10 lucruri la care renuntam prea greu in viata

A renunța înseamnă a renunța la orice atașament inutil față de anumite rezultate și situații. Renunțarea înseamnă să te prezinți în viața ta cu intenția de a fi cel mai bun și de a face tot ce știi mai bine, fără să te aștepți ca viața să fie ideală. Aveți obiective, aveți vise, întreprindeți acțiuni intenționate și construiți relații solide, dar detașați-vă de ceea ce trebuie să arate viața la fiecare pas.

Energia cuiva care aspiră să creeze ceva minunat în acest an, combinată cu un echilibru sănătos de renunțare, este mult mai eficientă decât a cuiva hotărât să creeze rezultate cu o mentalitate disperată de ” trebuie să ai”. Renunțarea aduce calm interior, conștientizare și înțelegere. Și ca să nu uităm că viața noastră exterioară este o reflectare a stării noastre interioare de a fi.

Așadar, ia-ți un moment pentru a-ți reaminti câteva lucruri de care mulți dintre noi se atașează de obicei mult timp după ce a sosit timpul să renunțe, astfel încât să poți slăbi strânsoarea pe care o ai asupra lor pe măsură ce mergi mai departe…

1. Așteptarea de a vedea cum „ar trebui” să fie lucrurile.

Încercați să folosiți frustrarea și inconvenientele pentru a vă motiva, mai degrabă decât pentru a vă enerva. Aveți controlul asupra modului în care priviți viața. În loc să vă enervați, găsiți lecția. În loc de invidie, simțiți admirație. În loc de îngrijorare, acționați. În locul îndoielii, aveți credință. Amintiți-vă că răspunsul vostru este întotdeauna mai puternic decât circumstanțele actuale. O mică parte din viața ta este decisă de circumstanțe complet incontrolabile, în timp ce marea majoritate a vieții tale este decisă de răspunsurile tale. Locul în care ajungi în cele din urmă depinde în mare măsură de modul în care joci mâinile care ți-au fost împărțite.

2. Felul în care au fost odată lucrurile.

Nu mai ești aceeași persoană care erai cu un an în urmă, cu o lună în urmă sau chiar cu o săptămână în urmă. Întotdeauna înveți și crești, iar viața evoluează mereu. Chiar dacă nu poți controla tot ceea ce se întâmplă, poți controla atitudinea ta față de ceea ce se întâmplă. Și, procedând astfel, veți stăpâni treptat schimbarea, în loc să îi permiteți acesteia să vă stăpânească. Așadar, fii umil astăzi. Fiți capabili să învățați. Lumea este mai mare decât viziunea ta asupra lumii. Întotdeauna este loc pentru o idee nouă sau pentru un pas următor. Dar mai întâi trebuie să acceptați faptul că lucrurile s-ar putea să nu mai revină niciodată la cum erau înainte și că acest sfârșit este de fapt un nou început.

3. Greșeli vechi și erori de judecată.

Iartă-te pentru deciziile proaste pe care le-ai luat în trecut, pentru momentele în care ți-a lipsit înțelegerea, pentru alegerile care i-au rănit din greșeală pe alții și pe tine însuți. Iartă-te, pentru că ai fost tânăr și nesăbuit. Toate acestea sunt lecții vitale. Și ceea ce contează cel mai mult acum este dorința ta de a crește din ele.

4. Nevoia de a controla totul.

Fii selectiv cu energia ta astăzi. Dacă puteți rezolva o problemă, rezolvați-o. Dacă nu puteți, acceptați-o și schimbați-vă gândurile despre ea. Orice ai face, nu încerca să investești mai multă energie decât ai, împiedicându-te de ceva din spatele tău sau de ceva care există doar în capul tău. Adevărul este că unele dintre cele mai puternice momente din viață se întâmplă atunci când găsești curajul de a renunța la ceea ce nu poate fi schimbat. Pentru că atunci când nu mai poți schimba o situație, ești provocat să te schimbi pe tine însuți – să crești dincolo de ceea ce nu poate fi schimbat. Iar asta schimbă totul.

5. Fanteziile unei căi perfecte (sau a unui timp pentru a începe).

De prea multe ori ne pierdem timpul așteptând să apară o cale, dar aceasta nu apare niciodată. Pentru că uităm că drumurile se fac mergând, nu așteptând. Și uităm că nu există absolut nimic în circumstanțele noastre actuale care să ne împiedice să progresăm din nou, pas cu pas.

6. Dorința de rezultate rapide și ușoare.

Totul devine un pic mai greu și mai inconfortabil atunci când vine timpul să se schimbe. Aceasta este doar o parte a procesului de creștere. Lucrurile se vor îmbunătăți, pas cu pas. Și nu uitați că efortul dumneavoastră nu este niciodată irosit, chiar și atunci când duce la rezultate dezamăgitoare. Pentru că întotdeauna te face mai puternic, mai educat și mai experimentat. Așa că, atunci când lucrurile devin dificile, aveți răbdare și continuați. Doar pentru că vă luptați nu înseamnă că eșuați. Fiecare mare succes necesită un fel de luptă demnă de urmat pentru a ajunge acolo.

7. Îndoiala de sine.

Fiecare situație dificilă din viață poate fi o scuză pentru deznădejde sau o oportunitate de creștere, în funcție de ceea ce alegi să faci cu ea în prezent. Iar în mijlocul zilelor deosebit de grele, când simt că nu pot rezista, încerc să-mi amintesc că istoricul meu de a trece peste zilele grele este de 100% până acum. Același lucru este valabil și pentru TINE. Avem ceea ce ne trebuie!

8. Relațiile zilnice care ne fac să ne simțim mai puțin noi înșine.

Lasă-i pe ceilalți să te ia așa cum ești, sau nu te lua deloc. Spune-ți adevărul chiar dacă îți tremură vocea. Fiind tu însuți, pui în lume ceva frumos care nu era acolo înainte. Iar pe termen lung este mai înțelept să pierzi pe cineva pentru că ești cine ești, decât să îl păstrezi fiind cineva care nu ești. Pentru că este mai ușor să umpli un spațiu gol din viața ta acolo unde a fost altcineva, decât să umpli spațiul gol din interiorul tău acolo unde ai fost TU.

9. Capitole vechi din viață care încă mai zăbovesc pe jumătate deschise.

Te vei amesteca cu o mulțime de oameni de-a lungul vieții tale. Vei avea parte de primele săruturi pe care le vei simți până la degetele de la picioare și te vei gândi „Doamne, îl iubesc”, dar de fapt ți-a plăcut doar sărutul. O să întâlnești un prieten pe care crezi că îl vei cunoaște pentru totdeauna, dar apoi ceva se va schimba și voi doi veți merge pe drumuri diferite. Vei explora diferite părți ale vieții tale cu diferite persoane care nu sunt implicate pe termen lung, iar acesta nu este un lucru rău. Viața este o serie de povești, iar modul în care poveștile noastre se intersectează este remarcabil. Uneori, oamenii sunt în viața noastră pentru întreaga poveste. Alteori sunt doar un capitol scurt sau două. Este nevoie de o persoană curajoasă pentru a ști când acel capitol s-a încheiat și pentru a întoarce pagina. Fiți curajoși. Acceptă-ți despărțirile, pentru că aproape fiecare „la revedere” pe care îl primești în viață te pregătește pentru următorul „bună ziua”.

10. Convingerea că întotdeauna avem nevoie de mai mult decât avem.

Nu avem întotdeauna nevoie de mai mult – avem nevoie de apreciere. Pentru că deseori luăm de bune lucrurile care merită cel mai mult atenția și recunoștința noastră. Cât de des vă opriți pentru a vă aprecia viața așa cum este? Priviți în jur chiar acum și fiți recunoscători… pentru sănătatea dumneavoastră, familia dumneavoastră, munca dumneavoastră, confortul dumneavoastră, casa dumneavoastră. Nimic nu durează la nesfârșit.

Cum să te antrenezi să renunți când viața te pune la încercare…

Reflecția asupra reamintirilor de mai sus poate fi incredibil de împământenitoare, dar ce poți face în mod activ pentru a te elibera atunci când tensiunea imediată din interiorul tău este în spirală?

Iată o scurtă prezentare a câtorva pași inițiali pe care Marc și cu mine personal îi facem (și pe care îi recomandăm adesea clienților noștri de coaching și participanților la evenimente) pentru a face față tensiunii imediate care apare în urma unor rezultate dezamăgitoare în viața noastră:

  • Recunoașteți tensiunea din interiorul vostru. – Dacă observați că vă enervați și vă agitați, este un semn că trebuie să faceți o pauză, să respirați adânc și să exersați pașii rămași.
  • Rezistați impulsului de a acționa în grabă. – Cel mai mare rău apare ori de câte ori acționați din cauza furiei – acțiuni care pot include renunțarea prea devreme, consumul de substanțe nesănătoase sau chiar atacarea altcuiva. Așadar, ori de câte ori observați că furia se acumulează în interiorul dumneavoastră, încercați să nu întreprindeți nicio formă de acțiune distructivă. În schimb, întoarceți-vă spre interior și evaluați cu atenție ceea ce apare.
  • Stai cu sentimentele tale și acordă-le spațiu. – Întoarceți-vă direct spre tensiunea pe care o simțiți și fiți pur și simplu martori. Priviți-o ca pe ceva care trece prin voi, dar care NU este VOI. Este un sentiment, un nor întunecat care trece pe un cer vast, nu un element permanent. Tratați-l în acest fel. În loc să vă obsedeze prezența norului întunecat, încercați să vă lărgiți perspectiva – acordați-i spațiul de care are nevoie pentru a trece. Uneori ai nevoie de puțină distanță pentru a vedea din nou lucrurile clar.
  • Fiți de acord cu faptul că nu știți. – Acum că v-ați acordat spațiul necesar, spuneți-vă: „Nu știu de ce lucrurile stau așa”. Și fiți OK cu această necunoaștere. Acordă-ți permisiunea deplină de a nu avea răspunsuri concrete în acest moment. Cum ar fi să permiteți ca acest moment să se desfășoare fără să știți? Cum este să nu știi ce se întâmplă în inimile și mințile celorlalți? Cum este să nu știi cum să răspunzi la haosul vieții? Cum este să fii aici, în acest moment, fără să sari la concluzii pripite?

În concluzie, atunci când viața îți oferă o doză dură de realitate, cei mai buni primii pași constau în a sta în tăcere și a fi martor la gândurile care trec prin tine. La început, doar să fii martor, fără să intervii și nici măcar să judeci, pentru că, judecând prea repede, ai pierdut martorul pur. În momentul în care vă grăbiți să spuneți: „este absolut îngrozitor” sau „lucrurile ar trebui să fie diferite”, ați sărit deja cu capul înainte în haos.

Este nevoie de exercițiu pentru a crea un decalaj între mărturia gândurilor și răspunsul tău la ele. Odată ce decalajul există însă, veți avea o mare surpriză – devine evident că nu sunteți gândurile în sine, nici tensiunea și haosul care le influențează. Tu ești martorul, un observator, care este capabil să renunțe, să își schimbe mentalitatea și să se ridice deasupra agitației.