10 semne că cineva este o persoană extrem de epuizantă

Cu toții avem acea persoană în viața noastră. Știți, cea care pare să absoarbă toată energia din încăpere atunci când intră. Nu sunt neapărat o persoană rea, dar prezența lor poate fi epuizantă.

Potrivit psihologiei, există câteva lucruri la care trebuie să fim atenți și care ar putea indica faptul că cineva este un adevărat vampir energetic.

În acest articol, vom aprofunda cele 10 semne care arată că cineva ar putea fi o persoană obositoare. Crede-mă, odată ce știi ce să cauți, îți va fi mult mai ușor să-ți protejezi energia și să păstrezi lucrurile pozitive.

1) Sunt în mod constant negative

Ați fost vreodată în preajma cuiva care se pare că nu găsește partea bună a unei situații? Acesta este primul semn al unei persoane extenuante.

Negativitatea poate fi incredibil de obositoare. Este ca o gaură neagră care absoarbe toată energia pozitivă din jurul ei. Și odată ce te afli în atracția ei gravitațională, poate fi greu să scapi.

Totuși, nu este vorba doar de a fi deprimant. Această negativitate se poate manifesta în multe feluri – de la plângeri constante până la a face mereu pe victima.

Nu uitați, este în regulă să aveți o zi proastă și să vă descărcați. Dar dacă cineva este mereu blocat în această mentalitate negativă, s-ar putea să fie mai obositor decât îți dai seama.

2) Nu respectă limitele

Un alt semn clar al unei persoane extenuante este lipsa de respect pentru limitele personale. Unul dintre colegii mei, Mark, are obiceiul de a apărea neanunțat la mine acasă, având mereu nevoie de o favoare sau dorind doar să vorbească. Când l-am confruntat în legătură cu acest lucru, a dat-o la o parte ca și cum nu ar fi mare lucru.

Respectarea limitelor nu se referă doar la spațiul fizic. Este vorba despre înțelegerea și onorarea spațiului emoțional și mental al celorlalți, de asemenea.

Dacă cineva îți invadează în mod constant spațiul personal sau îți ignoră sentimentele fără să țină cont de nivelul tău de confort, este posibil ca această persoană să îți consume energia fără să își dea seama.

3) Te fac să te simți vinovat

Încercarea de a te simți vinovat este o altă tactică clasică a unei persoane care se golește. Este o formă de manipulare emoțională care poate fi greu de identificat și chiar mai greu de rezistat.

Îmi amintesc o perioadă în care un fost coleg mă făcea să mă simt vinovat pentru că nu-l ajutam cu volumul de muncă. Îmi spuneau lucruri de genul: „Credeam că suntem prieteni” sau „Aș face-o pentru tine”. Era obositor și mă făcea să mă simt ca și cum aș fi fost mereu de vină.

După cum a afirmat renumitul psiholog Albert Ellis, „Cei mai buni ani din viața ta sunt cei în care decizi că problemele tale sunt ale tale. Nu dai vina pentru ele pe mama ta, pe ecologie sau pe președinte. Îți dai seama că tu îți controlezi propriul destin”.

Nu lăsați oamenii să vă facă să vă simțiți vinovați pentru problemele sau eșecurile lor. Este în regulă să-i ajuți pe alții, dar nu uita că nu este responsabilitatea ta să le porți poverile.

4) Întotdeauna sunt victime

Dacă auziți mereu despre cum altcineva i-a greșit și despre faptul că el este întotdeauna partea nevinovată, s-ar putea să aveți de-a face cu o persoană care vă epuizează.

Am avut experiențe cu astfel de oameni în viața mea. Se pare că nu își asumă niciodată responsabilitatea pentru acțiunile lor și, în schimb, găsesc întotdeauna o modalitate de a juca cartea victimei. Este obositor și, sincer, destul de frustrant.

După cum spunea psihologul Wayne Dyer: „Dacă îți schimbi modul în care privești lucrurile, lucrurile pe care le privești se schimbă”. Acest lucru evidențiază importanța asumării responsabilității pentru propriile noastre acțiuni în loc să dăm vina pe alții.

Este important să ne amintim că noi toți avem control asupra acțiunilor și reacțiilor noastre. Dacă cineva face continuu pe victima, poate fi un semn că este mai obositor să fii în preajma lui decât ți-ai dat seama.

5) Sunt excesiv de fermecătoare

La început, acest lucru poate părea contraintuitiv. Cum poate fi cineva care este fermecător să fie epuizant? Ei bine, totul ține de intenția din spatele farmecului.

Am cunoscut odată pe cineva care era incredibil de fermecător. Lumina o cameră cu carisma lor și făcea pe toată lumea să se simtă specială. Dar, în cele din urmă, am observat că-și activau farmecul doar atunci când aveau nevoie de ceva.

În esență, farmecul nu era autentic, era într-un fel manipulator și, prin urmare, obositor. Aveți întotdeauna încredere în instinctele dumneavoastră în astfel de situații.

6) Au un sentiment de îndreptățire

Un sentiment puternic de îndreptățire poate fi un alt semn că o persoană este obositoare în preajmă. Aceste persoane cred adesea că merită un tratament special sau că lumea le datorează ceva.

După cum a remarcat psihologul Nathaniel Branden, „Primul pas spre schimbare este conștientizarea. Al doilea pas este acceptarea”. Dacă cineva nu își poate recunoaște sentimentul de îndreptățire, este puțin probabil că își va schimba acest comportament.

Acest sentiment de îndreptățire duce adesea la cereri nerezonabile și la o lipsă de respect pentru timpul și efortul celorlalți.

Dacă vă simțiți în mod constant presat să satisfaceți așteptările înalte ale cuiva fără să țineți cont de propriile nevoi, este posibil ca această persoană să fie mai obositoare decât ați crezut.

7) Sunt excesiv de nevoiași

A fi alături de cineva în momentele de nevoie este un lucru, dar când cineva are nevoie în mod constant, poate fi epuizant.

Aveam un prieten care apela mereu la mine pentru orice mică problemă cu care se confrunta. La început, am fost bucuros să ajut. Dar, cu timpul, a devenit clar că se baza prea mult pe mine pentru sprijin emoțional.

Dacă o persoană este excesiv de nevoiașă, este posibil să nu fie conștientă de presiunea pe care o pune asupra celorlalți.

Nu trebuie să vă ocupați în mod constant de nevoile cuiva în detrimentul propriilor nevoi. Este important să recunoașteți acest lucru și să puneți niște limite.

8) Sunt prea critici

Critica face parte din viață, dar atunci când cineva critică în mod constant, poate fi incredibil de dăunător.

Am avut un șef care nu era niciodată mulțumit, care se lua mereu de fiecare lucru pe care îl făceam. A fost obositor și mi-a afectat serios stima de sine.

Critica constructivă ne poate ajuta să ne dezvoltăm, dar criticile constante și feedback-ul negativ pot înăbuși creșterea și vă pot epuiza energia.

Dacă ești frecvent criticat în mod nejustificat, nu uita că este în regulă să te aperi și să cauți pozitivitatea.

9) Sunt excesiv de agreabile

Acest lucru ar putea părea contraintuitiv, dar rămâi cu mine. Cineva care este întotdeauna de acord cu tot ceea ce spui poate fi la fel de obositor ca și cineva care te critică în mod constant.

Poate părea neserios și face dificilă purtarea unor conversații semnificative cu ei. De asemenea, puteți începe să vă îndoiți dacă ideea dvs. este bună sau nu, deoarece nu păreți să primiți niciodată feedback.

Autenticitatea este esențială în orice relație sănătoasă.

10) Sunt mereu în căutare de atenție

Ultimul semn că o persoană poate fi obositoare în preajmă este comportamentul constant de căutare a atenției. Am cunoscut odată o persoană care ar face orice pentru a fi în centrul atenției, chiar dacă asta însemna să provoace drame sau să-i facă pe ceilalți să se simtă inconfortabil.

Comportamentul de căutare a atenției provine adesea dintr-o lipsă de stimă de sine sau dintr-o dorință de validare.

Cineva care are nevoie în mod constant să fie în centrul atenției îți poate absorbi toată energia. Este important să vă înconjurați de oameni care vă ridică, nu vă coboară.