10 lucruri de făcut când te simți singur

Sentimentul de singurătate este o experiență normală, umană. Te poți simți singur când ești singur sau chiar când ești într-o cameră plină de oameni. Când nu te simți conectat cu nimeni sau simți că nimeni nu te înțelege, s-ar putea să te simți ca și cum ai fi complet singur, chiar dacă ești în preajma prietenilor sau a familiei.

S-ar putea să vă întrebați, de asemenea: „De ce sunt singur?” Cauzele singurătății includ schimbări de viață care duc la izolare socială, cum ar fi mutarea într-un loc nou, durerea unei morți sau sfârșitul unei relații. În unele cazuri, singurătatea este legată de condiții de sănătate mintală, cum ar fi depresia.1 Persoanele cu stimă de sine scăzută pot, de asemenea, să se simtă singure dacă se luptă să facă conexiuni sociale.

În timp ce toată lumea se simte singură uneori, a fi singur prea mult vă poate afecta negativ sănătatea fizică și emoțională. Studiile au descoperit că singurătatea poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătate ca fumatul a 15 țigări pe zi.2 Singurătatea este, de asemenea, legată de declinul cognitiv și de riscul de a dezvolta tulburări psihiatrice majore.3

Indiferent dacă vă simțiți ocazional puțin singuri atunci când sunteți acasă singuri sau experimentați un sentiment profund de singurătate care nu dispare niciodată, este important să abordați singurătatea într-un mod sănătos. Iată 10 lucruri pe care le poți face imediat când te simți singur.

Recunoașteți că vă simțiți singuri

Nu-ți irosi energia luptându-te cu sentimentele tale sau încercând să-ți suprimi emoțiile. Toată lumea se simte uneori singură.

Și sentimentul de singurătate nu înseamnă că ești un ratat și nu înseamnă că ești slab. Înseamnă doar că ești om.

Studiile au descoperit că etichetarea sentimentelor poate reduce intensitatea acestora.4 Deci, pur și simplu punerea unui nume singurătății ar putea ajuta creierul să înțeleagă cum te simți și să te ajute instantaneu să te simți puțin mai puțin singur.

Elaborați un plan

Uneori trebuie să rezolvi o problemă. Alteori, trebuie să rezolvi cum te simți în legătură cu problema.

Luați în considerare dacă cel mai bun mod de a aborda sentimentul de singurătate ar trebui să implice rezolvarea problemei (prin conectarea cu cineva) sau rezolvarea modului în care vă simțiți în legătură cu problema (având grijă de emoțiile voastre).

Dacă vă simțiți singuri într-o vineri seara și aveți prieteni sau membri ai familiei pe care i-ați putea suna, ați putea decide că cel mai bun mod de a aborda problema este să contactați pe cineva. S-ar putea să descoperiți că vorbitul la telefon vă ajută. Sau puteți invita pe cineva să petreacă timp cu dvs.

Dacă ajungi la oameni și nimeni nu răspunde, s-ar putea să te simți și mai singur. Dar, atunci vei ști să abordezi problema dintr-un unghi diferit: abordează modul în care te simți singur, mai degrabă decât să încerci să te conectezi cu cineva.

S-ar putea să alegeți să vă angajați într-o strategie sănătoasă de coping care vă permite să vă simțiți mai bine. Desenul, tricotatul sau grădinăritul sunt doar câteva exemple de activități solitare care vă pot ajuta să vă ocupați de singurătate într-un mod sănătos.

Conectează-te cu oameni din trecutul tău

Când te simți singur, uneori este mai ușor să te conectezi cu prieteni vechi decât să îți faci alții noi. Poate că ai pierdut legătura cu colegul tău de cameră din facultate de-a lungul anilor. Sau poate ai un văr cu care pur și simplu nu vorbești foarte des.

S-ar putea să vă adresați și să vedeți cum se descurcă. Vorbește despre cum ai ratat posibilitatea de a recupera și spune că ai vrea să te reconectezi.

S-ar putea să descoperi că este ușor să te conectezi cu foști colegi de clasă, oameni din vechiul cartier sau foști colegi de muncă, deoarece aveți deja lucruri în comun. Amintirea vremurilor vechi vă poate ajuta să vă conectați din nou și s-ar putea să descoperiți că sunteți capabil să stabiliți o relație înainte.

Este în regulă să ieșiți fiecare la oameni prin intermediul rețelelor sociale sau al mesajelor text pentru a începe. Dar încercați să urmăriți conectându-vă prin telefon, prin chat video sau personal. Conectarea față în față vă poate ajuta să vă atenuați singurătatea mai mult decât mesageria.

Alăturați-vă unui grup sau club

Pe lângă conectarea cu oameni din trecutul tău, s-ar putea să decizi să te conectezi și cu oameni noi. Căutați activități comunitare care ar putea fi potrivite pentru dvs. De la cluburi de carte și proiecte de servicii comunitare până la grupuri de drumeții și societăți de afaceri, veți descoperi probabil că există multe modalități de a vă conecta cu oamenii din zona dvs.

Puteți verifica ziarul local sau puteți încerca un site web precum Meetup pentru a vedea ce se întâmplă în comunitatea dvs. Participați la un eveniment și faceți o prioritate din a vorbi cu mai multe persoane. S-ar putea să descoperiți că participarea la câteva evenimente diferite sau aderarea la câteva cluburi diferite vă ajută să întâlniți mai mulți oameni.

Citiți o carte

Citirea unei cărți atunci când te simți singur te ajută să intri în capul personajelor sau naratorilor. Te va ajuta să înțelegi cum gândesc alți oameni și te poate ajuta să te simți mai conectat.

S-ar putea să doriți să citiți o carte la care nu ați ajunge în mod normal uneori. Indiferent dacă asta înseamnă să verifici o carte de auto-ajutorare din bibliotecă sau înseamnă să asculți o carte audio științifico-fantastică, cărțile îți pot extinde lumea și te pot ajuta să te simți puțin mai puțin singur.

Găsiți un forum online

Unul dintre multele lucruri minunate despre internet este că vă puteți conecta cu oameni din întreaga lume. Puteți găsi persoane cu interese, probleme și obiective similare cu câteva clicuri de buton.

Puteți căuta forumuri în care oamenii discută subiecte care vă interesează – de la colecții rare la mistere nerezolvate la filme sau emisiuni TV. S-ar putea să descoperi că vorbind cu alte persoane despre lucruri care te pasionează sau despre subiecte care îți plac te ajută să te simți mai conectat – chiar dacă nu i-ai întâlnit niciodată în persoană.

Aflați ceva nou

Entuziasmul pentru ceva ce înveți – fie că este vorba de o nouă limbă sau de o nouă abilitate – te-ar putea ajuta atunci când te simți singur. De asemenea, ar putea deschide ușile pentru a întâlni oameni noi.

Înscrieți-vă la un curs de gătit sau faceți karate. Sau căutați un curs online pe care îl puteți urma. Site-uri web precum Udemy oferă cursuri accesibile în subiecte variind de la fitness la design grafic.

Angajați-vă într-un hobby

Punctele de vânzare creative vă pot stimula starea de spirit și vă pot ajuta să trăiți momentul. Asta înseamnă mai puține gânduri catastrofale despre „a fi singur pentru totdeauna” și mai puțin a trăi asupra incidentelor negative din trecut, cum ar fi: „Nu-mi vine să cred că mi-a spus asta”.

Dacă nu aveți hobby-uri, faceți o prioritate din găsirea unuia. Experimentați diferite activități, de la pescuit la olărit, până când descoperiți lucrurile pe care le iubiți.

Faceți un act de bunătate

A face ceva frumos pentru alte persoane te poate ajuta să te simți mai bine. De asemenea, vă poate ajuta să vă simțiți mai conectați la comunitate.

Indiferent dacă vă implicați într-o strângere de fonduri oficială a comunității sau faceți o faptă bună pentru un vecin, există multe acte de bunătate pe care le-ați putea efectua. Dacă vă străduiți să găsiți ceva ce puteți face, puteți contacta organizații caritabile locale, spitale, case de îngrijire medicală sau adăposturi de animale pentru a vedea cum ați putea să vă oferiți voluntar sau să oferiți asistență.

Obțineți ajutor profesional

Dacă vă luptați cu sentimentul de singurătate și nu știți ce să faceți, poate doriți să căutați ajutor profesional.

Vorbind cu un profesionist în domeniul sănătății mintale vă poate ajuta să faceți conexiuni mai semnificative cu oamenii și vă poate ajuta, de asemenea, să descoperiți strategii pentru a face față singurătății într-un mod sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *