10 motive pentru care stima de sine este atât de importantă

Stima de sine este mai mult decât încredere. Este modul în care te percepi pe tine și valoarea ta.

Și, de fapt, îți afectează viața în mai multe moduri decât crezi!

În acest articol, vă voi oferi 10 motive pentru care a avea o stimă de sine sănătoasă este atât de important pentru a avea o viață bună.

1) Vei avea un prieten pe viață

Când te prețuiești și te iubești, poți fi sigur că vei avea cel puțin un prieten bun care îți va fi alături la bine și la greu – tu însuți!

Când ești propriul tău prieten, nu este prea greu să te abții de la a fi singur. Știi că nu ai nevoie de nimeni altcineva în viața ta pentru a te face să te simți iubit, așa că singurătatea nu este o problemă atât de mare.

Pe de altă parte, dacă urăști cine ești, atunci nu contează chiar dacă „trăiești cea mai bună viață” înconjurat de o mulțime de oameni cărora le pasă de tine. Te vei simți singur, indiferent pentru că singura persoană a cărei părere despre tine contează cel mai mult – tu – nu te iubește.

2) Luarea deciziilor va deveni mai ușoară

Nu contează cine sunt – dacă ne pasă de cineva, vom dori, desigur, ca acea persoană să trăiască vieți fericite.

Și asta se aplică și ție, ție însuți!

Având o imagine de sine bună și iubindu-te pe tine însuți, devine mai ușor să accepți că meriți să fii fericit.

Deci, atunci când cineva îți oferă ceva despre care știi că este mai puțin decât ceea ce meriți, știi că meriți mai mult și nu ai probleme să-l refuzi.

Nu același lucru se poate spune dacă ai o stimă de sine scăzută, pentru că atunci ai lua-o doar gândindu-te că nu vei obține nimic mai bun.

Mai mult decât atât, atunci când există o oportunitate pentru tine de a-ți atinge visele, alergi spre ea, chiar dacă știi că ai putea eșua. Și asta pentru că te iubești suficient de mult încât orice eșec să nu te deranjeze.

3) Te face să iubești mai bine

Având o stimă de sine scăzută va distruge încet chiar și cele mai perfecte relații – da, nu contează chiar dacă sunteți suflete pereche.

Motivul este simplu. Dacă ai o părere oribilă și umilă despre tine, atunci vei fi incredibil de nesigur, suprasensibil și gelos.

S-ar putea să te simți tentant să intri într-o relație cu cineva pentru că te face să te simți iubit și mulți oameni cred că despre asta este dragostea.

Dar aceasta este doar una dintre multele concepții greșite pe care le avem despre dragoste care, pur și simplu, ieftinește și sabotează relațiile în care intrăm.

Renumitul șaman Rudá Iandê continuă să vorbească despre aceasta și despre alte concepții greșite despre dragoste și intimitate în videoclipul său gratuit uluitor.

Căutarea iubirii atunci când aveți probleme cu stima de sine este ca și cum ați mânca bomboane în speranța de a vă descurca pe stomacul gol – nu numai că veți ajunge să nu vă bucurați de bomboane, dar vă veți da și diabet.

4) Știi că nu trebuie să dovedești nimic

Este mai ușor să ignori nevoia de a te dovedi atunci când îți cunoști valoarea. S-ar putea să nu o elimine în întregime, dar va cădea atât de liniștită încât o puteți ignora.

Îți cunoști valoarea, așa că atunci când încerci să faci ceva, nu este pentru că trebuie să „dovedești” ceva altora – este pentru că vrei să încerci și să te bucuri de procesul de învățare, eșec și succes.

Și dacă alții încearcă să te facă să te simți prost că nu ai realizat încă nimic măreț, nu le acorzi prea multă atenție. Știi că probabil o fac doar pentru că oricum sunt nesiguri.

Știi că ești demn chiar și fără realizări și că într-o zi vei ajunge acolo, oricum.

5) Ești mai ușor cu ceilalți

S-ar putea să fiți surprinși să știți că oamenii care sunt deosebit de cruzi față de ceilalți sau le place să-i dărâme sunt oameni cu probleme grave de stimă de sine.

Ei au probleme cu imaginea lor de sine, așa că încearcă să-și „dovedească” propria valoare de sine trăgând alte persoane sub ei.

Oamenii care sunt cu adevărat încrezători, pe de altă parte, nu au astfel de probleme. De fapt, ar sărbători-o când ar vedea că alți oameni devin mai buni decât ei. De asemenea, ar încuraja oamenii să-și urmeze pasiunile, chiar dacă acestea par imposibile.

De aceea, o bună stimă de sine te va ajuta nu doar pe tine, ci și pe oamenii din jurul tău.

În loc să fii acel tip de persoană care continuă să-i dărâme pe ceilalți oameni sau să-i controleze, devii în schimb cineva care ar construi oameni.

6) Oamenii pot fi sinceri cu tine

Persoanele cu stima de sine scazuta sunt defensive. Ei văd totul ca pe un atac, ca și cum toți cei care nu sunt de acord cu ei sunt împotriva lor.

Dacă ai o stimă de sine sănătoasă, vezi opiniile și sfaturile altora ca nimic mai mult decât atât – opinia sau sfatul cuiva. Poți să te detașezi de ego-ul tău și să te gândești: „Ei bine, poate că ceea ce spun ei este corect …”

Nu încercați să căutați modalități de a le dovedi că greșesc pentru că știți deja că ar putea greși … dar și că nu ești perfect.

Știi că întotdeauna este loc de mai bine și este posibil să primești îndrumări de la oameni care sunt sinceri cu tine.

Și acest tip de gândire va duce la o creștere mai mare. Și, desigur, relații mai bune.

7) Veți putea stabili limite clare

Oamenii care au probleme cu stima de sine adesea nu știu cum să-și stabilească propriile limite. Cum ar putea, dacă ei cred că nu sunt vrednici?

Deci, atunci când cineva îi tratează rău sau le depășește limitele, ei vor spune „asta merit” sau „nu-mi place, dar nu este ca și cum merit să lupt pentru asta”.

Dar când îți cunoști valoarea și valoarea – adică ai o bună stimă de sine – ești mai capabil să discerni atunci când pur și simplu nu ești tratat corect.

Abuzul și manipularea devin mai ușor de observat și, mai degrabă decât să ignori steagurile roșii care apar în calea ta, ești mult mai înclinat să-ți stabilești și să-ți impui limitele. Aceasta include tăierea oamenilor care, pur și simplu, nu merită prezența ta în viața lor.

8) Vei trăi o viață neînfricată

Lucrul bun în a te iubi și a te accepta, indiferent de ce este că vei fi o persoană mult mai îndrăzneață și curajoasă.

Când accepți că ești imperfect și că este perfect în regulă să fii imperfect, este mai ușor să nu iei eșecul personal.

Mai degrabă decât spectrele care așteaptă să vă târască încrederea prin șanț, eșecurile devin în schimb oportunități de a învăța și de a deveni mai buni.

Și asta înseamnă că veți avea mai puține probleme în a încerca lucruri noi. Acest lucru vă va duce la colectarea de noi experiențe în fiecare aspect al vieții dvs., de la relațiile, hobby-urile, până la cariera dvs.

Adică, nu vei sta doar în jurul existenței – îți vei trăi de fapt viața pe deplin.

9) Veți avea mai puține f*cks de dat

Dacă aveți o stimă de sine sănătoasă, puteți discerne mai bine între sfaturi utile și zgomot.

Și acest lucru este important pentru că – să recunoaștem – o mulțime de oameni spun lucruri inutile deghizate în „sfaturi”.

Lucruri cum ar fi părinții tăi nasuroși care spun că ar trebui să fii într-o relație acum sau să te căsătorești pentru a avea nepoți sau cum vecinul tău închis la minte spune că tatuajul tău te face să arăți ca un dependent de droguri.

Cu o bună stimă de sine vine înțelegerea faptului că nu trebuie să vă aplecați asupra dorințelor altor persoane.

Sigur, asculți ceea ce spun pentru că s-ar putea să-ți spună ceva sensibil și util, dar știi în ce cazuri să nu dai un f*ck.

10) Vei avea viața pe care ți-o dorești cu adevărat

Bine, nu toți obținem viața pe care ne-o dorim cu adevărat… Dar șansele tale cresc dramatic doar pentru că ai o stimă de sine sănătoasă.

Așa cum am menționat, atunci când îți cunoști valoarea, îți va fi mai ușor să iei decizii pentru tine.

Ești mai conștient de punctele tale forte și punctele slabe și, din moment ce ești deschis la feedback, continui să te îmbunătățești pentru că vrei (și nu pentru că vrei să dovedești ceva!)

Toate aceste lucruri combinate, împreună cu celelalte beneficii de a avea o bună stimă de sine, cum ar fi o mentalitate bună, de a nu fi îngrijorat de ceea ce cred alții și multe altele, vă pot ajuta să realizați aproape orice doriți în viață.

Dacă credeți că sunteți prea departe de viața la care ați visat întotdeauna, atunci poate că este o idee bună să începeți să investigați modul în care vă vedeți.

S-ar putea să fie lucrul care te ține departe de viața pe care ți-ai dorit-o întotdeauna.

Ultimele cuvinte

După cum puteți vedea, stima de sine contează foarte mult.

Și, din fericire, stima de sine nu este ceva bătut în cuie.

Sigur, s-ar putea să nu fie ușor să-ți schimbi tiparele de gândire și mentalitatea peste noapte, dar cu efort, vei ajunge în cele din urmă acolo – în cele din urmă te vei considera demn de lucruri bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *