10 alimente uimitoare care îți îmbunătățesc starea de spirit și starea de bine

Te simți dezamăgit? Aveți nevoie de un stimulent care să nu implice o cuvă de înghețată sau un chef de 6 ore de Netflix? Ei bine, v-ați gândit vreodată că secretul îmbunătățirii stării de spirit ar putea fi în bucătăria dumneavoastră? Da, ați înțeles bine! Există multe alimente care îți îmbunătățesc starea de spirit și cum.

Aceste alimente care stimulează starea de spirit au puterea de a vă energiza sufletul, de a vă ridica moralul și de a vă face să vă simțiți fericiți și pozitivi. Așadar, fie că tânjești după o explozie de fericire sau pur și simplu vrei să adaugi un strop de bucurie în ziua ta, citește mai departe pentru a afla mai multe despre aceste alimente uimitoare care îți îmbunătățesc starea de spirit și care îți pot da peste cap fruntea încruntată.

10 alimente uimitoare care îți îmbunătățesc starea de spirit

1. Frunzele verzi de culoare închisă

Frunzele verzi cu frunze închise la culoare includ broccoli, kale, spanac, bok choy, varză de varză, frunze de muștar și multe altele. Aceste alimente sunt pline de mulți nutrienți importanți, cum ar fi fibrele care ajută la stabilizarea zahărului din sânge, vitaminele B care îmbunătățesc funcția creierului și fierul.

Cercetările arată că deficiența de fier poate provoca modificări ale dispoziției, anxietate și poate afecta modul în care funcționează neurotransmițătorii. De asemenea, fierul și vitaminele B sunt esențiale pentru producerea de energie, contribuind la o stare de spirit mai bună și la o mai mare participare la activitățile care vă plac.

2. Linte

Unul dintre cele mai bune și mai puțin apreciate alimente care stimulează starea de spirit este acesta.

Lintea este o fasole mică, dar puternică, care furnizează o cantitate generoasă de folat, o vitamină B esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos. Studiile spun că deficiența de folat poate duce la sentimente de depresie.

Pe lângă folat, lintea este bogată în fibre, care ajută la reglarea glicemiei, și este o sursă bună de fier, proteine și vitamina B6. Acest nutrient ajută organismul tău să producă neurotransmițători precum serotonina și dopamina, care pot contribui la creșterea stării tale de spirit.

3. Alimente fermentate

Multe studii arată o legătură puternică între creierul nostru și sistemul nostru digestiv. În mod surprinzător, aproximativ 95% din serotonină este produsă în intestin. Acest fapt sugerează importanța sănătății intestinelor pentru menținerea unei bune dispoziții.

Cercetătorii explorează modul în care bacteriile intestinale ar putea influența sentimentele și procesele de gândire. Mai multe studii au arătat că probioticele pot reduce simptomele depresiei.

Alimentele fermentate, cum ar fi kombucha, varza murată și iaurtul fără lapte sunt surse excelente de probiotice. Aceste alimente sunt ușor de preparat și joacă un rol esențial în ridicarea stării de spirit și în stimularea sistemului imunitar.

4. Ciocolată

Ciocolata nu îți aduce bucurie, ci este și unul dintre cele mai bune alimente care îți îmbunătățesc starea de spirit. Aceasta conține componente puternice precum feniletilamina, care crește endorfinele, și anandamida, cunoscută și sub numele de „substanța chimică a fericirii”.

Cercetările asupra ciocolatei arată că aceasta vă poate îmbunătăți atât starea de spirit, cât și abilitățile cognitive, în plus, furnizează o mulțime de antioxidanți, fier și magneziu care vă pot ajuta să vă relaxați și să dormiți mai bine.

Studiile arată, de asemenea, că ciocolata este deosebit de benefică atunci când este consumată încet – așa că nu vă grăbiți și savurați fiecare îmbucătură.

5. Migdale

Migdalele sunt o sursă excelentă de proteine, inclusiv tirozină pentru producerea de neurotransmițători, magneziu, fibre și vitamina E.

În calitate de antioxidant, vitamina E ajută la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi în creier și a fost asociată cu o memorie și o funcție mentală mai bune.

Puteți mânca migdale singure, precum și ca o gustare rapidă, le puteți amesteca cu fulgii de ovăz peste noapte, le puteți adăuga la smoothie-uri sau chiar vă puteți face acasă propriul lapte de migdale.

6. Somon

Unul dintre alimentele mele preferate pentru îmbunătățirea stării de spirit este acesta, iar acesta este unul dintre acele alimente care îți îmbunătățesc starea de spirit, credeți-mă pe cuvânt.

Somonul este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt foarte antiinflamatori. Aceste grăsimi, în special EPA și DHA, sunt vitale pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos. Cercetările arată că un consum mai mare de omega-3 poate ajuta la ținerea la distanță a depresiei.

Cercetările sugerează, de asemenea, că persoanele care consumă cantități mai mari de pește gras tind să prezinte rate mai mici de anxietate și depresie. Pe lângă conținutul său de omega-3, somonul este bogat în proteine, vitamina B12 și vitamina D. Vitamina B12 colaborează cu folatul în transformarea aminoacizilor în neurotransmițători.

7. Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt excelente pentru a promova o bună circulație a sângelui în creier și pentru a reduce inflamațiile. Acestea sunt pline de antioxidanți și vitamine care ajută la combaterea daunelor oxidative și a inflamației.

De ce contează acest lucru? Stresul oxidativ poate distruge neuronii, poate inflama creierul și poate duce la acumularea de plăci. Studiile indică faptul că nivelurile ridicate de stres oxidativ și inflamație se regăsesc în creierul persoanelor care suferă de depresie.

Flavonoidele, un tip de antioxidanți care se găsesc în fructele de pădure, pot ajuta la repararea celulelor deteriorate și la reducerea inflamației. De asemenea, pot ajuta la reducerea anxietății și a sentimentelor de depresie.

Fructele de pădure conțin, de asemenea, o cantitate bună de potasiu, care ajută la menținerea unui nivel sănătos al tensiunii arteriale.

8. Ciuperci Shiitake

Ciupercile Shiitake sunt ciuperci bogate, cărnoase, care oferă mai multe beneficii decât doar aroma lor. Trecerea de la ciupercile albe obișnuite la acest tip asiatic adaugă multe substanțe nutritive în mesele dumneavoastră, cum ar fi vitamina B6.

Familia completă de vitamine B este esențială atât pentru sănătatea noastră mentală, cât și pentru cea fizică. Vitamina B6, sau piridoxina, joacă un rol-cheie în îmbunătățirea stării de spirit și în promovarea stării generale de bine.

Vitamina B6 ajută la producerea serotoninei și a altor neurotransmițători. Nivelurile ridicate de B6 sunt legate de buna dispoziție și pot reduce stresul în mod natural. Studiile au arătat că B6 este eficientă în tratarea tulburărilor de dispoziție.

9. Ouă

Unul dintre cele mai simple și mai bune alimente care îți îmbunătățesc starea de spirit sunt ouăle.

Ouăle sunt o sursă bună de colină, un nutrient esențial care ajută la dezvoltarea creierului și la menținerea sănătății mintale. Studiile indică faptul că nivelurile scăzute de colină pot fi legate de creșterea tulburărilor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.

În plus, ouăle furnizează nutrienți importanți, cum ar fi luteina, zeaxantina și acizii grași omega-3, care protejează ochii, sprijinind în același timp funcția generală a creierului.

10. Avocado

Chiar dacă avocado poate fi un pic cam scump, dacă este posibil, investiți în aceste minunate alimente care stimulează starea de spirit. Avantajele avocado sunt mai multe, mai ales când vine vorba de sănătatea creierului. Îi veți vedea adesea recomandați pentru o dietă echilibrată.

Acest superaliment oferă multiple beneficii, de la protejarea inimii până la facilitarea digestiei. Este, de asemenea, excelent pentru îmbunătățirea performanțelor mentale, după cum remarcă diverse studii.

Consumul de avocado poate ajuta, de asemenea, la echilibrarea hormonilor în mod natural, iar acest lucru asigură faptul că creierul tău produce substanțele chimice potrivite pentru a stimula și menține o stare de spirit pozitivă.

Alte câteva alimente care îți îmbunătățesc starea de spirit:

  • Mere
  • Ardei gras
  • Mazăre de năut
  • Ceai verde
  • Morcovi
  • Sparanghel
  • Banană
  • Semințe de Chia
  • Caju
  • Nuci