a acorda atenție. De asemenea, înseamnă că aveți flexibilitate cognitivă și puteți trece cu ușurință de la un lucru la altul.

6 Îți recunoști limitele

Oamenii foarte inteligenți nu încearcă să se comporte ca și cum ar ști totul. De fapt, un semn al inteligenței este recunoașterea faptului că nu știi totul. „Dacă nu pot face ceva, nu încearcă să se comporte ca și cum ar putea”, spune Jackson. În schimb, ei își cunosc limitele și pot recunoaște acest lucru. Acest lucru le permite să fie deschiși să învețe mai mult de la alții și / sau situații.

7 Îți place să mergi cu fluxul

Cei mai inteligenți oameni nu pierd timpul îngrijorându-se pentru lucruri pe care nu le pot controla. Dacă știi cum să fii flexibil și să mergi cu fluxul, există șansa să fii extrem de inteligent. „În loc să fie rigizi cu privire la ceea ce trebuie să se întâmple, ei rămân flexibili din punct de vedere mental, deschiși la minte și se pot adapta cu ușurință la viață, indiferent de ceea ce li se întâmplă”, spune Jackson. Practic, arată că puteți rezolva problemele și puteți găsi soluții rapid.

8 Ești pasionat de lucrurile care te interesează cu adevărat

Curiozitatea, pasiunea și dorința de a învăța sunt trăsături cheie ale indivizilor extrem de inteligenți. Potrivit psihologului clinician licențiat, Dr. Holly Schiff, Psy.D., persoanele cu inteligență ridicată își urmează curiozitățile. „Ei sunt capabili să recunoască atunci când nu sunt familiarizați cu un anumit concept sau dacă ceva nu se încadrează în domeniul lor de cunoaștere și sunt dispuși să învețe ceea ce nu știu”, spune Schiff. „Curiozitatea lor intelectuală se va preta la dorința de a se autoeduca și de a citi orice pot pune mâna.” Când ceva îi interesează cu adevărat, vor investi mult timp și energie în a învăța ce pot.

9 Puneți întrebări atente și construiți conversații

Oamenii foarte inteligenți fac lucruri cu un scop. Potrivit lui Andi Simon, Ph.D., antropolog corporativ și autor al cărții Rethink: Smashing the Myths of Women in Business, ei nu pun doar o grămadă de întrebări de dragul de a pune întrebări. Ei fac acest lucru pentru a obține o perspectivă care îi poate ajuta să înțeleagă mai bine ceea ce fac, gândesc, simt și anticipează. „Cineva trebuie să fi spus această frază adesea citată: „Cunoașterea înseamnă să ai răspunsul corect. Inteligența înseamnă să pui întrebarea corectă”, spune Simon. „Uităm că toată viața este o conversație. Oamenii inteligenți recunosc că ceilalți au informații și perspective care, printr-o conversație comună, îi vor ajuta pe amândoi să crească, să-și extindă înțelepciunea și să-și îmbunătățească intelectul.

10 Oamenii au încredere în tine și te urmează

Dacă oamenii par să aibă încredere în judecata ta și să te privească ca pe un lider, acesta este un semn că poți fi extrem de inteligent. Potrivit lui Simon, „Oamenilor le place să urmeze oameni inteligenți care au dezvoltat abilitățile necesare pentru a împărți locurile de muncă în componente ușor de înțeles, pentru a-i motiva să lucreze pentru un obiectiv comun și pentru a sărbători rezultatele, astfel încât să susțină impulsul echipei”.

Simon citează un studiu din 2014 publicat de Universitatea Oxford, care a constatat că încrederea este o parte importantă a culturii și a societății, care nu este legată doar de rezultate individuale pozitive, cum ar fi antreprenoriatul și fericirea, ci este, de asemenea, puternic corelată cu inteligența. „În cercetările din toate țările, rezultatele au sugerat că încrederea este foarte asociată cu indivizii inteligenți și servește ca o resursă socială valoroasă care influențează modul în care oamenii îi urmează pe ceilalți”, spune ea. Oamenii sunt mai dispuși să-i urmeze și să aibă încredere în cei care sunt inteligenți și știu cum să conducă eficient un grup de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *