10 modalități dovedite pentru a deveni mai inteligent

Este uzal să considerăm inteligența ca ceva cu care te naști pur și simplu. Unele persoane, într-adevăr, fac ca fiind inteligent să pară ușor.

Cu toate acestea, inteligența nu este un trăsătura fixă. Este o abilitate schimbătoare, flexibilă de a învăța și de a stimula creierul, care poate îmbunătăți în timp. Cheia constă în practicarea obiceiurilor de viață care susțin și protejează creierul.

Practicarea anumitor obiceiuri de viață poate ajuta la îmbunătățirea inteligenței generale, care cuprinde două tipuri:

Inteligență cristalizată. Aceasta se referă la vocabularul, cunoștințele și abilitățile tale. Inteligența cristalizată crește de obicei odată cu înaintarea în vârstă. Inteligență fluidă. Cunoscută și sub numele de raționament fluid, inteligența fluidă este abilitatea ta de a raționa și a gândi abstract. Citește în continuare pentru a afla ce spune știința despre diferitele modalități prin care poți îmbunătăți atât inteligența cristalizată, cât și inteligența fluidă.

Fă exerciții în mod regulat

Menținerea unei activități fizice regulate este una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți funcționarea creierului.

Conform unui studiu din 2018, exercițiile ușoare stimulează activitatea în hipocamp, care este implicat în memoria umană. De asemenea, ele îmbunătățesc conexiunea dintre hipocamp și alte regiuni ale creierului care reglează memoria.

Un studiu din 2014 a constatat, de asemenea, că exercițiile cresc volumul hipocampului. Autorii studiului au speculat că activitatea aerobă promovează creșterea neuronilor, ceea ce îmbunătățește structura și funcționarea creierului.

Pentru a beneficia de avantajele cognitive ale exercițiilor, este important să le faci în mod regulat. Vestea bună este că nu trebuie să faci exerciții intense pentru a obține beneficii.

Iată câteva idei de exerciții potrivite pentru începători:

  • mersul pe jos
  • yoga
  • drumeții
  • antrenamente cu greutatea corpului

Asigură-te că dormi sufficient

Somnul este, de asemenea, esențial pentru susținerea unei funcții cognitive optime. În timpul somnului, creierul consolidează amintirile create pe parcursul zilei. De asemenea, el îmbunătățește capacitatea creierului de a învăța informații noi atunci când te trezești.

De fapt, somnul adecvat este atât de important, încât un studiu din 2019 a constatat că chiar și o ușoară privare de somn influențează negativ memoria de lucru.

Meditează

O altă modalitate de a deveni mai inteligent este practicarea meditației.

Într-un studiu mai vechi din 2010, meditația a fost asociată cu o mai bună funcționare executivă și memorie de lucru. Aceste efecte au fost observate după doar patru zile de meditație.

Un studiu din 2019 a constatat rezultate similare. După ce participanții au efectuat 8 săptămâni de sesiuni de meditație ghidată de 13 minute, atenția lor, capacitatea de recunoaștere și memoria de lucru s-au îmbunătățit. De asemenea, anxietatea și starea de spirit a participanților s-au îmbunătățit.

Cercetătorii au speculat că aceste efecte cognitive se datorează beneficiilor emoționale ale meditației.

Există multe moduri de a medita. Poți:

  • utiliza aplicații de meditație
  • asculta înregistrări audio de meditație ghidată
  • participa la cursuri de meditație

Bea cafea

Adenozina este o substanță chimică din creier care inhibă eliberarea de substanțe stimulative. Cu toate acestea, cofeina din cafea blochează adenozina, permițând acestor substanțe să-ți ofere un impuls de energie. Acest lucru poate ajuta la promovarea învățării și performanței mentale.

Un studiu din 2014 a constatat, de asemenea, că consumul de cafeină poate îmbunătăți atenția, ceea ce te poate ajuta să rămâi concentrat și să poți asimila mai bine informațiile noi.

Este recomandat să consumi cafea în mod moderat. Consumul excesiv de cofeină poate crește anxietatea și poate provoca agitație.

Bea ceai verde

Consumand ceai verde poți susține, de asemenea, funcționarea creierului. Unele dintre aceste efecte se datorează cofeinei din ceaiul verde, care este prezentă în cantități mici. Ceaiul verde este, de asemenea, bogat într-o substanță chimică numită epigalocatechin galat (EGCG).

Conform unui stiudiu din 2019, EGCG poate facilita creșterea axonilor și dendritelor în neuroni. Axonii și dendritele fac posibilă comunicarea neuronilor și realizarea sarcinilor cognitive.

În plus, o revizuire din 2017 a concluzionat că ceaiul verde crește atenția și memoria de lucru. Acest lucru se datorează probabil combinației de componente benefice din ceaiul verde, și nu unei singure substanțe.

Consumă alimente bogate în nutrienți Încă o modalitate de a stimula sănătatea creierului este să consumi alimente care conțin nutrienți ce susțin funcționarea creierului. Aceasta include alimente bogate în acizi grași omega-3, flavonoide și vitamina K.

Acizii grași omega-3 Conform unui stiudiu din 2017, acizii grași omega-3 sunt componente majore ale structurii creierului. Surse bogate includ: pește gras, scoici, alge marine, seminte de in, avocado, nuci .

Flavonoidele sunt compuși benefici proveniți din plante, care au beneficii neuroprotectoare.

Conform unui stiudiu din 2015, flavonoidele sunt asociate cu rezultate cognitive pozitive, inclusiv îmbunătățirea funcționării executive și a memoriei de lucru.

Surse bogate de flavonoide includ: fructe de pădure, ceai, caca,o soia, cereale

Vitamina K Conform unui stiudiu din 2019, vitamina K joacă un rol în supraviețuirea celulelor creierului și performanța cognitivă. Se găsește în principal în legume cu frunze verzi, cum ar fi: varză, kale, spanac, colțunași.

Cântă la un instrument musical

Să cânți la un instrument muzical este o modalitate distractivă și creativă de a-ți stimula inteligența.

Aceasta implică abilități precum: percepție auditivă, coordonare fizică, memorie, recunoaștere de modele. Aceasta provoacă abilitățile senzoriale și cognitive, conform unui stiudiu din 2013. Ca rezultat, cântatul la un instrument muzical poate ajuta la creșterea capacității cognitive și neurale.

Dacă ești un muzician experimentat, provocă-te să înveți cântece sau genuri muzicale noi. Dacă nu știi să cânți la un instrument, amintește-ți că nu este niciodată prea târziu să începi. Poți găsi multe videoclipuri gratuite despre cum să începi online.

Citește

Cercetările arată că lectura poate ajuta, de asemenea, la stimularea inteligenței tale.

Conform unui stiudiu din 2015, lectura stimulează fiecare parte a creierului, împreună cu conexiunile neuronale dintre ele.

Acest lucru se datorează faptului că lectura necesită multiple funcții cognitive, inclusiv: atenție, previziune, memorie de lucru, memorie de stocare pe termen lung raționament abstract, înțelegere, procesarea vizuală a literelor.

Un studiu din 2013, conform unei surse de încredere, a constatat că lectura îmbunătățește conexiunea dintre regiunile creierului implicate în înțelegere. Acest efect poate dura câteva zile după lectură, sugerând beneficii pe termen lung.

Continuă să înveți

Dacă dorești să-ți îmbunătățești inteligența, încearcă să fii mereu elev. Conform unei revizuiri din 2018, o durată mai lungă a educației este asociată cu o inteligență mai mare.

De asemenea, conform unei revizuiri din 2019, educatia continua crește, de asemenea, funcția cognitivă și protejează creierul.

Educatia continua nu înseamnă că trebuie să obții o diplomă. Poți in schimb asculta podcast-uri,urmări prezentări TED, participa la conferințe sau workshop-uri, învață o limbă straina, citi cărți pe un subiect nou.

Socializează

Deoarece oamenii sunt ființe sociale, menținerea vieții sociale poate, de asemenea, să îmbunătățească sănătatea mentală. Acest lucru se datorează faptului că socializarea stimulează mintea și abilitățile cognitive, conform unui studiu din 2018.

Dacă îți este dificil să întâlnești oameni noi sau să creezi relații, poți lua în considerare următoarele: fă voluntariat în comunitatea ta,alătură-te unui club, unei săli de sport sau unei echipe sportive, participă la un curs,alătură-te unui club de lectură, reconectează-te cu prieteni vechi.

Concluzia Amintește-ți că inteligența nu înseamnă să știi mai mult decât ceilalți oameni. Este vorba despre stimularea creierului, capacitatea de a rezolva probleme și învățarea de lucruri noi.

Prin menținerea curiozității și urmând sfaturile enumerate mai sus, ai putea să îți îmbunătățești sănătatea creierului și să-ți amplifici inteligența pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *