10 obiceiuri ale oamenilor care devin mai inteligenți pe măsură ce îmbătrânesc

Când ne gândim la o persoană inteligentă, ne gândim la cineva care citește constant cărți noi sau care caută mereu conversații intelectuale.

Dar este mai mult decât atât – oamenii cu adevărat inteligenți devin din ce în ce mai inteligenți pe măsură ce îmbătrânesc.

Ei învață și se adaptează mereu, își provoacă în mod constant creierul și îmbrățișează experiențe noi.

În acest articol, vom vorbi despre obiceiurile acestor oameni inteligenți pentru a înțelege cum devin și mai inteligenți pe măsură ce îmbătrânesc, conform psihologiei.

Sunteți gata? Să începem!

1) Învață pe tot parcursul vieții

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea de neuroplasticitate a creierului nostru rămâne.

Neurologul Moheb Constandi, în cartea sa Neuroplasticitatea, definește termenul ca fiind „capacitatea rețelelor neuronale din creier de a se schimba prin creștere și reorganizare. Este atunci când creierul este reconectat pentru a funcționa într-un mod diferit de cum a funcționat anterior”.

Acest lucru înseamnă că putem continua să învățăm și să ne adaptăm. Cei care profită de această oportunitate au tendința de a deveni mai inteligenți.

De aceea, setea de cunoaștere te face mai inteligent pe măsură ce îmbătrânești.

Cauți mereu informații noi, fie că este vorba de o carte, de un podcast sau de o conversație, și nu acumulezi cunoștințe doar de dragul de a le acumula.

Îți implici activ creierul, creând noi conexiuni neuronale și devenind astfel mai inteligent în timp.

2) Acceptă provocările

Oamenii care devin mai inteligenți odată cu vârsta nu se feresc de probleme, ci le abordează direct.

Când vă confruntați cu o situație dificilă, nu intrați în panică și nu vă lăsați copleșit. În schimb, analizați cu calm problema, luați în considerare diverse soluții și apoi acționați.

Această abordare de rezolvare a problemelor își are rădăcinile în psihologia cognitivă.

În Oxford Handbook of Cognitive Psychology, Richard E. Mayer, profesor de psihologie la Universitatea din California, definește rezolvarea de probleme ca fiind „procesarea cognitivă îndreptată spre atingerea unui obiectiv atunci când cel care rezolvă problema nu cunoaște inițial o metodă de rezolvare”.

Ce înseamnă acest lucru?

Aceasta înseamnă că, atunci când întâmpinăm obstacole în viață, creierul nostru trebuie să lucreze mai mult pentru a găsi soluții.

Pentru că atunci când rezolvi probleme, nu doar găsești soluții imediate, ci îți dezvolți și agilitatea mentală și rezistența, care sunt abilități care contribuie la inteligență.

3) Ei rămân curioși

Poate că curiozitatea a ucis pisica, dar îi face pe oameni mai inteligenți.

Într-un articol intitulat The Psychology and Neuroscience of Curiosity (Psihologia și neuroștiința curiozității), Kidd și Hayden descriu curiozitatea ca fiind „un factor de motivare pentru învățare, influent în procesul de luare a deciziilor și crucial pentru o dezvoltare sănătoasă”.

Chestionarea activă vă menține creierul angajat și stimulează creșterea intelectuală. Acesta este motivul pentru care, pe măsură ce îmbătrânim, păstrarea unui sentiment de curiozitate vă ajută să continuați să învățați și să vă dezvoltați.

În loc să acceptați lucrurile la prima vedere, puneți întrebări, cercetați mai adânc și căutați să înțelegeți „de ce” din spatele „ce”.

4) Ei apreciază timpul de nefuncționare

Poate părea că activitatea constantă este cheia inteligenței, dar, în realitate, cei care devin mai inteligenți odată cu vârsta înțeleg importanța de a-și lăsa creierul să se odihnească.

„Odihna nu este doar o vacanță, o indulgență sau un viciu; ea este la fel de indispensabilă pentru creier cum este vitamina D pentru organism, iar dacă suntem privați de ea, suferim de o afecțiune mentală la fel de desfigurată ca rahitismul”, spune Tim Kreider în articolul său din New York Times, The ‘Busy’ Trap.

Pur și simplu, trebuie să vă relaxați!

Fie că este vorba de meditație, de o plimbare în natură sau pur și simplu de a sta în liniște, relaxarea și timpul fără distragere a atenției sunt vitale pentru procesarea și consolidarea informațiilor.

Acest timp liber poate stimula creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor, ajutându-vă să deveniți mai inteligent pe măsură ce îmbătrâniți.

5) Recunosc atunci când greșesc

Nimănui nu-i place să greșească, dar dacă vrei să fii mai inteligent pe măsură ce îmbătrânești, nu ar trebui să-ți fie teamă să recunoști acest lucru.

„Poți învăța dintr-o greșeală doar după ce recunoști că ai făcut-o. De îndată ce începi să dai vina pe alți oameni (sau pe lume), te îndepărtezi de orice posibilă lecție”, spune Emily Roberts, MA, LPC, în articolul său, Mistakes Lead to Amazing Learning Opportunities.

Acest lucru ne arată că a greși este o oportunitate de a învăța și de a crește.

Pe măsură ce îmbătrânești, nu ar trebui să fii interesat doar să îți protejezi ego-ul, ci și să dobândești mai multe cunoștințe și mai multă înțelegere.

Această umilință și deschiderea față de noi informații sunt factori cheie pentru a deveni mai inteligent pe măsură ce îmbătrânești.

6) Ascultă mai mult decât vorbesc

Pentru a deveni mai inteligent odată cu vârsta, trebuie să cunoști valoarea ascultării.

Înțelegeți că toți cei pe care îi întâlniți știu ceva ce dumneavoastră nu știți, motiv pentru care ar trebui să încercați să ascultați mai mult decât să vorbiți – în acest fel, veți putea învăța idei și perspective noi.

După cum spune Amy Gallo, autoarea articolului ” Active Listening ” din Harvard Business Review, ascultarea activă „transformă o conversație într-o interacțiune activă, necompetitivă și bidirecțională”.

Acest obicei nu numai că le îmbogățește înțelegerea lumii, dar le stimulează și empatia și compasiunea, sporindu-le și mai mult inteligența într-un mod holistic.

7) Ies din zona lor de confort

Cu toții ne iubim zonele de confort. Sunt sigure, previzibile și… ei bine, confortabile.

Dar pentru a deveni mai inteligent pe măsură ce îmbătrânești, nu trebuie să îți fie teamă să ieși din ea.

Atunci când ieși din zona de confort, poți vedea o lume cu totul nouă – mai mare decât cea în care te afli în prezent.

„A ieși din zona de confort înseamnă să înveți lucruri noi, să cunoști oameni noi, să vezi locuri noi și să încerci experiențe noi.

„Toate acestea te pot ajuta să îți extinzi conștientizarea lumii și a modului în care te integrezi în ea și îți pot prezenta noi interese sau domenii de studiu pe care vrei să le explorezi”, spune Jessica Kent în articolul său, Este timpul să părăsești zona de confort? How Leaving Can Spark Positive Change (Cum plecarea poate declanșa schimbări pozitive ), la Harvard Summer School.

Pentru că experiențele noi, oricât de descurajante ar fi, sunt oportunități de învățare și de creștere.

Deci, fie că este vorba de a încerca o nouă bucătărie sau de a învăța o nouă limbă, fiți gata pentru provocare!

8) Râd de ei înșiși

Știai că râsul de tine însuți te face mai sănătos?

Când am citit pentru prima dată despre această idee, am crezut că este de prost gust. Dar, de fapt, are beneficii în viața reală.

Un studiu realizat în 2011 de Beerman și Zuch a arătat că persoanele care sunt capabile să râdă de ele însele afișează mai puține zâmbete false și emoții negative.

Frumos, nu?

Râsul de tine însuți nu numai că te menține cu picioarele pe pământ, ci reduce și stresul și îți îmbunătățește starea de spirit, favorizând un mediu pozitiv pentru învățare și dezvoltare.

În timp ce toți facem greșeli și avem momente ciudate, cei care devin mai inteligenți odată cu vârsta îmbrățișează aceste momente cu bună dispoziție.

9) Ei evită amânarea

Să recunoaștem: cu toții amânăm uneori.

Dar cei care devin mai inteligenți pe măsură ce îmbătrânesc știu că amânarea sarcinilor duce doar la stres și la rezultate sub așteptări.

De fapt, potrivit acestui articol, multe studii au constatat că cei cu un EQ ridicat tind să procrastineze mai puțin decât cei cu un EQ scăzut.

Asta pentru că atunci când îți gestionezi mai bine emoțiile, înțelegi și valoarea timpului și îl folosești cu înțelepciune.

Dacă aveți o sarcină de rezolvat, vă apucați imediat de ea, în loc să o amânați. Această disciplină nu numai că va crește productivitatea, dar vă va ascuți și abilitățile de rezolvare a problemelor.

10) Ei mențin o mentalitate de creștere

Mai presus de toate, oamenii care devin mai inteligenți pe măsură ce îmbătrânesc au o mentalitate de creștere. Ei cred că inteligența nu este fixă, ci ceva ce poate fi dezvoltat în timp.

„Oamenii care au o mentalitate de creștere cred că, chiar dacă se luptă cu anumite abilități, abilitățile lor nu sunt imprimate în piatră”, spune Amanda Morin în articolul său ” Ce este mentalitatea de creștere? ” de pe understood.org.

Acest lucru înseamnă că cei care au o mentalitate de creștere văd provocările ca pe niște oportunități de creștere, efortul ca pe o cale spre măiestrie, iar greșelile ca pe niște lecții valoroase.

Cultivând această mentalitate, învățați, vă adaptați și vă îmbunătățiți continuu inteligența.

Reflecția asupra călătoriei de creștere a inteligenței

Să devenim mai inteligenți pe măsură ce îmbătrânim nu este o cursă sau o competiție. Este vorba de învățare, adaptare, creștere și evoluție continuă.

După cum subliniază psihologul Carol Dweck, „Într-o mentalitate de creștere, provocările sunt mai degrabă incitante decât amenințătoare. Așa că, în loc să te gândești, oh, îmi voi dezvălui slăbiciunile, spui, wow, iată o șansă de a crește.”

Așa că, dacă vă simțiți puțin copleșit, respirați adânc și nu uitați: nu trebuie să fiți cea mai deșteaptă persoană din cameră. Trebuie doar să fiți deschis la învățare și creștere, indiferent de forma pe care o va lua aceasta.

În cele din urmă, inteligența nu înseamnă să știi totul, ci dorința de a ști mai mult.