10 moduri prin care să trăiești o viață mai puțin stresantă

 

Stresul poate fi cauzat de diferiți factori, cum ar fi presiunea la locul de muncă, problemele financiare, conflictele familiale, lipsa de timp sau de somn, așteptările nerealiste sau evenimentele neprevăzute. Pentru a face față acestor provocări, este nevoie de o atitudine pozitivă, de o organizare eficientă și de o îngrijire adecvată de sine.

Iată 10 moduri prin care poți trăi o viață mai puțin stresantă:

1. Identifică și elimină factorii stresanți

Primul pas pentru a reduce stresul este să identifici ce anume îți provoacă stres și să vezi dacă poți elimina sau diminua acele surse. De exemplu, dacă te stresează un anumit angajament, o persoană sau o activitate, încearcă să renunți la ele sau să le limitezi. Dacă nu poți, găsește modalități de a le face mai suportabile, cum ar fi delegarea, negocierea, comunicarea sau schimbarea perspectivei.

2. Planifică și prioritizează

Un alt mod de a reduce stresul este să planifici și să prioritizezi sarcinile și obiectivele tale, astfel încât să nu te simți copleșit sau să amâni lucrurile importante. Folosește un calendar, o agendă sau o aplicație pentru a-ți organiza timpul și a-ți stabili termene și priorități. Începe cu cele mai urgente și dificile sarcini și lasă cele mai ușoare și plăcute pentru final. Nu încerca să faci prea multe lucruri deodată, ci împarte-le în pași mici și realizabili.

3. Fă mișcare regulat

Mișcarea fizică este unul dintre cele mai bune remedii pentru stres, deoarece eliberează endorfine, hormonii fericirii, care îți îmbunătățesc starea de spirit, îți cresc energia și îți scad tensiunea arterială. Alege o formă de mișcare care îți place și care se potrivește cu nivelul tău de condiție fizică, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul, dansul, yoga sau pilates. Fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, de 3-5 ori pe săptămână, și vei observa diferența.

4. Respiră profund și relaxează-te

Respirația profundă și tehnicile de relaxare sunt alte modalități eficiente de a combate stresul, deoarece te ajută să îți calmezi mintea și corpul, să îți reduci ritmul cardiac și să îți oxigenezi creierul. Poți practica respirația profundă oriunde și oricând, inspirând profund pe nas și expirând lent pe gură, concentrându-te pe senzațiile din piept și abdomen. Poți încerca și alte tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, vizualizarea, masajul, muzica sau aromaterapia.

5. Mănâncă sănătos și hidratează-te

Alimentația și hidratarea au un impact major asupra nivelului de stres, deoarece influențează funcționarea organismului și a creierului. Pentru a te simți mai bine, evită alimentele procesate, fast-food-ul, zahărul, cofeina și alcoolul, care pot crește stresul și anxietatea. Consumă în schimb alimente naturale, bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, semințele și leguminoasele. Bea și suficientă apă, cel puțin 2 litri pe zi, pentru a te hidrata și a elimina toxinele.

6. Odihnește-te suficient și respectă un program

Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, deoarece în timpul somnului organismul se repară, se regenerează și se pregătește pentru o nouă zi. Lipsa de somn poate crește stresul, iritabilitatea, depresia și riscul de boli cronice. De aceea, este important să dormi suficient și să respecți un program regulat de culcare și trezire. Încearcă să dormi între 7 și 9 ore pe noapte, să eviți ecranele, lumina și zgomotul înainte de culcare și să creezi un mediu confortabil și relaxant în dormitor.

7. Fă lucruri care îți fac plăcere

Un alt mod de a trăi o viață mai puțin stresantă este să îți faci timp pentru lucrurile care îți fac plăcere și care îți dau satisfacție. Fie că este vorba de un hobby, o pasiune, o artă sau o distracție, aceste activități te ajută să te exprimi, să te dezvolți, să te distrezi și să uiți de probleme. Alege ceva care îți place și care îți pune în valoare talentele și abilitățile, cum ar fi cititul, scrisul, desenatul, cântatul, gătitul, grădinăritul, fotografiatul sau orice altceva. Fă aceste lucruri cel puțin o dată pe săptămână și bucură-te de ele.

8. Socializează și comunică

Relațiile sociale sunt esențiale pentru bunăstarea noastră, deoarece ne oferă sprijin, afecțiune, înțelegere și împlinire. De aceea, este important să socializăm și să comunicăm cu oamenii care ne sunt apropiați, cum ar fi familia, prietenii, colegii sau partenerul. Împărtășește-le gândurile, sentimentele, problemele și succesele tale și ascultă-le și pe ale lor. Cere și oferă ajutor, sfaturi, încurajări și aprecieri. Petrece timp de calitate cu ei, făcând lucruri plăcute, distractive sau utile împreună.

9. Fii recunoscător și optimist

Recunoștința și optimismul sunt două atitudini care pot reduce stresul și îmbunătăți calitatea vieții. Recunoștința înseamnă să apreciezi ceea ce ai, în loc să te plângi de ceea ce nu ai. Optimismul înseamnă să vezi partea bună a lucrurilor, în loc să te concentrezi pe cea rea. Pentru a cultiva aceste atitudini, poți ține un jurnal de recunoștință, în care să scrii zilnic cel puțin 3 lucruri pentru care ești recunoscător. Poți și să îți setezi afirmații pozitive, care să te motiveze și să te inspire.

10. Acceptă și iartă

Acceptarea și iertarea sunt două virtuți care te pot elibera de stres și de resentimente. Acceptarea înseamnă să recunoști realitatea așa cum este, fără să încerci să o schimbi sau să o negi. Iertarea înseamnă să renunți la furie, vină sau răzbunare față de tine sau de alții, și să le oferi o șansă nouă. Pentru a practica aceste virtuți, poți folosi afirmații precum: “Accept ceea ce nu pot controla”, “Iert ceea ce nu pot schimba”, “Îmi dau voie să fiu imperfect”, “Îi dau voie celuilalt să fie imperfect”. Aceste afirmații te vor ajuta să te simți mai calm, mai împăcat și mai liber.

Acestea sunt cele 10 moduri prin care poți trăi o viață mai puțin stresantă. Ele nu sunt greu de aplicat, dar necesită o voință și o consecvență din partea ta. Dacă le pui în practică, vei observa cum nivelul tău de stres se va diminua, iar calitatea vieții tale se va îmbunătăți.